4 Νοε 2020

"Καταστροφικός σεισμός στη Σάμο" - Άρθρο του βουλευτή Σάμου Χρ. Στεφανάδη

Άρθρο του βουλευτή Σάμου, κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη, με τίτλο "Καταστροφικός σεισμός στη Σάμο" και υπότιτλο "Τα δεινά για το νησί δεν έχουν τελειωμό", δημοσιεύει σήμερα το «Πρώτο Θέμα». Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο.

«Το 2015 μια πρωτοφανής προσφυγική κρίση έπληξε το νησί της Σάμου. Μία κρίση, η οποία συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, και προκαλεί σημαντικές καταστροφές στην οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή του νησιού.


Την Άνοιξη του 2020 μία παγκόμσια πανδημία εμφανίστηκε στον πλανήτη. Οι οικονομικές συνέπειες που άφησε, και αφήνει ακόμα, ανυπέρβλητες. Ο τουρισμός, η μεγαλύτερη ίσως βιομηχανία της Ελλάδας, κατέγραψε το φετινό καλοκαίρι δραματική πτώση, επηρεάζοντας ακολούθως αρνητικά το ΑΕΠ.

2020... Δύο παρά το μεσημέρι... Ένας καταστροφικός σεισμός χτύπησε βορειοδυτικά τη Σάμο... 6,7 στην κλίμακα ρίχτερ με δεκάδες ισχυρούς μετασεισμούς που ακολούθησαν...

Λίγα λεπτά αργότερα φούσκωσε η θάλασσα και ένα τσουνάμι σάρωσε παραλιακά το Βαθύ.

Οι καταστροφές ανυπολόγιστες...

Η ιστορική περιοχή της Σάμου, το Άνω Βαθύ, κρίθηκε προς το παρόν μη κατοικίσιμη. Ένας παραδοσιακός οικισμός απαράμιλης ομορφιάς, σπίτι για εκατοντάδες ανθρώπους...



Η Σάμος υπήρξε ιστορικό νησί τόσο στην αρχαιότητα όσο στη σύγχρονη ιστορία. Από το ψηλότερο σημείο του νησιού κυρήχθηκε επανάσταση το 1821 στις 18 Απριλίου.

Κολοσοί της παγκόσμιας διανόησης, όπως ο Πυθαγόρας, ο Αρίσταρχος και ο Επίκουρος, γεννήθηκαν και δημιούργησαν σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο.

Σε αυτό το νησί που για ακόμα μία φορά επλήχθη καταστροφικά.

Ο σεισμός που ταρακούνησε τη γη κατέστρεψε ένα σημαντικό σημείο του οδικού δικτύου. Μία βαθειά ρωγμή χαρακώνει πλέον το λιμάνι του Πυθαγορείου, ενώ γκρεμίστηκε ένα μεγάλο μέρος μίας εκ των σπουδαιότερων ορθόδοξων εκκλησιών στα Βαλκάνια, του Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Νέο Καρλόβασι.

Μέχρι στιγμής έντεκα σχολεία έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Το Κράτος με όλους τους μηχανισμούς ήταν από την πρώτη στιγμή εκεί. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρώτο εικοσιτετράωρο μετά το σεισμό κατέβηκε με επιτελείο, είδε από κοντά το τεράστιο πρόβλημα και έδωσε εντολή για άμεσες λύσεις στους πληγέντες.

Ειδικό κλιμάκιο της Κυβέρνησης διενεργεί αυτοψία για την καταλληλότητα των κτιρίων. Σε ένα νησί με πολυάριθμα παλιά κτίρια, αυξάνονται εκθετικά οι πιθανότητες να καταστρέψει ένα παλιό κτίσμα ένα καινούριο, οπότε μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των κατοικιών που κρίνονται κατάλληλες.



Το κλιμάκιο επίσης καταγράφει τις ζημιές των επιχειρήσεων. Ζημιές, οι οποίες προκλήθηκαν κυρίως από το καταστροφικό τσουνάμι που ήταν αποτέλεσμα του σεισμού. Τζαμαρίες σπασμένες, πλήρη ισοπέδωση των προσόψεων των μαγαζιών, θλίψη και απόγνωση για τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες.

Το μέλλον είναι αβέβαιο, εξού και η Κυβέρνηση κύρηξε την Σάμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες.

Ο παλμός του νησιού αυτή τη στιγμή είναι ασθενικός. Ο χαμός των δύο μαθητών έχει συγκλονίσει τους κατοίκους και το πανελλήνιο. Ήταν η τραγική απώλεια από την καταστροφή. Η πάνδημη κηδεία αποτύπωσε την καθολική οδύνη όλης της Ελλάδος.

Σε αυτό το μουντό σκηνικό πολλοί αναζητούν ευθύνες. Για κάποιους φταίει η πολιτεία που δεν κατεδάφισε τα παλιά κτίρια στο παρελθόν, για άλλους ο δήμος. Η αλήθεια είναι σκληρή και αποτυπώνεται σε αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει και στην Επιστήμη. Δε μπορεί κανείς να γνωρίζει μία ασθένεια πριν εμφανιστεί. Αυτό που μπορεί, και που πρέπει, είναι η άμεση δράση για την αντιμετώπισή της. 



Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη στιγμή της καταστροφής η Πολιτική Προστασία με κάθε μέσο προειδοποιούσε τους πολίτες για το τσουνάμι που θα ερχόταν. Συνεχείς εκκλήσεις για απομάκρυνση από εγκαταλελειμένα κτίρια και παλιές κατοικίες.

Και κάπως έτσι, αφού δεν απεφεύχθει το μοιραίο, είναι ζωτικής σημασίας η έγκαιρη προστασία από μία επόμενη καταστροφή, έαν και όποτε παρουσιαστεί.

Είναι αποδεδειγμένο, ότι ο πλανήτης διαμορφώθηκε, όπως τον ξέρουμε σήμερα, κατά τη διάρκεια γεωλογικών αιώνων. Εκατοντάδες ενδογενείς δυνάμεις, όπως οι δονήσεις του εδάφους που οφείλονται σε θραύση πετρωμάτων, δηλαδή οι σεισμοί, άλλαξαν σε τέτοιο βαθμό το φλοιό της γης, ώστε δημιουργήθηκαν οι Ήπειροι και βέβαια το Αιγαίο πέλαγος.

Η μητέρα Φύση έχει εκτός των άλλων και απρόβλεπτες πλευρές που η Επιστήμη ακόμα δεν έχει διερευνήσει. Αυτό ισχύει και για τους σεισμούς. Δεν υπάρχει ακόμα τρόπος ασφαλούς πρόβλεψης. Ο πιο ασφαλής τρόπος αντιμετώπισης είναι η εκπαίδευση του πληθυσμού στην αντιμετώπιση του φαινομένου και η άμεση συμμόρφωση με τις οδηγίες των ειδικών και της Πολιτικής Προστασίας.

Η νέα σελίδα που γράφεται για τη Σάμο είναι στην αρχή δυσοίωνη, ωστόσο με πολλή δουλειά, με ψυχραιμία, υπομονή και επιμονή, και φυσικά με την αρωγή της Κυβέρνησης, θα βγει αυτό το ηρωικό νησί για ακόμα μία φορά νικητής.

Σε καμία περίπτωση η αισιοδοξία δεν πρέπει να υποχωρήσει και να δώσει τη θέση της στο φόβο!

Γιατί, όπως είπε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ: «Ο φόβος είναι αντίδραση. Το θάρρος είναι απόφαση»!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required