Το Φεστιβάλ «Ηραία – Πυθαγόρεια» και οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου προτείνουν την καθιέρωση της 1ης Ιουλίου σαν Ημέρας Πυθαγόρειας Διατροφής. Είναι μία μοναδική ευκαιρία για το νησί μας να καθιερώσει και να προβάλει τις προτάσεις του μεγάλου διδασκάλου για τη διατροφή και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή.
Η κίνηση αυτή θα προβάλει το νησί μας διεθνώς και θα επιφέρει πολλαπλά τουριστικά οφέλη. Και μετα την 1 Ιουλίου θα μπορούσαν τα μαγαζιά εστίασης να εξακολουθούν να σερβίρουν πιάτα Πυθαγόρειας διατροφής.
ΤΙ ΕΤΡΩΓΕ Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ
Η διατροφή που ακολουθούσε ο Πυθαγόρας ήταν χορτοφαγική, δηλαδή έτρωγε: Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, μέλι, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, όσπρια εκτός από κουκιά και φασόλια και γαλακτομικά. Tα δημητριακά ήταν η βάση της διατροφής της Χρυσής Εποχής, όπως μας λέει και ο Ησίοδος στο έργο του «Έργα και Ημέραι» και η βασική τροφή των Πυθαγορείων.
«Δύο από τις βασικές τροφές των Πυθαγόρειων ήταν ο άρτος και το μέλι» (Ιάμβλιχος, «Περί Πυθαγορικού Βίου», Ο Πυθαγόρας πρότεινε το κεχρί στους μαθητές του ως την ιδανική τροφή: «θεωρούσε ότι το κεχρί ήταν το καταλληλότεροείδος για την τροφή τους» (Ιάμβλιχος «Περί Πυθαγορικού Βίου») και το χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή ψωμιού, χυλών και διάφορων αρτοσκευασμάτων. Σήμερα όλες αυτές οι τροφές είναι αναγνωρισμένες ως απαραίτητες για τονοργανισμό μας και αποτελούν βασικά στοιχεία της Μεσογειακής διατροφής.
ΤΙ ΕΤΡΩΓΕ Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ
Η διατροφή που ακολουθούσε ο Πυθαγόρας ήταν χορτοφαγική, δηλαδή έτρωγε: Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, μέλι, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, όσπρια εκτός από κουκιά και φασόλια και γαλακτομικά. Tα δημητριακά ήταν η βάση της διατροφής της Χρυσής Εποχής, όπως μας λέει και ο Ησίοδος στο έργο του «Έργα και Ημέραι» και η βασική τροφή των Πυθαγορείων.
«Δύο από τις βασικές τροφές των Πυθαγόρειων ήταν ο άρτος και το μέλι» (Ιάμβλιχος, «Περί Πυθαγορικού Βίου», Ο Πυθαγόρας πρότεινε το κεχρί στους μαθητές του ως την ιδανική τροφή: «θεωρούσε ότι το κεχρί ήταν το καταλληλότεροείδος για την τροφή τους» (Ιάμβλιχος «Περί Πυθαγορικού Βίου») και το χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή ψωμιού, χυλών και διάφορων αρτοσκευασμάτων. Σήμερα όλες αυτές οι τροφές είναι αναγνωρισμένες ως απαραίτητες για τονοργανισμό μας και αποτελούν βασικά στοιχεία της Μεσογειακής διατροφής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου