9 Ιουν 2018

Ο βουλευτής Σάμου απαντά για τον Δασικό Νόμο

Σχετικά με το θέμα που προέκυψε, όσον αφορά τον Δασικό νόμο και τη διαμαρτυρία μερίδας πολιτών για μη εφαρμογή του Νόμου, λάβαμε από το γραφείο του βουλευτή, κ. Δημήτρη Σεβαστάκη, απαντήσεις γύρω από το θέμα, σύμφωνα και με ενημέρωση που προέρχεται από το υπουργίο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 




"Ο Νόμος 4467/17 που ψηφίσαμε στην Βουλή το Μάιο του 2017 και η ΚΥΑ με ΦΕΚ τ. Β 1492 για τη μείωση του τιμήματος αλλαγής χρήσης εκτάσεων από δασικό σε γεωργικό χαρακτήρα, λύνει πολυετή προβλήματα και απελευθερώνει ουσιαστικά ιδιοκτησίες, χρήσεις, παραγωγικές αναμορφώσεις. Η οριστικοποίηση ενός μητρώου δασών, ιδιοκτησιών, και εν γένει χωροταξικής τακτοποίησης είναι ίσως η μεγαλύτερη και εν εξελίξει, μεταρρύθμιση.


Στις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες και στην Αποκεντρωμένη διοίκηση έχει δοθεί χρόνος ανάρτησης, συλλογής των αντιρρήσεων που υποβάλλονται υποχρεωτικά στο ΣΥΑΔΧ ώστε αφού εξεταστούν και κριθούν, να γίνει η κύρωση. Αυτή η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Κοινοβουλευτικά έχει γίνει ό,τι ήταν αναγκαίο για να τακτοποιηθούν συσσωρευμένες εκκρεμότητες δεκαετιών. Επίσης έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες εγκύκλιοι και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ώστε η νομοθετική κατασκευή να γίνει λειτουργική.Διοικητικά όμως δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Βιαστική ή κατά περίπτωση ή ατομική εφαρμογή, δεν είναι δυνατή ούτε σύννομη, με δεδομένα τα επιμέρους χαρακτηριστικά κάθε δικαιούχου και κάθε περιοχής καθώς και τις πεπερασμένες υπηρεσιακές δυνατότητες. Ο βουλευτής είναι υπεύθυνος για το νομοθετικό έργο και οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι ΟΤΑ κ.λπ. εφαρμόζουν αφού συγκεντρωθούν και κριθούν οι αντιρρήσεις.

Δεν είναι δυνατόν να γίνονται ή να απαιτούνται αυθαίρετες ή ατομικές διευθετήσεις.

Τέλος, επισυνάπτουμε την ενημέρωση που εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντός και Ενέργειας και το γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Σωκράτη Φάμελλου σχετικά με ζητήματα που αφορούν τους δασικούς χάρτες, στις 29-5-2018: «Παράταση σε Δήμους και πολίτες για τους δασικούς χάρτες, λ
όγω μεγάλης καθυστέρησης των δήμων και για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των αγροτών».

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη συνάντηση διαβούλευσης που διοργανώνει σήμερα το ΥΠΕΝ στη Θεσσαλονίκη (στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ) για τη χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση, με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες από τους συνολικά 97 φορείς που προσκλήθηκαν.

Πρόκειται για την ανοικτή συμμετοχική διαδικασία που ξεκίνησε στις 18 Απριλίου 2018 με τη συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, η οποία συνεχίζεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε, με διαβούλευση όλων των ενδιαφερομένων μερών, η οποία θα καταλήξει στο Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας με 20ετή ορίζοντα.

Κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου χαιρετισμού του, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, ανακοίνωσε τη νομοθέτηση που θα γίνει τις επόμενες μέρες σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ και θα αφορά τα παρακάτω σημαντικά εργαλεία για τους πολίτες, τις υπηρεσίες και τους Δήμους της χώρας.

Συνοπτικά, ανακοινώθηκε:

* Παράταση στην υποβολή οικιστικών ορίων επί των δασικών χαρτών από τους Δήμους, έως τις 16 Ιουλίου 2018.

* Παράταση στην υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών, για όλους τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν από τον Οκτώβριο 2017 έως τον Μάρτιο 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2018.

* Τίθεται όριο στην εξέταση από τις ΕΠΕΑ αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν έως 25.9.17, έως και 12 μήνες μετά την κύρωση του δασικού χάρτη.

* Παράταση στη δυνατότητα εξαγοράς εκτάσεων δασικού χαρακτήρα για γεωργική καλλιέργεια για δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι τις 8 Αυγούστου 2020.

Ο Αν. ΥΠΕΝ δήλωσε ότι σκοπός της παραπάνω νομοθέτησης είναι:

* να εξυπηρετηθεί και να ολοκληρωθεί το 2020 το μεγάλο έργο των δασικών χαρτών που ουσιαστικά ξεκίνησε μέσα στο 2017 μετά από 40 χρόνια και συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς,

* να αντιμετωπιστεί το απαράδεκτο έλλειμμα συμμόρφωσης 50 και πλέον δήμων οι οποίοι δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους για την ανάρτηση των οικιστικών ορίων εδώ και δύο χρόνια και μετά από πολλές παρατάσεις

* να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των αγροτών όσoν αφορά τις επιδοτήσεις, με την εναρμόνιση της ημερομηνίας αντιρρήσεων με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής από τους αγρότες ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.

* να δεσμευτούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας να προχωρήσουν στην εξέταση των αντιρρήσεων που εκκρεμούν από το 2017, επιλύοντας και τα δικά τους θέματα χρηματοδότησης των επιτροπών

* να εξυπηρετηθούν οι πολίτες να χρησιμοποιήσουν τη διάταξη για την εξαγορά εκτάσεων δασικού χαρακτήρα που εκχερσώθηκαν πριν το 1975 για γεωργική καλλιέργεια.

Σύμφωνα τον Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλο, με την ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών, τη διαμόρφωση προδιαγραφών για τις διαχειριστικές μελέτες των δασών, και την επικείμενη διαμόρφωση της δασικής στρατηγικής, η Ελληνική Δασοπονία εκσυγχρονίζεται, περνάει από το γραφειοκρατικό επίπεδο των πράξεων χαρακτηρισμού στο παραγωγικό επίπεδο το οποίο αποσκοπεί στην επίτευξη του 1% του ΑΕΠ από τα δάση της χώρας μας».

Από το γραφείο του βουλευτή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required