26 Ιαν 2022

Αναγνώριση σπουδών Παραδοσιακής Μουσικής

Με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τον συμπατριώτη μας, γενικό γραμματέα Ωδείων και Μουσικών Σχολών Ελλάδας, κ. Πέτρο Παριανό, το υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε στην αναγνώριση των σπουδών Παραδοσιακής Μουσικής. Μας εξηγεί ο ίδιος με το κείμενο που ακολουθεί.

«Μετά από αγώνες πολλών δεκαετιών και ενός πολύχρονου και δύσκολου διαλόγου που έγινε από εργάτες της μουσικής τέχνης με το Υπουργείο Πολιτισμού, ήλθε επιτέλους η πολυπόθητη αναγνώριση των σπουδών Παραδοσιακής Μουσικής. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναγνωρίσει την παραδοσιακή τους μουσική. Εμείς ξεκινήσαμε με εισηγήσεις προς το Υπουργείο το 2007 και μετά από επτά χρόνια το 2014, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας από το Υπουργείο και κατέθεσε επιστημονική εισήγηση για αναγνώριση του δημοτικού τραγουδιού και των παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Πέρασαν οκτώ ολόκληρα χρόνια από το 2014 και ήλθε πλέον, έστω και καθυστερημένα, το Υπουργείο Πολιτισμού με ΦΕΚ(τεύχος 77 Β 17/1/2022) και αναγνώρισε επίσημα το δημοτικό τραγούδι μαζί με τα παραδοσιακά μουσικά όργανα.

Ψηφίδα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς η παραδοσιακή μας μουσική, που έφθασε σε εμάς από τους αρχαίους θεωρητικούς της Ελλάδας και αναπτύχθηκε σε περίτεχνη επιστήμη από τους μελωδούς και τους μουσουργούς του τόπου μας. Ένα ακόμη υπέροχο Ελληνικό ηχόχρωμα της μουσικής μας κληρονομιάς είναι η παραδοσιακή μουσική και τα τραγούδια της.

Έτσι λοιπόν αναγνωρίζονται σπουδές και τίτλοι των καθιερωμένων, ελληνικών παραδοσιακών οργάνων. Ειδικότερα αναφέρονται:

Το Τμήμα Τραγουδιού και Οργάνων Πανελληνίου και ευρύτερου Ανατολικού ρεπερτορίου που αφορά σπουδές και τίτλους στο Ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι και στα όργανα:

Ούτι, λαούτο, ταμπουράς, μαντολίνο, σαντούρι, κανονάκι, πολίτικη λύρα, πολίτικο λαούτο, βιολοντσέλο, βιολί.

ΑΕΡΟΦΩΝΑ: κλαρίνο, φλογέρα-σουραύλι, τρομπέτα, σαξόφωνο, τρομπόνι.

ΜΕΜΒΡΑΝΟΦΩΝΑ: Παραδοσιακά μεμβρανόφωνα κρουστά, νταούλια, ντέφια, μπεντίρ, τουμπερλέκι.

ΧΟΡΔΟΦΩΝΑ: Κρητική λύρα, Ποντιακή λύρα, λύρα Ανατολικού Αιγαίου, λύρα Θράκης και Μακεδονίας.

ΑΕΡΟΦΩΝΑ: Μακεδονική-θρακική γκάϊντα, νησιώτικη τσαμπούνα, ζουρνάς Μακεδονίας, Θράκης και Στερεάς Ελλάδας.

Το Τμήμα Οργάνων του ειδικού ρεπερτορίου της Νεοελληνικής Λαϊκής αστικής μουσικής αφορά σπουδές και τίτλους στα όργανα: μπουζούκι( τρίχορδο, τετράχορδο, τζουρά, μπαγλαμά: ένας τίτλος για όλες τις υποκατηγορίες), Λαϊκή κιθάρα.

Τμήμα Θεωρητικών: Αφορά σπουδές και τίτλους για την θεωρία της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Στις Σχολές παραδοσιακής μουσικής θα λειτουργήσουν οι εξής τάξεις:

α) Προκαταρκτική Τάξη 1 έτος

β) Κατωτέρα Τάξη 2 έτη

γ) Μέση Τάξη 3 έτη

δ) Ανωτέρα Τάξη 2 έτη

Ο σπουδαστής αποκτά πτυχίο εφόσον έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Ανωτέρα και έχει επιτύχει στις εξετάσεις των υποχρεωτικών μαθημάτων. Δίπλωμα αποκτά αφού δώσει διπλωματικές εξετάσεις 2 έτη μετά την αποφοίτησή του από την Ανωτέρα.

Μπορεί η Πολιτεία να έφθασε στην αναγνώριση, όμως συγχαρητήρια αξίζουν όλοι αυτοί οι γνωστοί-άγνωστοι που έδωσαν έναν υπέροχο αγώνα για την πραγματοποίησή της.

Με εκτίμηση,

Παριανός Πέτρος
Γ. Γραμματές Ωδείων και
Μουσικών Σχολών Ελλάδας»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required