1 Ιουν 2023

Σκέψεις ανάμεσα σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις

Πολλά θέματα συζητήθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο, με βάση τα προγράμματα και τις προτάσεις των κομμάτων και των υποψηφίων. Ωστόσο, κάποια σημαντικά ζητήματα, που ξεφεύγουν από την στενή οπτική γωνία κάθε κόμματος, δεν έχουν συζητηθεί ή συζητηθεί αρκετά, παρ’ ότι επηρεάζουν ήδη και θα επηρεάσουν την ζωή μας τα επόμενα χρόνια. Μία μη εξαντλητική προσέγγισή τους έχει ως εξής.


Κλιματική αλλαγή. Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1.5 βαθμό Κελσίου, σε σχέση με την μέση θερμοκρασία της προβιομηχανικής εποχής, είναι εξαιρετικά πιθανή στο αμέσως προσεχές διάστημα. Κάτι τέτοιο θα έχει μη αναστρέψιμες και καταστροφικές επιπτώσεις. Το επίκεντρο των συνεπειών αναμένεται να είναι η περιοχή της Μεσογείου. 

Η άνοδος της μέσης στάθμης της θαλάσσης λόγω του λειωσίματος των πάγων στους πόλους θα επηρεάσει τις παράκτιες περιοχές, που στην Μεσόγειο -και συνεπώς και στην χώρα μας- φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς πληθυσμού. Συνήθως τα κόμματα αναφέρονται στην κλιματική αλλαγή όταν πρέπει να δικαιολογήσουν καταστροφές που προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές ή πυρκαγιές. 

Για τις επιπτώσεις στους παράκτιους οικισμούς όμως; Η κλιματική αλλαγή θα έχει βέβαια και άλλες συνέπειες όπως τα θερμότερα καλοκαίρια και τους ψυχρότερους χειμώνες, την εναλλαγή ανομβρίας και έντονων καταιγίδων με όλα τα συνακόλουθά τους. Μία ‘παράπλευρη’ επίπτωση θα είναι η μεγάλης κλίμακας μετανάστευση πληθυσμών από τις πολύ φτωχές περιοχές του πλανήτη λόγω της ανομβρίας, με την ανθρωπιστική κρίση που επιφέρει. Τέτοιες μετακινήσεις αποκλείεται να κατευθυνθούν και προς την χώρα μας; Κάνει η χώρα όσα πρέπει για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου;


Η συρρίκνωση του πληθυσμού της χώρας, λόγω της υπογεννητικότητας. Έχουν γίνει εκτιμήσεις ότι γύρω στο 2050 ο πληθυσμός των Ελλήνων της χώρας θα πέσει στα οκτώ εκατομμύρια. Σχετικά συναφές ζήτημα είναι και η ερημοποίηση της υπαίθρου της χώρας, ιδιαίτερα σε σχετικά απομονωμένους οικισμούς, που πλέον μένουν χωρίς κατοίκους. Το συζητούν τα κόμματα; Μόνο τα παρατημένα ελαιόδενδρα να σκεφθεί κανείς στις περιοχές αυτές είναι κάτι το τελείως αποκαρδιωτικό.

Το σοβαρό πρόβλημα με τα τροχαία ατυχήματα.
Κατά μέσον όρο, τα τελευταία χρόνια, περί τα 600 άτομα κατ’ έτος χάνουν την ζωή τους λόγω τροχαίου στην χώρα μας, τρία άτομα κατά μέσον όρο δηλαδή κάθε δύο ημέρες. Παράλληλα, ο αριθμός των σοβαρών τραυματισμών, που μπορεί να αφήσουν κάποιο άτομο παράλυτο ή μη αρτιμελές, είναι και αυτός υψηλός. Ασχολείται σοβαρά κάποιο από τα κόμματα με την μάστιγα αυτήν;


Και βέβαια, κανείς δεν αναφέρει καν το πρόβλημα της υπερκατανάλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2022, στις 28 Ιουλίου, ο πλανήτης είχε καταναλώσει όλα όσα η φύση μπορούσε να παράξει σε ολόκληρη την χρονιά (σύμφωνα με το Global Footprint Network). Οι περισσότεροι νομίζουν ότι αυτό είναι πρόβλημα κάποιου άλλου και όχι δικό μας. Δεν είναι καθόλου έτσι όμως. Δεν έχει παρά να ρίξει μιά ματιά κανείς στο ισοζύγιο παραγωγής-κατανάλωσης τροφίμων στην χώρα μας για να αντιληφθεί αμέσως το πρόβλημα.

Τα κόμματα και οι πολιτικοί βέβαια πρέπει να ασχοληθούν με την εκλογική τους επιτυχία, με το κατά πόσον η κυβέρνηση θα είναι αυτοδύναμη ή συνεργασίας, ποιοι θα είναι οι υπουργοί, ποιες θα είναι οι δαπάνες, οι φόροι και τα επιδόματα και όλα τα συναφή. Όμως, «ταῦτα δὲ ἔδει ποιῆσαι κἀκεῖνα μὴ ἀφιέναι» (Ματθ 23:23). Με τα «κἀκεῖνα» ασχολείται κανείς;

Από την έντυπη έκδοση του «Σαμιακού Βήματος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required