Πιλοτική εφαρμογή ασύρματων δικτύων, κατάργηση των τελών του αεροδρομίου κατά τη θερινή περίοδο ως μέτρο στήριξης του τουρισμού, διατήρηση των επιδοτήσεων στις αεροπορικές συνδέσεις του νομού με Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εγκατάσταση νέου προηγμένου συστήματος ραδιοβοήθειας και πρόσληψη προσωπικού στο αεροδρόμιο, καθώς και εξέταση του θέματος της ενεργοποίησης της Ικάριας Αεραθλητικής Ακαδημίας ήταν μερικά από τα «δώρα» που κόμισε στο νομό μας ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Στυλιανίδης, στη διήμερη επίσκεψή του στη Σάμο.
Στη διάρκεια της παραμονής του ο κ. Στυλιανίδης συμμετείχε σε σύσκεψη στη Νομαρχία με το Βουλευτή του νομού κ. Θαλασσινό Θαλασσινό, το Νομάρχη Σάμου κ. Εμμανουήλ Κάρλα και φορείς της πόλης. Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε το θέμα του αεροδρομίου (συνολικά 550.000 αναχωρήσεις και αφίξεις, ετησίως), ως πηγή εσόδων για το νησί. Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι καθώς λόγω κεραυνού έχει υποστεί ζημιά το ραδιοβοήθημα του αεροδρομίου, έγινε υπερπτήση με το ειδικό αεροπλάνο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για να δοκιμαστεί το σήμα που εκπέμπεται και δρομολογήθηκαν όλες οι ενέργειες αποκατάστασης του συγκεκριμένου μηχανήματος.
Έτσι, στις 4 Απριλίου θα αρχίσει να εγκαθίσταται το νέο σύστημα, στις 28 Απριλίου θα γίνει η ολοκλήρωση της εγκατάστασης και ο έλεγχος της παραλαβής ενώ στις 10 Μαΐου θα έχει το νέο σύστημα, το Τ4, επιχειρησιακή διαθεσιμότητα, ούτως ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Να σημειωθεί ότι το σύστημα Τ4 είναι πιο προηγμένο και θα διευκολύνει το αεροδρόμιο της Σάμου να αναβαθμιστεί ως βασικός σταθμός προσγείωσης αεροπλάνων απ’ όλο τον κόσμο, αλλά και ως κεντρική πύλη εισόδου τουριστών στη χώρα μας.
Επίσης ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία πρόσληψης νέου προσωπικού από τον ΑΣΕΠ προκειμένου να καλυφθούν τα λειτουργικά κενά του αεροδρομίου.
Στον Υπουργό Μεταφορών τέθηκε και το ζήτημα της ενεργοποίησης της Διεθνούς Ικάριου Ακαδημίας και δεσμεύτηκε να μελετήσει το ζήτημα με την ΥΠΑ και να υπάρξει άμεση ανταπόκριση. Επίσης διαβεβαίωσε τους τοπικούς φορείς ότι σε καμία περίπτωση δε θα μειωθούν, ούτε καν θα υποβαθμιστούν τα δρομολόγια τα οποία αυτή τη στιγμή συνδέουν το νησί και με τη Θεσσαλονίκη και με τη Μυτιλήνη και με την Αθήνα που είναι μια πιο εμπορική γραμμή, οι άλλες δυο είναι γραμμές επιδοτούμενες. «Στο πρόγραμμα αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, έχουν ληφθεί υπόψιν αυτές οι παράμετροι και θα στηριχθεί με κρατική επιδότηση η σύνδεση του νησιού με τη Θεσσαλονίκη και με τη Μυτιλήνη, ώστε να μη μειωθεί επ’ ουδενί η πυκνότητα των δρομολογίων. Παράλληλα εκτιμώ ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό και σας το λέω, σε συνεργασία με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Μαρκόπουλο εξετάζουμε εδώ και καιρό μια ολοκληρωμένη πολιτική προσέλκυσης τουριστών στη νησιωτική Ελλάδα. Ένα από τα μέτρα που συζητάμε είναι η κατάργηση των τελών για τα αεροπλάνα που έρχονται σε αυτά τα περιφερειακά αεροδρόμια την περίοδο Απρίλιος - Σεπτέμβριος, λόγω της οικονομικής κρίσης. Σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις εκτιμώ ότι θα προβούμε σύντομα» δηλωσε ο Υπουργός Μεταφορών επισημαίνοντας ότι κατά την άποψή του το μέτρο αυτό θα κινητροδοτήσει τους «tour operators» όλου του κόσμου να σπεύσουν να επιλέξουν την Ελλάδα ως τελικό προορισμό και θεωρούμε ότι θα ενισχύσει τη ροή, παρά την οικονομική κρίση, θα απαλύνει δηλαδή τις ενδεχόμενες απώλειες και σίγουρα θα στηρίξει το εισόδημα των τοπικών κοινωνιών, κυρίως στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, τα οποία θα μπουν μέσα στο πλαίσιο αυτών των μέτρων».
Επίσης στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ειδική συζήτηση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τα ΕΛΤΑ για τις οποίες δήλωσε ότι «εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την καθολική υπηρεσία στο νησί και στα πιο δύσκολά του σημεία. Με τις επενδύσεις που έχουν γίνει την τελευταία 5ετία στο νομό που πλησιάζουν τις 600.000 ευρώ περίπου, έχουμε επιτύχει μια πολύ καλή αναλογία ανά κατοίκους που είναι σημαντικά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 27 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Παράλληλα τόνισε ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να επεκταθεί το δίκτυο ευρυζωνικότητας του ΟΤΕ στην περιοχή με στόχο μέσα στο 2010 να έχει καλυφθεί σημαντικό τμήμα του Νομού ενώ και σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της τηλεοπτικής και τηλεφωνικής κάλυψης του Νομού Σάμου ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι σε συνεργασία με τον ΟΤΕ και τον ελληνικό δορυφόρο έχει γίνει η σχετική τεχνική προετοιμασία, ώστε να καλυφθεί πλήρως ο Νομός και να έχει τη δυνατότητα ο κάθε κάτοικος του νησιού, να μπορεί να βλέπει καθαρά όλα τα ελληνικά κανάλια.
Σε ότι αφορά τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας δήλωσε ότι γίνεται μια διαβούλευση και με τις ιδιωτικές εταιρίες ώστε να φτιαχτεί ένα σχέδιο για την τοποθέτησή τους κατά τρόπο που να μην δημιουργεί προβλήματα αισθητικής και κυρίως να μην έχει επιπτώσεις στην δημόσια υγεία.
Επίσης αναφέρθηκε και στην κατασκευή του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής. «Το πάρκο αυτό ουσιαστικά θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε την κυκλοφοριακή συνείδηση στη νεότερη γενιά και με αυτό τον τρόπο βεβαίως να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας στα ζητήματα της οδικής ασφάλειας. Συζητήσαμε με το ΚΤΕΛ αλλά και με άλλους φορείς μεταφορών του νομού για την ενίσχυσή τους και βεβαίως για την εφαρμογή του προγράμματος «Συν-κοινωνία». Το πρόγραμμα «Συν-κοινωνία» είναι ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται και από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, από την ΚΕΔΚΕ και από το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και αφορά τη σύνδεση με μέσα μαζικής μεταφοράς απομονωμένων οικισμών με τα μεγάλα αστικά κέντρα του νησιού, ή του νομού. Έτσι λοιπόν έχουν εγκριθεί στη Νομαρχία της Σάμου ένα πρόγραμμα 31.000 ευρώ για την κάλυψη του ΟΤΑ Αγίου Κήρυκου, 25.500 ευρώ για το Μαραθόκαμπο και 116.000 ευρώ για τον Άγιο Κήρυκο Εύδηλου και Ραχών.Με το πρόγραμμα «Συν-κοινωνία» οι περιοχές αυτές θα καλυφθούν πλήρους από άποψη Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και έτσι οι κάτοικοί τους με μέσα από αυτό το κοινωνικό μέσο θα μπορούν να εξυπηρετηθούν».
»Ένα ζήτημα που ετέθη και δώσαμε επιτόπου λύση είναι η υποχρέωση των Ι.Χ. αυτοκινήτων ή φορτηγών με μικτό βάρος έως 3,5 τόνων που έχουν έδρα στα νησιά της Ικαρίας και των Φούρνων του νομού Σάμου, κατ’ εξαίρεση για το 2009 να μην υποχρεούνται να περάσουν ΚΤΕΟ.Με αυτό τον τρόπο γλιτώνουμε τους ιδιοκτήτες απ’ όλη την ταλαιπωρία» δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών. Σε σε ό,τι αφορά το αίτημα για προμήθεια κινητού ΚΤΕΟ δεσμεύτηκε να το μελετήσει ενώ δήλωσε και την πρόθεσή του να δημιουργηθεί στο Καρλόβασι εξεταστικό κέντρο για τις θεωρητικές εξετάσεις οδήγησης ώστε να εξυπηρετηθεί απόλυτα ο τοπικός πληθυσμός.
Ο κ. Στυλιανίδης, στη συνέντευξή του έκανε ευρεία αναφορά και στα έργα που υλοποιήθηκαν στο Νομό Σάμου από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας κατά τη διάρκεια της θητείας του και ευχαρίστησε τον Βουλευτή του Νομού μας κ. Θαλασσινό Θαλασσινό για την συνεργασία του αλλά και την Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας για την πρόσκλησή της να παρευρεθεί στο νησί και να πραγματοποιήσει ανοιχτή πολιτική ομιλία.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των περιφερειακών αεροδρομίων ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι «ο στόχος της Κυβέρνησης με όλες τις πολιτικές που εφαρμόζει στο θέμα αυτό είναι όχι να μειώσει, αλλά να αυξήσει τον αριθμό των επιβατών, των τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα και δη στην περιφερειακή Ελλάδα και κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Άρα κάθε πολιτική που θα αποφασιστεί θα πρέπει να φιλτράρεται μέσα από αυτό, αν επιτυγχάνει αυτό το στόχο.
Γίνονται ακόμα σκέψεις και μελετώνται εφαρμογές οι οποίες έχουν να κάνουν κυρίως όχι με την ιδιωτικοποίηση, αλλά με την αξιοποίηση των Προγραμμάτων Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα».
Μετά τη σύσκεψη στη Νομαρχία ο Υπουργός επισκέφθηκε το Σχολικό Συγκρότημα Λυκείου και Γυμνασίου Μαραθοκάμπου και παρακολούθησε την εγκατάσταση τερματικού για την παροχή γρήγορου δορυφορικού internet στο σχολικό κτίριο. Και η εγκατάσταση αυτή, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «ΔΟΡΥ» με στόχο να συμβάλλει στην εξοικείωση των μαθητών με τις σύγχρονες εφαρμογές στον τομέα των τηλεπικοινωνιών (όπως η τηλεκπαίδευση), ενώ παράλληλα, θα διευκολύνει την πρόσβασή τους σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ανάλογο τερματικό θα εγκατασταθεί τις επόμενες ημέρες και στο Δημοτικό σχολείο Θύμαινας για να εξυπηρετεί τις ανάγκες τόσο του νησιού όσο και του σχολείου και του ΚΕΠ της περιοχής.
Αργότερα, ο Υπουργός επισκέφθηκε την κεντρική πλατεία στο Καρλόβασι όπου έγινε η τοποθέτηση πομπών παροχής δωρεάν internet (Wi Fi). Θα διαβάσετε αναλυτικό ρεπορτάζ για την επίσκεψη στο Καρλόβασι, στη σελίδα 2 καθώς και αποκλειστικές δηλώσεις του κ. Στυλιανίδη, στον συνεργάτη δημοσιογράφο του «Σαμιακού Βήματος» Γεράσιμο Κοσμάτο.
«Θέλω πρώτα απ’ όλα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ. Να εκφράσω τη χαρά μου, που μου δίνετε τη δυνατότητα με τη νέα ιδιότητα να επισκεφτώ το Νομό Σάμου. Υπήρξε η πρόθεση από την αρχή να δράσουμε στην περιοχή και υπήρχε και πάντοτε η πρόσκληση και η ευαισθητοποίηση από τον αγαπητό συνάδελφο και φίλο Θαλασσινό Θαλασσινό, να έρθουμε να παρουσιάσουμε εδώ τα αποτελέσματα αυτής της δράσης. Η παρουσία μας στο νησί συνδυάζεται με την τοποθέτηση κεραιών για γρήγορο και δωρεάν internet σε τρία πολυσύχναστα σημεία του νομού. Στο Καρλόβασι, στο Πυθαγόρειο και στο Βαθύ. Η χρήση αυτή η οποία πιλοτικά ξεκινά από το νησί σας, έρχεται να καλύψει ένα κενό της νεολαίας, δίνοντάς της τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση στη γνώση και στην πληροφόρηση και μάλιστα δωρεάν. Παράλληλα όμως αποτελεί και ένα πρόσθετο κίνητρο εξυπηρέτησης, θα έλεγα, επισκεπτών του νησιού, οι οποίοι μέσα απ’ αυτή τη χρήση θα μπορούν μέσα από τους καλοκαιρινούς μήνες να παρακολουθούν τις εξελίξεις χωρίς να στερούνται τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ ο κ. Στυλιανίδης.
«Οι χρήσεις των νέων τεχνολογιών, όπως γνωρίζετε, μπορούν να είναι πολλών μορφών. Μια από τις παρεχόμενες υπηρεσίες είναι η τηλεεκπαίδευση. Παιδιά δηλαδή που ζουν στη Σάμο σήμερα και θα έπρεπε κάπου να μεταναστεύσουν στην Αθήνα ή στη Θεσσσαλονίκη για να πάνε στα Πανεπιστήμια θα μπορούν τώρα με την τηλεεκπαίδευση να έχουν εδώ όλες τις γνώσεις.Μια σειρά από εφαρμογές που συνδέονται με τις νέες τεχνολογίες, τις οποίες εμείς τις νέες τεχνολογίες τις έχουμε αναλάβει ως Υπουργείο να τις προωθήσουμε γρήγορα και δυνατά. Αυτές λοιπόν τις δυο πιλοτικές εφαρμογές, τα συστήματα Wi-Fi και το «Δόρυ», πιλοτικά τα στήνουμε σήμερα στη Σάμο, καλύπτοντας ανισότητα ευκαιριών που υπήρχε για πολλές δεκαετίες στο παρελθόν» τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου