11 Μαρ 2013

Ν.Ε Σάμου του ΚΚΕ: «Οι τεράστιες καταστροφές ήταν προδιαγεγραμμένες»

Δελτίο τύπου για τις καταστροφές στο Ηραίον εξέδωσε η Ν.Ε Σάμου του ΚΚΕ. Το δελτίο τύπου έχει ως εξής: 

«Οι τεράστιες καταστροφές που έπληξαν το Ηραίον, και αφορούν κατοικίες,  καταστήματα, κτήματα και υποδομές, μετά από την πλημμύρα της 9ης του Μάρτη, ήταν προδιαγεγραμμένες.  Το ΚΚΕ, πολλά χρόνια πριν, είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονούν. Είχε επισημανθεί η ανάγκη μιας καλά σχεδιασμένης και επιστημονικά τεκμηριωμένης αντιπλημμυρικής  προστασίας της περιοχής.

Οι πολιτικές των κυβερνήσεων διαχρονικά έχουν την κύρια ευθύνη γιατί δεν παρείχαν κονδύλια και μέσα, προκειμένου να θωρακίσουν την συγκεκριμένη αλλά και άλλες περιοχές από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τα διάφορα χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά πακέτα, ουσιαστικά αποκλείουν έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία. Χρησιμοποιούνται στη χρηματοδότηση έργων που αποκλειστικά και κύρια εξυπηρετούν τα συμφέροντα  διαχρονικά του μεγάλου κεφαλαίου.

Η Τοπική Διοίκηση έχει εξίσου μεγάλη ευθύνη διότι ευθυγραμμίζεται απόλυτα με αυτή την πολιτική. Αν και στο παρελθόν,  το 1998,  το 2000 και το 2001 το Ηραίον πλήγηκε ξανά με τον ίδιο τρόπο και την ίδια αιτία, έκτοτε η παρέμβαση της τοπικής Διοίκησης ήταν ανεπαρκής και εγκληματική στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η τοπική διοίκηση έχει ευθύνες, γιατί αδιαφόρησε για την διευθέτηση των ρεμάτων της περιοχής και τον καθαρισμό αυτών στο  συνολικό μήκος της διαδρομής τους. Ανέχτηκαν τα ρέματα να γίνουν σκουπιδότοποι, με αποτέλεσμα φερτά υλικά να εμποδίσουν την ροή των νερών και να πνίξουν στην κυριολεξία τον οικισμό.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ, μέλη και στελέχη του Κόμματος, από τη πρώτη στιγμή ήταν κοντά στους πληγέντες, κοντά στους εργαζόμενους που έχασαν περιουσίες, που η ζωή τους επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο από την πλημμύρα.

* Απαιτείται η κυβέρνηση να αποζημιώσει για το σύνολο της καταστροφής. Για τις ζημιές που προέκυψαν σε κατοικίες, νοικοκυριά, κτήματα, καταστήματα.

* Να διαθέσει κάθε μέσο προκειμένου να λυθούν προβλήματα και ζημιές στην λειτουργία του οικισμού

* Άμεσα να αποκαταστήσει τις υποδομές που έπαθαν ζημιές όπως αγροτική οδοποιία,  λιμάνι, παραλία, παιδική χαρά, ιατρείο.

* Να σχεδιάσει και να χρηματοδοτήσει συνολική μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

Η ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και το σύνολο του εργαζόμενου λαού να ορθώσουν το ανάστημα τους. Την αγανάχτηση και την οργή τους να την μετατρέψουν σε δύναμη για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνησης και της Ε.Ε.  Είναι ώρα ο εργαζόμενος λαός να συναντηθεί και να αγωνιστεί με το ΚΚΕ, προκειμένου να γίνουν λαϊκή περιουσία τα μέσα παραγωγής για να μπορεί ο ίδιος ο λαός να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τον πλούτο που παράγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required