5 Αυγ 2013

Άνοιξε τις πύλες της η έκθεση «Φωνήματα και πόθοι»

Μια πρωτοποριακή έκθεση ζωγραφικής εγκαινιάστηκε επίσημα την Κυριακή 4 Αυγούστου στο «Art Space Pythagorion» το οποίο αποτελεί πλέον πόλο έλξης για εκθέσεις καλλιτεχνών που είναι καταξιωμένοι στο διεθνές στερέωμα.

Φέτος, φιλοξενείται η διεθνούς φήμης κολλεκτίβα καλλιτεχνών «Slavs and Tatars» που παρουσιάζουν ως τις 10 Οκτωβρίου το έργο τους «Φωνήματα και πόθοι».
Σκοπός των ζωγράφων είναι να αναδείξουν μέσα από τα έργα τους την πορεία των αλφαβήτων που ακολούθησε πάντα παράλληλη πορεία με την εξέλιξη των αυτοκρατοριών και των θρησκειών.

«Η γλώσσα ορίζει καταρχάς την ταυτότητα ενός συνόλου και βοηθάει στην επικοινωνία και κατανόηση μεταξύ των μελών του. Όμως η γλώσσα μπορεί να είναι ταυτόχρονα πολλά περισσότερα. Μπορεί για παράδειγμα να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος συγκάλυψης, μπορεί να διαφωτίσει, να χειραγωγήσει ή και να παραπλανήσει», δηλώνουν οι καλλιτέχνες.

Σε σχετική ερώτηση γιατί επέλεξαν τη Σάμο για να εκθέσουν τα έργα τους, αναφέρθηκαν στην ιδιαίτερη γεωγραφική της θέση καθώς αποτελεί κομβικό σημείο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Οι ίδιοι, χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους ως «απόγονους ευρασιατικής καταγωγής» και για τον λόγο αυτόν τα έργα τους είναι πλούσια σε υλικά και χρώματα και αντλούν έμπνευση από την τοπική εικονογραφία της γεωγραφικής καταγωγής τους, την Ευρασία.

Τα έργα των «Slavs and Tatars», έχουν εκτεθεί μεταξύ άλλων σε μουσεία όπως το Tate Modern, το MoMA και το Centre George Pompidou. Το «Art Space Pythagorion» φιλοδοξεί η Σάμος να γίνει τόπος συνάντησης νέων καλλιτεχνών αλλά και ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών από όλο τον κόσμο.

Στο μεταξύ, για τέταρτη συνεχή χρονιά, από τις 7 έως τις 13 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου, θα διεξαχθεί το μουσικό φεστιβάλ Samos Young Artists Festival, στο οποίο προσκαλούνται κάθε χρόνο νέοι και ταλαντούχοι καλλιτέχνες από κάθε γωνιά της γης να δώσουν συναυλίες. Η πρωτοβουλία για την έκθεση και το φεστιβάλ ανήκει στους ιδρυτές του «Schwarz Foundation», ενός Ελληνογερμανικού Πολιτιστικού Ιδρύματος που φιλοδοξεί να συμβάλει στην διαπολιτισμική συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required