1 Οκτ 2013

Επιστολή της αντιπεριφέρειας στη Μαρία Δαμανάκη για την παράνομη αλιεία


Τις απόψεις της για τις παράκτιες πρακτικές αλιείας, στα αλιευτικά πεδία των θαλασσών μας, γνωστοποίησε η αντιπεριφέρεια Σάμου στην κυρία Δαμανάκη,   Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιστολή που εστάλη στην κα Δαμανάκη έχει ως εξής:

"Για άλλη μία φορά, την τρέχουσα χρονική περίοδο, αλιευτικά σκάφη τουρκικού νηολογίου, προβαίνουν σε παράνομη αλιεία εντός των εθνικών χωρικών υδάτων, πλησίον των ακτογραμμών της νήσου Σάμου. Το ζήτημα έχει αναστατώσει τους ντόπιους αλιείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις, πολιτικούς σχηματισμούς και έχει δημοσιοποιηθεί σε όλα τα τοπικά μέσα επικοινωνίας της Σάμου.

Tο σπουδαιότερο όμως όλων, είναι το γεγονός ότι, τα συγκεκριμένα αλιευτικά σκάφη  κατά παράβαση των θεσμοθετημένων κανόνων και  κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνουν χρήση απαγορευμένων αλιευτικών εργαλείων και πρακτικών, όπως την χρήση συρόμενων εργαλείων (διχτυών τράτας) κοντά στην ακτή, λόγω της μη ύπαρξης απαγορευτικών νόμων στη γειτονική χώρα.

Υπάρχει πλήθος αναφορών ότι, η Τουρκία θα εξαντλήσει τα ιχθυαποθέματα στο εγγύς μέλλον, αν η κυβέρνηση της δεν λάβει μέτρα σχετικά με τον έλεγχο της αλιείας και τα οποία θα αφορούν τον τρόπο, τις περιοχές και τις εποχές που ασκείτε αυτή, από τους αλιείς της.

Στην έκθεση S2010DCO660 –SEC(2010)1327 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν γίνεται καμία αναφορά ως προς την αλιεία και τις πρακτικές της γείτονας χώρας.Πάμπολλες  φορές κατά το παρελθόν η πρακτική αλιείας των τουρκικών αλιευτικών έχει παρατηρηθεί στα αλιευτικά πεδία της Σάμου. Επειδή θεωρούμε  ότι η ποσειδωνεία και η Μεσόγειος θάλασσα είναι κτήμα όλων των λαών, πέρα από τα επίσημα διαβήματα των καθ΄ ύλη αρμόδιων Ελληνικών Αρχών, σας παρακαλώ όπως δείξετε ιδιαίτερη προσοχή για την επίλυση του ζητήματος". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required