15 Απρ 2015

Το ΤΕΕ Σάμου για την εκτέλεση δημόσιων έργων στον νομό Σάμου



Κείμενο, με θέμα την εκτέλεση των δημόσιων έργων που εκτελούνται στο νομό μας, έδωσε στη δημοσιότητα η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ Σάμου. Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το κείμενο που υπογράφει ο πρόεδρός του κ. Χρήστος Βαλατσός.





ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΝ Ν. ΣΑΜΟΥ

Λαμβάνοντας υπόψη μας τις τελευταίες εξελίξεις στην εκτέλεση των υπό κατασκευή δημοσίων έργων , καθώς και τα προβλήματα που δημιούργησαν οι αστοχίες παλαιοτέρων στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Σάμου, επικαλούμενοι τον θεσμικό μας ρολό , ευαισθητοποιούμενοι από τις δίκαιες αντιδράσεις των πολιτών που εκφραστήκαν με την συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 2/3/ 2015 , θέλοντας να συμβάλλουμε στην δημιουργία μιας βάσης συνεννόησης μεταξύ πολιτών και τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέρουμε τα κάτωθι ως μια αρχική προσπάθεια για την λύση ενός γρίφου, που έχει πολλές παραμέτρους και μοιάζει περισσότερο με εξίσωση πολλών αγνώστων, η οποία όταν λυθεί θα δώσει ένα τελικό αποτέλεσμα, ικανοποιητικό για όλους μας.

Ως Νομαρχιακή Επιτροπή ΤΕΕ Σάμου θεωρούμε δεδομένα ότι ο Δήμος Σάμου και η Αντιπεριφέρεια Σάμου είναι ΑΡΜΟΔΙΟΙ και ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ :

1. Για τον σχεδιασμό των έργων που θα πρέπει να γίνουν στο νησί της Σάμου αλλά και στα υπόλοιπα νησιά του νομού Σάμου με την λογική της αειφόρου ανάπτυξης, της παροχής αποτελεσματικών υπηρεσιών προς τους πολίτες ,την εξυπηρέτηση όλων των επαγγελματικών τάξεων ισότιμα και ισόρροπα .

2. Για την εκπόνηση άρτιων μελετών σύμφωνα με τις οποίες θα κατασκευαστούν τα έργα καθώς και θα καθοριστούν τα κόστη των έργων.

3. Για τον προγραμματισμό της εκτέλεσης των έργων, το πώς, που, πότε θα εκτελεστούν τα έργα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τους την ελάχιστη όχληση των πολιτών και όλων των επαγγελματικών τάξεων , καθώς και την πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση αυτών πολύ πριν ξεκινήσουν οι εργασίες .

4. Για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων εκτέλεσης των έργων , για την έκδοση αδειών που έχουν σχέση με άλλες υπηρεσίες του δημοσίου καθώς επίσης και με την ακριβή τήρηση των αναγραφόμενων και υπογεγραμμένων στις συμβάσεις έργων οι οποίες ακολουθούν την νομοθεσία δημοσίων έργων .

5. Για την άρτια και απρόσκοπτη επίβλεψη των εργασιών κατά την κατασκευή ενός έργου ώστε να ολοκληρωθεί έντεχνα να έχει στο μέλλον ελάχιστο κόστος συντήρησης ,να είναι πλήρες και άριστης λειτουργικότητας .

6. Για την ορθή μελλοντική λειτουργία των έργων και για την έγκαιρη και άρτια συντήρηση τους .

Εκτός αυτών ο Δήμος Σάμου είναι ΑΡΜΟΔΙΟΣ και ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ :



1. Για την ισότιμη και αναλογική χρέωση των πολιτών όπου τίθονται θέματα ανταποδοτικότητας για την λειτουργία και συντήρηση έργων κοινής ωφελείας μέσω των δημοτικών τελών .

2. Για την περιβαλλοντολογική προστασία του νησιού για την σωστή λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών ,για την αποκομιδή των απορριμμάτων, για την ανακύκλωση των απορριμμάτων ,για την λειτουργία των ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ καθώς και για την παροχή υψηλής ποιότητας ύδατος στα νοικοκυριά .

3. Για την στατική επάρκεια των δημοσίων κτιρίων, την συντήρηση τους και την λειτουργικότητα τους σύμφωνα με τους συγχρόνους κανόνες της υγιεινής ,της εκπαίδευσης ,της εξυπηρέτησης των ΑΜΕΑ και γενικώς κάθε σύγχρονου κανόνα λειτουργίας δημοσίων κτιρίων .



Ως προς τα θέματα των κακοτεχνιών αναφέρουμε τα κάτωθι :

Οι κακοτεχνίες στα έργα οι οποίες αφού αναγνωριστούν και καταγράφουν από τους υπευθύνους του Δήμου ή της Αντιπεριφέρειας πρέπει άμεσα να αποκαθίστανται ώστε να μην προσφέρουν την δυνατότητα νομικών ερεισμάτων ( θεομηνίες, βανδαλισμοί , φθορές λόγω χρήσης πριν παραδοθεί το έργο) προς πάσα κατεύθυνση.

Υπεύθυνοι για την αποκατάσταση των κακοτεχνιών ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΑΔΟΧΟΙ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ οι οποίοι άμεσα και ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΔΑ πρέπει να τις αποκαταστήσουν μετά από επιτακτική απαίτηση του ΔΗΜΟΥ.



Ως προς τα θέματα των Μελετών αναφέρουμε τα κάτωθι :



Οι δυνατότητες ελέγχου των μελετών των δημοσίων έργων από πλευράς τοπικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης είναι περιορισμένες ειδικά όταν πρόκειται για μελέτες μεγάλων έργων όπου εμπλέκονται πολλές ειδικότητες μηχανικών , εξεζητημένων προγραμμάτων υπολογισμού , διαφορετικά μοντέλα υπολογισμού και ατομικές παραδοχές από πλευράς των μελετητών.

Το αναφέρουμε αυτό διότι είναι δύσκολο να υπάρξει Τεχνική Υπηρεσία η όποια να συντηρεί μελετητικό τμήμα με την εμπειρία και τον τεχνικό εξοπλισμό ενός μεγάλου μελετητικού γραφείου.

Συμβουλεύουμε τους συναδέλφους μηχανικούς του δημόσιου να υπογραφούν με επιφύλαξη μελέτες για τις οποίες δεν έχουν την εμπειρία η την ανάλογη εκπαίδευση η τα ανάλογα προγράμματα για τον πλήρη και εις βάθος έλεγχο τους.



Θέση λοιπόν της Νομαρχιακής Επιτροπής ΤΕΕ ΣΑΜΟΥ είναι ότι τα ανωτέρω πρέπει να αποτελέσουν την βάση συνεννόησης μεταξύ πολιτών και Δήμου ,μεταξύ πολιτών και Αντιπεριφέρειας ώστε να αναπτυχτεί μια σχέση εμπιστοσύνης η οποία έχει χαθεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Επεμβάσεις στα χρονοδιαγράμματα των έργων από αιρετούς και από παράγοντες της αγοράς ή μέχρι τώρα εμπειρία μας έχει δείξει ότι περισσότερο κακό παρά καλό κάνουν στην εξελίξει των δημοσίων έργων.

Ο αγώνας δρόμου της τελευταίας στιγμής για να απορροφηθούν από κοινοτικά προγράμματα χρήματα για τον νόμο Σάμου με ελλιπείς μελέτες με κακό σχεδιασμό με βάση μικροπολιτικά συμφέροντα έχουν οδηγήσει σε σωρεία έργων χωρίς ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στην βελτίωση του βιοτικού επίπεδου του νομού και στην περεταίρω ανάπτυξη του.

Αφού λοιπόν συμφωνήσουμε στα ανωτέρω και αναλάβει ο καθένας από τους εμπλεκομένους τις ευθύνες του, βάζοντας σαν μπουσούλα το συμφέρον του συνόλου των πολιτών όλου του νομού και όχι μυωπικά μικροπολιτικά και στρεβλά τοπικά συμφέροντα , θα αρχίσουν τα πράγματα να έχουν μια ποιο ξεκάθαρη μορφή.



Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΤΕΕ ΣΑΜΟΥ προτείνει σωστό κεντρικό σχεδιασμό των έργων με στόχο την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση του νομού Σάμου .Σωστό προγραμματισμό τους κατά την διάρκεια κατασκευή τους. Σωστές και άρτιες μελέτες . Σωστή επίβλεψη σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τις τεχνικές προδιαγραφές των δημοσίων έργων .Σωστή κατασκευή από τους ανάδοχους των έργων με χρήση των προδιαγραφόμενων υλικών.

Τελειώνοντας αναφέρουμε ότι αν συμφωνηθεί μια βάση επικοινωνίας συμφώνα με τις ανωτέρω επισημάνσεις, και πάντα με μια καλοπροαίρετη διάθεση συνεννόησης μεταξύ των φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης θα σταματήσει κατά μεγάλο ποσοστό αυτή η ανθρωποφαγία που διακατέχει τους περισσότερους από εμάς σήμερα ,και η οποία όπως εξελίσσονται οι καταστάσεις θα διαιωνίζεται και στο μέλλον .

Η τακτική αυτή του ελλιπούς προγραμματισμού, της ελλιπούς ενημέρωσης, της ασυνεννοησίας ,της τάσης για ανθρωποφαγία οδηγούν στο τέλος σε ένα κουραστικό αδιέξοδο το οποίο οδηγεί όλους μας σε μια αδράνεια και μια μοιρολατρική αποδοχή της συγκάλυψης κάθε προβλήματος.

Τα δημόσια έργα μένουν για πάντα. Τα δημόσια έργα εξυπηρετούν τον πολίτη ,δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης , βελτιώνουν το βιοτικό του επίπεδο, αρκεί να είναι καλοσχεδιασμένα, με λογικό κόστος κατασκευής και συντήρησης , και ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ μετά την ολοκλήρωση τους.

Έτσι δημιουργείται σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και τοπικής αυτοδιοίκησης παίρνοντας ταυτόχρονα ο πολίτης την ηθική ικανοποίηση για τις ταλαιπωρίες που υπέστη (οικονομική ζημία , δυσκολίες στην καθημερινή του κίνηση , εκνευρισμός).



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν.Ε. ΤΕΕ ΣΑΜΟΥ

ΒΑΛΑΤΣΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ



















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required