12 Αυγ 2015

“Ορατών τε και αοράτων” – Βιβλιοπαρουσίαση του Ιστορικού μυθιστορήματος της Μαρίας Χατζόγλου







Την Παρασκευή 7 Αυγούστου, στις 8:30 το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου «Σάμος», οι εκδόσεις «Πληθώρα» και ο Ομοιογενής Δημιουργικός Όμιλος Σάμου, παρουσίασαν το ιστορικό μυθιστόρημα της Μαρίας Χατζόγλου. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης μίλησαν ο συμπατριώτης μας συγγραφέας κ. Φιλοκτήτης Χατζημανώλης, η λογοτέχνης κα Κούλα Καραμηνά - Πόθου, αλλά και η συγγραφέας κα Μαρία Χατζόγλου.






Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν η ηλεκτρονική και έντυπη εφημερίδα «Σαμιακή Γνώμη» www.i-samos.gr

Λίγα λόγια για το βιβλίο 





Είναι ένα μυθιστόρημα 250 σελίδων, που πλέκει τη δύναμη της αγάπης με την αθανασία της ψυχής και τον υλικό κόσμο με τη διάσταση του επέκεινα.


Μια αφαιρετική προσέγγιση της αιωνιότητας της ψυχής σε αφήγηση καθημερινότητας με βιωματικούς όρους.
Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Γιωργής.


Ο Γιωργής, πρόσφυγας απ' την καταστροφή της Σμύρνης, μαζεύει τα κομμάτια της ζωής του και ξαναρχίζει απ' την αρχή στην αφιλόξενη και υπεροπτική Αθήνα. Στέκεται ξανά στα πόδια του και δημιουργεί την καινούργια ευημερία του.


Στα σαράντα οχτώ του, παντρεμένος με δυο παιδιά, τον βρίσκει ο θάνατος, αφού έχει ζήσει τον παράφορο παράνομο έρωτά του με τη Μαρίκα.


Ο Γιωργής δεν χάνεται.

Δεν ακολουθεί το δρόμο των ψυχών, αλλά στοιχειώνει στο ενδιάμεσο του επέκεινα.

Σ' αυτό το καθαρτήριο των ψυχών.
Στα ταξίδια των μονολόγων του, ο στοιχειωμένος Γιωργής ανακαλεί και αξιολογεί τις ανθρώπινες αξίες και απαξίες: τη φιλία, τον έρωτα, την ιδιοτέλεια και τις κοινωνικές συμβάσεις.


Τα ταξίδια του Γιωργή μπλέκονται και συνδέονται με τα ιστορικά γεγονότα των αρχών του 20ού αιώνα, αλλά και με αλλόκοτες φιγούρες στα όρια των λαϊκών θρύλων.
Η αφήγηση του Γιωργή και οι διάλογοι των ηρώων διαχέουν τη γλαφυρότητα, την αθωότητα και τη γοητεία της γλώσσας και των εκφράσεων των Ελλήνων της ιωνικής γης.


Το βιβλίο έχει μεταξύ άλλων εντυπωσιάσει και τον γνωστό σε όλους μας Γρηγόρη Βαλτινό όπου έχει εκφράσει την επιθυμία να το μεταμορφώσει ως θεατρική παράσταση, ενώ είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι διδάσκεται ήδη στην έδρα της ελληνικής φιλολογίας στην Γρανάδα της Ισπανίας και μεταφράζεται στα Ισπανικά.



Λίγα λόγια για την συγγραφέα







Η Μαρία Χατζόγλου γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, σπούδασε Νομικά και ζει στην Αθήνα, όπου και ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου.


Ασχολείται και είναι λάτρης της λογοτεχνίας σε όλες της τις εκφάνσεις, μυθιστορήματα, ποίηση, δοκίμιο και θεατρικό έργο.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required