10 Αυγ 2015

Προτάσεις για τη Σάμο από τη LIFO


Οι συνεργάτες της LifO προτείνουν φαγητό, ποτό, ωραίες παραλίες, αξιοθέατα και δεκάδες ακόμα tips... Για την Σάμο έγραψε η κριτικός θεάτρου, συμπατριώτισσά μας, κόρη του συνεργάτη του "Σαμιακού Βήματος" Άλκη Καλτάκη, Ματίνα Καλτάκη.









Το γραφικό Άνω Βαθύ



"Δεν έχει σημασία που γεννήθηκα εκεί, δεν είναι αυτός ο λόγος που επιμένω ότι η Σάμος, με την ήρεμη, ιωνική ομορφιά της, είναι ευλογημένος τόπος,. Καταπράσινη, με νερά και καταρράκτες, με αμέτρητους κόλπους και κολπίσκους (με πεντακάθαρα, τιρκουάζ, από το αντικαθρέπτισμα του πράσινου των πεύκων, νερά), με γραφικούς  παραθαλάσσιους οικισμούς και υπέροχα ορεινά χωριά. Με απομεινάρια που επιμένουν να θυμίζουν το λαμπρό αρχαίο παρελθόν της: το ναό της Ήρας στο Πυθαγόρειο, φημισμένο από τον 8ο αι.π.Χ., που ο Ηρόδοτος αναφέρει ως τον μεγαλύτερο ναό στην Ελλάδα. Ή το Ευπαλίνειο όρυγμα, ανοιχτό στους επισκέπτες,σήραγγα με μήκος 1.036 μέτρων, που κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ.για να μεταφερθεί νερό από την πηγή πίσω από το βουνό προς την τότε πρωτεύουσα του νησιού (το σημερινό Πυθαγόρειο). Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ήταν ότι αμφίστομον (Ηρόδοτος), ανοίχθηκε ταυτόχρονα και από τις δυο πλευρές του βουνού και οι δυο σήραγγες συναντήθηκαν περίπου στο μέσον - θαύμα της μηχανικής της εποχής. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο (στο Βαθύ) θα δείτε πολλά από τα ευρήματα των ανασκαφών και κυρίως τον πανύψηλο Κούρο, με το μυστήριο μειδίαμα, που σε καθηλώνει. 


Τα πλοία της γραμμής αράζουν και στις δύο γραφικές πόλεις του νησιού, το Βαθύ και το Καρλόβασι, που οι ωραίες αστικές οικίες τους, και τα βιομηχανικά κελύφη που στέκουν εγκαταλειμμένα, μαρτυρούν την αλλοτινή οικονομική δύναμη του τόπου –τότε που τα σιγαρέττα και τα κρασιά  Σάμου ήταν φημισμένα στην Ευρώπη και στην Εγγύς Ανατολή.  Η  βιομηχανία τσιγάρων έχει πεθάνει προ πολλού, τα σαμιώτικα κρασιά ωστόσο εξακολουθούν να είναι εξαιρετικής ποιότητας και να εξάγονται σ’ όλον τον κόσμο. Φροντίστε να προμηθευτείτε μερικά μπουκάλια γλυκού κρασιού από μοσχάτο σταφύλι– το Doux και το Νέκταρ το αγαπούν ακόμη και στο Βατικανό. Επιπλέον, στη Σάμο θα φάτε καλά.


 Αν σεργιανίσετε στα στενοσόκακα του παραδοσιακού οικισμού Άνω Βαθέος, στο Παν Βαθύ που λένε οι ντόπιοι, ψάξτε τις «Νοστιμιές της Ουρανίας», και παραγείλετε κότσι χοιρινό (απλά θεσπέσιο), μαγειρεμένο από τα χεράκια της κυρίας Ουρανίας. Οι Σαμιώτες τη ξέρουν ως «Η ταβέρνα του Τάσου», του συζύγου της Ουρανίας. Το αίσθημα ευφορίας από τις γευστικές ηδονές αυξάνει η θέα από ψηλά στον κόλπο του Βαθιού. Στην πλατεία Μεσαίου Καρλοβάσου, υπάρχει ο «Διόνυσος» -σταθερή αξία. 




Ο Κάμπος Μαραθοκάμπου με τον επιβλητικό Κέρκη στο βάθος


Στα νοτιοδυτικά του νησιού στον όμορφο Κάμπο Μαραθοκάμπου, υπάρχει ο «Λούκουλος», πάνω στο λόφο με θέα στο Αιγαίο. Εδώ θα γευτείτε σπιτικό φαγητό - αν πετύχετε γεμιστά λουλούδια, θα καταλάβετε τι σημαίνει αυτό. Όλα μαγειρεμένα σε φούρνο με ξύλα.  Δίπλα στη θάλασσα, στην παραλιακή του Πυθαγορείου υπάρχει η «Ελιά», προορισμός για απαιτητικούς και μυημένους σε πιάτα όπου η παράδοση και τα φρέσκα υλικά ανοίγουν στην δημιουργική έμπνευση τολμηρών σεφ.   Στο δρόμο προς το γραφικό, ιστορικό χωριό Βουρλιώτες, στις πλαγιές του καταπράσινου όρους Άμπελος, βρίσκεται η «Πηγή Πνακά». 


Εκεί θα γευτείτε πιάτα της σαμιώτικης κουζίνας (οπωσδήποτε φέτα ψητή με φρέσκια σαμιώτικη ντομάτα), δίπλα στην πηγή, κάτω από τον ίσκιο πλατάνων. Οι ως άνω προτάσεις δεν εξαντλούν τις πολλές επιλογές που έχει κανείς αν βρεθεί στη Σάμο. Ακόμη και ο γαύρος ή το τηγανητό καλαμαράκι (μαζί με χωριάτικη σαλάτα) έχουν άλλη νοστιμιά στην παραθαλάσσια ταβέρνα της κυρίας Στέλλας στην παραλία της Ψιλής Άμμου, στο στενό της Μυκάλης,  ή στις  ταβερνούλες στ’ Αυλάκια και στον Άγιο Κωνσταντίνο. Αδημονώ να ξαναβρεθώ."  


 Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required