15 Νοε 2015

Οι Σάμιοι της Θεσσαλονίκης γιόρτασαν την 103η επέτειο Ενώσεως της Σάμου με την Ελλάδα


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα ο Σύλλογος Σαμίων Θεσσαλονίκης «Ο Πυθαγόρας», εόρτασε στη Θεσσαλονίκη την επέτειο της ενσωματώσεως του νησιού μας με την Μητέρα Ελλάδα και τίμησε τον Μητροπολίτη μας κ.κ. Ευσέβιο για τη συμπλήρωση εικοσαετούς Θεοφιλούς και ευκάρπου αρχιερατικής διακονίας στη Μητρόπολη των τριών ακριτικών μας νησιών, εκφράζοντας προς Αυτόν τον βαθύτατο σεβασμό του και τα συναισθήματα αγάπης και ευγνωμοσύνης του. 





Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη μεγάλη αίθουσα των τιμών της Στρατιωτικής Λέσχης Φρουράς Θεσ/νίκης την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 18.00 με τη συμμετοχή πλήθους προσκεκλημένων , μελών του Συλλόγου, φίλων της Σάμου και Σαμίων φοιτητών που σπουδάζουν στη Θεσ/νίκη. 
Η πολυτελής και ευρύχωρη αίθουσα (χωρητικότητας 400 ατόμων) ήταν κυριολεκτικά κατάμεστη από κόσμο.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσ/νίκης κ.κ. Ανθίμου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιλήτου κ.κ. Απόστολος, πολλοί κληρικοί, η Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Τσαρουχά, οι Υπουργοί κύριοι Γ. Ορφανός, Γκιουλέκας και Καλαφάτης, ο Στρατηγός - Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, εκπρόσωπος του Περιφερειάρχου Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα, Δήμαρχοι, Δικαστικοί, Αξιωματικοί του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, Καθηγηταί των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Πρόεδροι Συλλόγων και Σωματείων και ο συμπατριώτης μας έγκριτος δημοσιογράφος και οικονομολόγος κ. Γιώργος Αυτιάς.

Με την έναρξη του προγράμματος ο καλλίφωνος Βυζαντινός χορός "ΦΩΤΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ", υπό την διεύθυνση του νεαρού ταλαντούχου συμπατριώτη μας κ. Μιχάλη Αναστασίου, οικονομολόγου και πτυχιούχου Βυζαντινής Μουσικής, απέδωσε με επιτυχία τα απολυτίκια του Αγίου Δημητρίου, των Σαμίων Αγίων, το επί τη διασώσει της νήσου Σάμου από της Τουρκικής επιδρομής του 1824 (σύνθεση του κ. Γιώργου Αγγελινάρα) και του Αγίου Ευσεβίου.
Ακολούθως απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ταχματζίδης Ιωάννης, η δημοτική Σύμβουλος Σάμου κ Ανδρεάδου Άννυ ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Σάμου κ. Αγγελόπουλου και ο συμπατριώτης μας κ. Γιώργος Αυτιάς. Στο τέλος ανεγνώσθη χαιρετιστήριο μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχου Σάμου κ. Κατρακάζου.
Στη συνέχεια η φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης Βοσκίδου Ευδοξία απήγγειλε την Ωδήν εις Σάμον του Ανδρέα Κάλβου. 
Η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σταματία Γρηγορίου, μετά από σύντομο χαιρετισμό, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Στην ομιλία της η κ. Γρηγορίου, αφού αναφέρθηκε διεξοδικά με ύφος γλαφυρό και τεκμηριωμένα στοιχεία στο ιστορικό γεγονός της ενώσεως, τόνισε ιδιαιτέρως τόσο την προσφορά της Εκκλησίας της Σάμου, όσο και του πρωτεργάτη πολιτικού Θεμιστοκλή Σοφούλη, καθώς και των Σαμίων ενόπλων επαναστατών, οι οποίοι υπό την στιβαρά ηγεσία του Γενικού Αρχηγού Γεωργίου Μιχ. Σοφούλη πολέμησαν με αυταπάρνηση στα πεδία των μαχών. Η εμπεριστατωμένη ομιλία της κ. Γρηγορίου εντυπωσίασε τους ακροατές, οι οποίοι και της εξέφρασαν ενθέρμως τα συγχαρητήριά τους. 





Η τιμητική εκδήλωση για τη συμπλήρωση της εικοσαετούς Αρχιερατικής Διακονίας του Σεβασμιωτάτου άρχισε με την ομιλία του Εντιμολογιωτάτου Καθηγητού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Άρχοντος Προστάτου των Γραμμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Δ/ντού του Κέντρου Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτιστικών Μελετών της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, συμπατριώτου μας κ. Μανόλη Βαρβούνη. Ο ομιλητής ανεφέρθη στο βίο και κυρίως στο έργο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, όπως αυτό παρουσιάζεται στον ογκώδη τόμο και στο ανάτυπό του με τίτλο ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ ΑΝΤΙΔΟΣΙΣ, της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Ιδιαιτέρως τόνισε την ποιμαντική, πνευματική, κοινωνική και εκπαιδευτική φροντίδα του Σεβασμιωτάτου, την φροντίδα του για την χειροτονία νέων κληρικών, για την αναγέννηση του μοναχισμού και την κτιριακή ανασυγκρότηση της Μητροπόλεως. Επίσης την μέριμνά του για την ιστορία και την παράδοση της τοπικής εκκλησίας, την φιλανθρωπική του διακονία και μέριμνα για τους νέους, το σπουδαίο και διαρκές έργο στον τομέα των εκδόσεων, την ανάδειξη των μορφών της τοπικής αγιολογίας, το συνοδικό έργο και τη διορθόδοξη δραστηριότητά του, για να συμπεράνει ο ομιλητής ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. ΕΥΣΕΒΙΟΣ αποτελεί μια σημαντικότατη εκκλησιαστική προσωπικότητα, έναν Αρχιερέα με μεγάλη και πολύχρονη εκκλησιαστική δράση, αναγνώριση και κύρος.
Επηκολούθησε η απόδοση τιμής προς τον Σεβασμιώτατο δια της απονομής τιμητικής πλακέτας εκ μέρους της προέδρου του Συλλόγου κ. Γρηγορίου. Ο Μητροπολίτης στην αντιφώνησή του, με έκδηλη συγκίνηση για την προσγενομένη τιμή και πλαισιούμενος από Σαμίους Φοιτητές και Φοιτήτριες με παραδοσιακές ενδυμασίες του νησιού μας, ευχαρίστησε το Δ.Σ. του Συλλόγου, τους προσκεκλημένους και όλους τους παρευρισκομένους. Στο τέλος της αντιφώνησης ο Βυζαντινός χορός "ΦΩΤΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ" απέδωσε τη φήμη του Σεβασμιωτάτου.
Με τον Ύμνο της Σάμου και με νησιώτικα Αιγαιοπελαγίτικα τραγούδια η χορωδία του Συλλόγου μας "ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΣ ΑΡΜΟΝΙΑ", υπό την διεύθυνση του καταξιωμένου μαέστρου κ. Πέτρου Χρηστίδη, συνέχισε το πρόγραμμα της εκδήλωσης, την οποία έκλεισε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Στ. Γρηγορίου, εκφράζοντας προς όλους τους παρευρισκομένους και ιδιαιτέρως στο Στρατηγό - Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού τις εγκάρδιες ευχαριστίες του Δ.Σ. του Συλλόγου. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ιδιοχείρως προσέφερε σε καθένα από τους παρευρεθέντες τον τόμο "Ευκαρπίας Αντίδοσις" και η πρόεδρος του Συλλόγου ένα φιαλίδιο Σαμιακού οίνου.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με συνεστίαση, εκ μέρους του Δ.Σ. και των μελών του Συλλόγου, σε αίθουσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου, της κ. Ανδρεάδου, του κ. Βαρβούνη, του κ. Αυτιά και Σαμίων φοιτητών. Στη συνεστίαση ο αγαπητός μας κ. Γ. Αυτιάς, με τα έξυπνα σαμιώτικα χαριτολογήματά του, δημιούργησε μια ζεστή και ευχάριστη ατμόσφαιρα και μέλη της χορωδίας του Συλλόγου τραγούδησαν παραδοσιακούς αιγαιοπελαγίτικους σκοπούς.

Για την απόλυτα εξαιρετική διοργάνωση και πραγματοποίηση της λαμπρής αυτής επετειακής και τιμητικής εκδήλωσης, οι παρευρεθέντες εξέφρασαν τα θερμότατα συγχαρητήριά τους στην ακούραστη πρόεδρο του Συλλόγου κ. Σταματία Γρηγορίου και τα δραστήρια μέλη του Δ.Σ. και τους ευχήθηκαν να συνεχίσουν το έργο τους με τον ίδιο ζήλο και την ίδια υποδειγματική εργατικότητα.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required