2 Νοε 2015

Μαύρη Κυριακή! Οι προσπάθειες διάσωσης

Φωτο.: Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου - Το "Kusadasi Ilgun" παρέσυρε στο θάνατο 11 πρόσφυγες

 Ο χαρακτηρισμός "Μαύρη Κυριακή", που ανήκει στους άνδρες του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο τα συναισθήματα όλων μας που ζούμε σε αυτό τον τόπο, βιώνοντας στο πετσί μας το δράμα ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από την παράνοια του πολέμου και πνίγονται στη θάλασσα που θα τους έφερνε πιο κοντά στην αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο. Η χθεσινή τραγωδία με 4 βρέφη, 2 παιδιά και 5 γυναίκες νεκρές από πνιγμό, στην περιοχή του Γαλάζιου, δείχνουν τι φέρνει το δυσοίωνο αύριο. 




Απαιτείται μεγάλη ψυχική δύναμη για να ανταπεξέλθεις στην ανάσυρση των σωρών από το βυθό, κάτι που διαθέτουν οι άντρες του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου μαζί με τους άνδρες του Λιμενικού και του Σαμιακού Παραρτήματος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Τα μπράβο και τα συγχαρητήρια είναι μηδαμινά αναλογιζόμενοι το μέγεθος της προσφοράς τους.







Τα περιστατικά και η περιγραφή τους από τον αρχηγό του Σαμιακού Παραρτήματος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Δημήτρη Καλατζή


1) Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, τις μεσημβρινές ώρες κληθήκαμε από την Δ.Α.Σάμου, για συνδρομή βοήθειας σε επιχείριση έρευνας και διάσωσης μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή του ακρωτηρίου Πράσσο. Ομάδα διασωστών μετέβη άμεσα στην περιοχή και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα εντόπισε τρεις ενήλικες και ένα παιδί. Ο ηλικιωμένος έπασχε από ζαχαρώδη διαβήτη και καρδιολογικά προβλήματα (εγχείριση καρδιάς). Αφού σταθεροποίηθηκε η κατάσταση του από τον paramedic της Ομάδας, οδηγήθηκαν όλοι με ασφάλεια στην ακτογραμμή, όπου τους παρέλαβε όλους πλωτό σκάφος του Λιμεναρχείου Σάμου. Συνεργασία όλων των εμπλεκομένων άριστη! 






2) Την Κυριακή 1η Νοεμβρίου, τις πρώτες πρωινές ώρες, κληθήκαμε από την Πολιτική Προστασία της Αντιπεριφέρειας Σάμου και το Λιμεναρχείο Σάμου, για συνδρομή άμεσης βοήθειας σε επιχείριση έρευνας και διάσωσης στην θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου Γαλάζιο. Με το διασωστικό μας σκάφος RESCUE 5, μεταβήκαμε στην περιοχή όπου σε στενή συνεργασία με τα σκάφη του Λιμεναρχείου Σάμου, με το σκάφος ΓΟΡΓΩ του Συλλόγου Αυτοδυτών και με την ομάδα των αυτοδυτών τους καταφέραμε όλοι σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανασυρθούν και να μεταφερθούν οι 11 σωροί στο σκάφος του Λιμεναρχείου Σάμου, το οποίο συντόνιζε τις προσπάθειες. Κατά τη διάρκεια της επιχείρισης εντοπίστηκε μια άλλη βάρκα που έφτανε από τα απέναντι παράλια και κατευθυνόταν προς τα βράχια. Άμεσα το Rescue 5 πήγε δίπλα του και το οδήγησε με ασφάλεια στην Αγία Παρασκευή.  Άψογη φιλική & επαγγελματική συνεργασία από όλους!  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required