13 Φεβ 2016

Ο ιός Κοξάκι "χτύπησε" το δημοτικό παιδικό Καρλοβάσου

Με τον ιό Κοξάκι έχει προσβληθεί παιδάκι το οποίο φιλοξενείται στο δημοτικό παιδικό Καρλοβάσου και ήδη η διευθύντρια του παιδικού σταθμού το έχει αναρτήσει στον πίνακα ανακοινώσεων  προκειμένου να ενημερώσει τους γονείς. 

Σύμφωνα με εργαζόμενες του παιδικού σταθμού, το φαινόμενο είναι σύνηθες και σχεδόν κάθε χρόνο η νόσος κάνει την εμφάνιση της στον παιδικό σταθμό, αλλά και σε σχολεία της περιοχής. 


Ο ιός Κοξάκι (Coxsackie) είναι μέλος της οικογένειας των εντεροϊών και ζει στον ανθρώπινο πεπτικό σωλήνα. Μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, συνήθως όταν δεν πλένουμε καλά τα χέρια μας. Σε αυτές τις επιφάνειες ο ιός Κοξάκι μπορεί να επιζήσει για αρκετές ημέρες. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο Κοξάκι προκαλεί ήπια γριπώδη συμπτώματα που φεύγουν χωρίς θεραπεία. Αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές λοιμώξεις. "Είναι μια ίωση ήπιας μορφής σαν όλες τις άλλες και δεν θα πρέπει να ανησυχεί τους γονείς. Χρειάζεται, όμως παρακολούθηση», μας είπε γιατρός που επικοινωνήσαμε μαζί του και επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. 

Όσον αφορά την απολύμανση των χώρων του παιδικού αυτή δεν χρειάζεται, καθώς δεν προβλέπεται από τους κανόνες που έχουν τεθεί. Ο ιός εξαπλώνεται πολύ εύκολα, αφού μεταδίδεται από την άμεση επαφή και από τα υγρά του στόματος, όπως το φτέρνισμα και ο βήχας. Μάλιστα η μετάδοσή του είναι ραγδαία σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία, τις περισσότερες φορές σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. 

Συμπτώματα 

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν • Ξαφνικό υψηλό πυρετό • Πονόλαιμο • Εξανθήματα στα χέρια, στα πόδια και στο στόμα • Στοματίτιδα • Πονοκέφαλο • Απώλεια της όρεξης και κόπωση 

Οι γονείς θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, επειδή πολλά από τα συμπτώματα συμπίπτουν με αυτά της γρίπης. Για το Κοξάκι δεν υπάρχει θεραπεία ούτε εμβόλιο. Ωστόσο μπορείτε να ακολουθήστε μερικά υποστηρικτικά μέτρα, όπως η λήψη αντιπυρετικών, τα οποία δεν θεραπεύουν την αιτία, κάνουν όμως, το παιδί να αισθάνεται πιο άνετα. 

«Τα παιδιά καλό είναι όσο είναι άρρωστα να μην πηγαίνουν στο σχολείο, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό», μας ειπε ο γιατρός και πρόσθεσε : «Εάν έχει κολλήσει μια φορά είναι δύσκολο να νοσήσει δεύτερη, επειδή έχει αποκτήσει ανοσία. Αν και ο ιός δεν μπορεί να προληφθεί εύκολα, εάν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, όπως το τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, μπορεί να περιοριστεί η μεταδοτικότητά του. Θα πρέπει να μάθετε στα παιδιά σας να πλένουν τα χέρια τους κάθε φορά που έρχονται στο σπίτι, αμέσως μετά την κάθε επίσκεψή τους στην τουαλέτα και πριν να φάνε κάτι, καθώς επίσης να μην ακουμπούν τα χέρια τους στα μάτια και στη μύτη τους», επισήμανε ο επιστήμονας που ήρθαμε σε επαφή μαζι του. Εξίσου σημαντικό είναι να μη μοιράζονται το φαγητό και ότι πίνουν στο σχολείο με άλλα παιδιά, γιατί αυτός είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους ανταλλαγής μικροβίων.

Σταματία Ράπτη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required