17 Φεβ 2016

Το Τ.Ε.Ε. Σάμου παίρνει θέση για Μεταναστευτικό και Hot Spots

 "Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, λόγω της θεσμικής θέσης του αλλά και του τεχνοκρατικού τρόπου που αντιμετωπίζει τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του θεωρεί τα δεδομένα που δημιουργεί σήμερα το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ως μια υπάρχουσα βάση πάνω στην οποία θα αναπτύξει το σκεπτικό του, χαρακτηρίζοντας τις θέσεις του. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε σκέψεις αν πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρξουν τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής. Θεωρούμε ότι από την στιγμή που η μεταναστευτική ροή στην Περιφέρεια είναι μια πραγματικότητα, πρέπει να υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας, υποστήριξης και ταυτοποίησης αυτών των συνανθρώπων μας."





"Eκτός αυτού θεωρούμε ότι γι' αυτή την περίοδο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει χαρακτηριστεί, καλώς ή κακώς, διεθνές μεταναστευτικό πέρασμα προς την Ευρώπη με επιδεινούμενες προοπτικές σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές και προβλέψεις της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ.


Η διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε, από την στιγμή της απόφασης να δημιουργηθεί το ΚΕ.Π.Υ. (Hot Spot) Σάμου, μέχρι τον καθορισμό της θέσης κατασκευής του και την εγκατάσταση του εργολάβου, χαρακτηρίζεται κατά την γνώμη μας από προχειρότητα, έλλειψη διάθεσης συνεννόησης μεταξύ τοπικών φορέων και κεντρικής κυβέρνησης καθώς και ανυπαρξία ενημέρωσης προς τους πολίτες."




Από την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου, στο Hot Spot Σάμου




"Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία επίσημη ενημέρωση είτε από την Κυβέρνηση είτε από την τοπική Αυτοδιοίκηση.

. Για τα χαρακτηριστικά που θα έχουν τα ΚΕ.Π.Υ

. Για τον τρόπο λειτουργίας των ΚΕ.Π.Υ.

. Για τον αριθμό των φιλοξενουμένων και τον χρόνο παραμονής τους. (Έχουν ακουστεί διαφορετικές απόψεις από υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης αντικρουόμενες επί το πλείστον στο θέμα του αριθμού και του χρόνου παραμονής.)


Σε ανύποπτο χρόνο και ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκονταν σε διαδικασία διαβούλευσης με το υπουργείο επικρατείας για τον ορισμό της θέσης κατασκευής του ΚΕ.Π.Υ. Σάμου, με διαδικασίες του κατεπείγοντος δημοπρατήθηκε το έργο κατασκευής του ΚΕ.Π.Υ. Σάμου σε προέκταση του προϋπάρχοντος κέντρου μεταναστών. (21/1/2016 Απόφαση έγκρισης τευχών δημοπράτησης ,23/1/2016 Δημοπράτηση του έργου). 

Η δημοπράτηση έγινε από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Ως προς την διαδικασία αυτή η Ν.Ε. ΣΑΜΟΥ λόγο της ελλιπούς ενημέρωσης και λόγο του περιορισμένου χρόνου της όλης διαδικασίας είναι πολύ επιφυλακτική ως προς:
. Την πληρότητα και την αξιοπιστία της μελέτης .
. Ως προς την τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών για την έκδοση της.
. Ως προς την επιλογή της θέσης που χωροθετήθηκε το ΚΕ.Π.Υ.


Εκτός αυτών η διαδικασία δημοπράτησης του έργου έγινε κατόπιν προσκλήσεως σε περιορισμένο αριθμό εταιρειών λόγο του κατεπείγοντος χωρίς να δεχτεί πρόσκληση συμμετοχής ούτε μια τοπική εταιρεία κατασκευών . (Ακόμα περιμένουμε μια επίσημη διαμαρτυρία για το θέμα αυτό από τον Σύλλογο εργοληπτών δημοσίων έργων Σάμου για να την προωθήσουμε στο κεντρικό ΤΕΕ.)





ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Για να χωροθετήσεις ένα τέτοιο κέντρο το οποίο κατά την γνώμη μας πρέπει να στεγάσει όλες της λειτουργίες φιλοξενίας, πλήρους σίτισης ,ιατρικής υποστήριξης υψηλού επιπέδου (για να αποφευχθούν άσκοπες μεταφορές μεταναστών από τα ΚΕ.Π.Υ προς τα νοσοκομεία, τα οποία είναι ήδη επιβαρημένα και λόγο κρίσης και ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο λόγο τουριστών), ταυτοποίησης και διαχωρισμού των μεταναστών βάση της χώρας προέλευσης πρέπει να γνωρίζεις απαραιτήτως:
. Τον αριθμό των ανθρώπων που θα φιλοξενούν (Οι ήδη υπάρχουσες προβλέψεις χωρητικότητας σε άτομα από πλευράς υπουργείου επικρατείας είναι μικρές συμφώνα με τις προβλέψεις της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ).. Τον χρόνο που απαιτείται για όλες τις διαδικασίες ταυτοποίησης ( δεν γνωρίζουμε επισήμως έως σήμερα ποιες θα είναι) που είναι απροσδιόριστος λόγο του ότι συνδέεται άμεσα με τον όγκο των μεταναστευτικών ροών με το υλικοτεχνικό δυναμικό των κέντρων καθώς και απρόβλεπτους παράγοντες όπως απεργίες και απαγορευτικά απόπλου.. . Προμελετητικά σχέδια σύμφωνα με τα οποία θα καθορίζονται πλήρως οι διαφορετικές χρήσεις που θα λαμβάνουν χώρα στο κέντρο πέραν της διαμονής των μεταναστών (MASTER PLAN).. Τον τρόπο λειτουργίας του, τον αριθμό των εργαζομένων μέσα σε αυτό, τους κανόνες ασφαλείας ώστε να αποφευχθούν συγκρούσεις μεταξύ αντιμαχόμενων θρησκευτικών ομάδων.

ΘΕΣΕΙΣ


Ο σχεδιασμός των ΚΕ.Π.Υ πρέπει να γίνεται με τις δυσμενέστερες παραδοχές ως προς τον χρόνο ταυτοποίησης και τον αριθμό τον φιλοξενουμένων.Πρέπει να τηρούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες ως προς την έκδοση της άδειας κατασκευής και λειτουργίας.
Οι χώροι που έχουν επιλεχτεί θα πρέπει να βρίσκονται στις παρυφές του οικιστικού ιστού η εκτός του οικιστικού ιστού με ευκολίες πρόσβασης και μεγάλους χώρους παρκινγκ , χώρους στέγασης των υπηρεσιών του κέντρου , εξοπλισμένα ιατρεία, χώρους εστίασης, χώρους υγιεινής ,χώρους πλυντηρίων ,αποθήκες, υποδομές διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων (αν δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο). Το ότι οι χώροι όπου θα κατασκευαστούν τα νέα ΚΕ.Π.Υ πρέπει να είναι στις παρυφές του οικιστικού ιστού η εκτός του οικιστικού ιστού προτείνεται για καθαρά λειτουργικούς λόγους και μόνο .
Η δομή των ΚΕ.Π.Υ θα πρέπει να αποτελείται από τυποποιημένους οικίσκους ώστε μελλοντικά όταν τελειώσει η περίοδος μετανάστευσης να μπορούν εύκολα να απομακρυνθούν με ταυτόχρονη αποκατάσταση του τοπίου ( ΟΧΙ ΑΝΤΙΣΚΗΝΑ).Την εποπτεία, διαχείριση και συντήρηση των χώρων πρέπει να την έχουν οι τοπικές κοινωνίες μέσω των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίες πρέπει να ενισχυθούν σε ανθρώπινο δυναμικό ,μηχανικό εξοπλισμό και οικονομικούς πόρους. Όχι ανεξέλεγκτη λειτουργία των ΜΚΟ στον τομέα αυτό (Ειδικά στον τομέα της συντήρησης η της επαύξησης των υποδομών με απευθείας αναθέσεις η μέσω προσωπικών πρωτοβουλιών χωρίς μελέτη και επίβλεψη) διότι θα προκληθούν στο μέλλον αστοχίες και πιθανόν ατυχήματα .

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ

Οι επιπτώσεις του μεταναστευτικού ρεύματος αφορούν το περιβάλλον και τον τουρισμό.Το περιβάλλον πλήττεται άμεσα με τα σωσίβια ,τις σαμπρέλες, τις βάρκες, τα ρούχα και τα σκουπίδια που συσσωρεύονται σε κάβους σε παραλίες η κυκλοφορούν μέσα στην θάλασσα.Άμεση συλλογή και προώθηση τους εκτός νομού σε κέντρα ανακύκλωσης (Όχι συσσώρευση η ενταφιασμός τους στον μοναδικό ΧΥΤΑ της Ανατολικής Σάμου διότι μειώνει κατά πολύ το χρόνο βιωσιμότητας του αφενός και αφετέρου δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα σε περίπτωση φωτιάς η διαχείριση τους).Το κόστος συλλογής και αποκομιδής τους σε κέντρα ανακύκλωσης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βαραίνει τον προϋπολογισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπιστεί το σοβαρότατο αυτό περιβαλλοντολογικό πρόβλημα αλλά ούτε και καμία επίσημη αναφορά σε κάποια λύση έχει πέσει στην αντίληψη μας.Ως προς τις επιπτώσεις σε θέματα τουρισμού οι μειωμένες μέχρι σήμερα κρατήσεις σύμφωνα με τα δεδομένα των τουριστικών πρακτόρων δείχνουν ότι θα υπάρξει μια σοβαρή επίδραση του μεταναστευτικού ρεύματος στον τουρισμό της Σάμου και κατ επέκταση σε πολλούς κλάδους συμπεριλαμβανόμενων και των μηχανικών.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ


Λόγω του μεταναστευτικού επιβαρύνονται και οι υποδομές του νησιού με επιπλέον φόρτο με άμεση προτεραιότητα στην περιοχή της πόλεως της Σάμου γιατί σηκώνει όλο το βάρος των μεταναστευτικών ροών.Οι δυνατότητες συντηρήσεων και οι δυνατότητες αμέσων επισκευών σε έργα υποδομών που εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα εν μέσω οικονομικής κρίσης με τους υπάρχοντες πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης κατανοούμε ότι είναι πολύ δύσκολο.Ως Ν.Ε ΣΑΜΟΥ θεωρούμε ότι δυο έργα υποδομής χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης για να μην υπάρξουν στο μέλλον σοβαρά προβλήματα τα όποια θα υποβαθμίσουν την πόλη της Σάμου και θα επηρεάσουν την τουριστική της κίνηση ( Ο βιολογικός καθαρισμός της πόλεως της Σάμου και το λιμάνι του Μαλαγαρίου ) .
Η άμεση λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού επιβάλλεται επιτακτικά πλέον.Η άμεση επισκευή του λιμανιού του Μαλαγαρίου το οποίο έχει αρχίσει να εμφανίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας πρέπει να ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν και της αναμενόμενης αύξησης των μεταναστευτικών ροών .Δεν θα είναι τόσο εύκολο να εξυπηρετηθούν από τον επιβατικό λιμένα η μεταφορά τον προσφύγων, τα κρουαζιερόπλοια , τα εμπορικά πλοία , τα επιβατικά που κάνουν τα δρομολόγια Κουσάντασι- Σάμος ,καθώς και η πρόσβαση των φορτηγών των μεταφορικών εταιρειών.Καλό είναι η τοπική αυτοδιοίκηση να απαιτήσει άμεσα από το κράτος κονδύλια για συντηρήσεις και επιπλέον μηχανικό εξοπλισμό λόγο τον επιπτώσεων που δέχεται ο νομός εξ αιτίας του μεταναστευτικού."


Ο Πρόεδρος
της Ν.Ε. Σάμου του Π.Τ. ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ

ΒΑΛΑΤΣΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required