24 Μαρ 2016

Οι "ρομποεφευρέτες" του 1ου δημοτικού σχολείου Σάμου


Το θαυμασμό και την περηφάνια όλων μας εισέπραξε η ανακοίνωση πως η ομάδα Ρομποτικής του 1ου δημοτικoύ σχολείο απέσπασε την 18η θέση ανάμεσα σε 350 σχολεία στον πανελλήνιο διαγωνισμό Ρομποτικής που είχε ως θέμα το Γαλαξία μας.

Πρόκειται για τους έξι μαθητές της 6ης τάξης του 1ου δημοτικού σχολείου. Τους Δημήτρη Χριστοφή, Στρατή Κουκούλη, Εύα Μπιλιμπά, Μαριέττα Μητσού, Άρι Κατσούλη  και Παντελή Βαλή. Πέντε μαθητές από την ομάδα, μαζί με τους 3 δασκάλους τους,  βρέθηκαν σήμερα στο «Ράδιο Αρμονία» και μίλησαν για την εμπειρία τους. Κοινός παρονομαστής ο ενθουσιασμός για την εμπειρία τους, καθώς και η επιθυμία τους η ρομποτική να ενταχτεί και στο γυμνάσιο, χαρακτηρίζοντας της ως την επιστήμη του μέλλοντος.


«Στην αρχή σκέφτηκα πως ήταν δυνατόν μια απλή ομάδα της έκτης δημοτικού να καταφέρει να κάνει ένα ρομπότ, να βγει πρώτη στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και να πάει στον πανελλήνιο διαγωνισμό, στην Αθήνα. Είναι απίστευτο αυτό που καταφέραμε. Είχαμε λίγο άγχος, στην παρουσίαση μέσω skype ειδικά όταν πήγαμε στην Αθήνα, γιατί εκεί υπήρχαν περισσότεροι κριτές», είπε ο μαθητής Δημήτρης Χριστοφής, που εξέφρασε την επιθυμία του να υπήρχε το μάθημα της ρομποτικής στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, καθώς όπως είπε πρόκειται για την επιστήμη του Μέλλοντος, που όλα τα παιδιά θα έπρεπε να μάθουν.

Η όλη διαδικασία, από την αρχή έως τη στιγμή που βρέθηκαν στην Αθήνα, ενθουσίασε και το Στρατή. «Ήταν μια φανταστική εμπειρία. Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαμε στο διαγωνισμό. Μας φάνηκε αναζωογονητικό, γιατί είχαμε την ευκαιρία να ανταγωνιστούμε με άλλα σχολεία, να περάσουμε ωραία, να φτιάξουμε με δικά μας σχέδια ρομπότ. Όλο αυτό δεν το ξέραμε πριν. Αρχίσαμε από το πρόγραμμα Scratch, να δουλεύουμε με απλές κινήσεις και καταλήξαμε να φτιάξουμε ένα ρομπότ που ήταν περισσότερο αυτόνομο από τι περιμέναμε», είπε ο Στρατής και πρόσθεσε πως θα ήθελε να ασχοληθεί με τη ρομποτική στο γυμνάσιο, χαρακτηρίζοντας της ως μια ενδιαφέρουσα γνώση.

Την ίδια επιθυμία έχει ακόμα ένα μέλος της Ομάδας, ο Άρις. «Θα ήταν πολύ ωραίο να αντικατασταθεί το μάθημα της πληροφορικής στο σχολείο και να ανοίξει η κατασκήνωση ρομποτικής που μας είπαν πως μπορεί να λειτουργήσει το καλοκαίρι. Η εμπειρία μου άρεσε πολύ, γιατί πήραμε πολύ καλή θέση και μάθαμε πολλά για το πρόγραμμα. Εγώ προσωπικά θα φτιάχνω δικά μου παιχνίδια να παίζω με τον αδελφό μου. Ήταν ωραία που φτάσαμε στην Αθήνα, στο 2ο στάδιο. Ευχαριστούμε πολύ τους δασκάλους που μας βοήθησαν», είπε στο «Ράδιο Αρμονία».

Οι ρομποεφευρέτες του 1ου δημοτικού σχολείου. Από αριστερά: Μαριέττα Μητσού, Εύα Μπιλιμπά, Δημήτρης Χριστοφής, Άρης Κατσούλης, Παντελής Βαλής, Στρατής Κουκούλης



Για τη δική της εμπειρία μίλησε και η Εύα. «Ήταν ωραία εμπειρία που φτάσαμε στην Αθήνα. Μας απογοήτευσε που δεν καταφέραμε να μπούμε στην εξάδα, αλλά ήταν πολύ ωραία που φτάσαμε εκεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ρομποεφευρέτρια Μαριέττα Μητσού. «Είμαστε χαρούμενοι που φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Ευχαριστούμε πολύ τους δάσκαλους, καθώς και τη δασκάλα των εικαστικών για την πίστα. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ πως θα φτιάξουμε το ρομποτάκι και πως θα δώσουμε εντολές από τον υπολογιστή για να κινείται. Μου άρεσε πολύ η εμπειρία», είπε.

Πολύτιμος βοηθός και συμπαραστάτης των παιδιών σε όλη τη διάρκεια της προσπάθειάς τους ήταν οι τρεις δάσκαλοί τους, οι Παναγιώτου Αντώνης, Δημήτρης Κάτσιος και ο Γιώργος Τορτοπίδης.

«Τα παιδιά κατάφεραν να σταθούν μπροστά σε άξιους και αυστηρούς κριτές και να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Ήταν αξιέπαινοι και σε κάθε δύσκολη ερώτηση στάθηκαν άψογοι. Μπράβο παιδιά. Συγχαρητήρια», είπε ο κος Παναγιώτου.

«Ήταν μια ενδιαφέρουσα πορεία. Το πώς ξεκινήσαμε, πως αποκτήσαμε τα μέσα, που φτάσαμε», είπε ο κος Κάτσιος με τον κο Τορτοπίδη να προσθέτει: «Περάσαμε πολύ ωραία. Ήταν μια ωραία εμπειρία για τα παιδιά και πιστεύω πως μάθαμε πολλά. Κάναμε συναντήσεις εκτός σχολείου. Πιστεύω πως άξιζε. Ελπίζω να παιδιά να συνεχίσουν γιατί είναι μια ωραία εμπειρία. Ενδιαφέρθηκαν, δούλεψαν πολύ και πήγαν στην Αθήνα πολύ καλά».


Ακούστε παρακάτω τη συνέντευξη της ομάδας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required