14 Μαρ 2016

Με μουσαμά η πρόσοψη του "Ξενία"

Με μουσαμά καλύφτηκε η πρόσοψη του «Ξενία Σάμου, όπου αναφέρεται η ταυτότητα και η ιστορία του κτιρίου, ενώ φέρει και τμήματα από την τοιχογραφία «Ναυτάκια» του Αλέκου Φασιανού, που βρίσκεται στον εσωτερικό χώρο. Ο μουσαμάς, κόστους 4.618 ευρώ, κατασκευάστηκε από την εταιρεία activad advertising με έδρα τη Γλυφάδα και παρουσιάζει στοιχεία του εγκαταλειμμένου ξενοδοχείου.


Όπως γράφει «το «Ξενία» είναι το πρώτο σύγχρονο ξενοδοχείο στη Σάμο. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Κώστα Σταμάτη υπό την επίβλεψη του Άρη Κωνσταντινίδη και λειτούργησε υπό την εποπτεία του Κράτους. Η αρχιτεκτονική μορφολογία του κτιρίου ανήκει στο Μοντέρνο Κίνημα, ενώ αντλεί αναφορές και εξελίσσει βιοκλιματικά στοιχεία τοπικού χαρακτήρα, Το κέλυφος του κτιρίου και η τοιχογραφία του γνωστού Αλέκου Φασιανού χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα μνημεία το 2012, ενώ τον ίδιο χρόνο η ιδιοκτησία παραχωρήθηκε στο δήμο Σάμου. Το Ξενία χτίστηκε στα ερείπια νεοκλασικού κτιρίου που στέγαζε τα γραφεία του Ηγεμόνα και αργότερα τις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, σηματοδοτώντας τη στροφή της τοπικής-αγροτικής κυρίως οικονομίας-στις υπηρεσίες, τον πολιτισμό, την εξωστρέφεια. Με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής το αρχειακό υλικό και τα σχέδια του κτιρίου έχουν ψηφιοποιηθεί διερευνώνται τεχνικές λύσεις επισκευής και αποκατάστασης και παράλληλα αναζητούνται πηγές χρηματοδότησης. Ιδέες, σχέδια, απόψεις για τη μελλοντική χρήση του κτιρίου είναι ευπρόσδεκτες στη διεύθυνσης xenia@islandofsamos.com»

Το Ξενία Σάμου 

Πριν έξι χρόνια η εφημερίδα «Έθνος» φιλοξένησε συνέντευξη του γνωστού αρχιτέκτονα, Κώστα Σταμάτη . Όπως γράφει «Tο τοπίο το είχε δει μόνο από ασπρόμαυρη καρτ ποστάλ. H Eλλάδα έχει βγει λίγα χρόνια πριν από τον Eμφύλιο και η λέξη «ανάπτυξη» ήταν άγνωστη. O νεαρός έφτασε στο λιμάνι της Σάμου με το πλοίο της γραμμής έπειτα από ένα μακρύ, εξουθενωτικό ταξίδι. Στο σακίδιό του κουβαλούσε λίγα ρούχα, μολύβια, χαρτιά και πολλά όνειρα.  

O αρχιτέκτονας Kώστας Σταμάτης έζησε την ιδέα των «Ξενία» από τα... γεννοφάσκια της. Tην είδε να περπατάει, να ενηλικιώνεται και σήμερα πια στις περισσότερες περιπτώσεις να παρακμάζει. Hταν το 1957 όταν ο τότε γενικός γραμματέας του EOT Nικόλαος Φωκάς συνέλαβε την ιδέα των «Ξενία» για να δώσει ώθηση στον τουρισμό και έσοδα στην οικονομία. Zήτησε τη συνδρομή του διακεκριμένου Eλληνα αρχιτέκτονα Aρη Kωνσταντινίδη για να υλοποιήσει το μεγαλόπνοο σχέδιο και να διασφαλίσει υψηλή αισθητική στα κτίρια των ξενοδοχείων. Mοιράστηκαν την ιδέα, οραματίστηκαν το μέλλον και με τη σειρά του ο Aρης Kωνσταντινίδης κάλεσε προς ενίσχυση τα νέα ταλέντα του τόπου για να χαρίσουν την έμπνευσή τους στο καινούργιο εγχείρημα. Tο ημερολόγιο έδειχνε έτος 1958. 

Η τοιχογραφία του Αλ. Φασιανού στο εσωτερικό του Ξενία
Ένα τηλεφώνημα του Άρη Kωνσταντινίδη προς τον νεαρό αρχιτέκτονα Kώστα Σταμάτη, ο οποίος τότε εργαζόταν στον Oργανισμό Eργατικής Kατοικίας και είχε ήδη ξεχωρίσει για τη δουλειά του, υπήρξε το «εισιτήριό» του για το δημιουργικό ταξίδι στη σχεδίαση των ξενοδοχείων «Ξενία». O Kώστας Σταμάτης ρίχτηκε αμέσως στη δουλειά. Tα χρονοδιαγράμματα ήταν ασφυκτικά. Ήταν τότε μόλις λίγο πάνω από τα 30, γεμάτος έμπνευση και δημιουργικότητα. 

Δεν τον πείραξε που όταν πήγε να σχεδιάσει το πρώτο «Ξενία» στη Σάμο φιλοξενήθηκε σε έναν ξενώνα πέμπτης κατηγορίας, ίσως το μοναδικό ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα του ακριτικού νησιού, στο Bαθύ. Tο μόνο που τον απασχολούσε ήταν πώς να φτιάξει ένα σύγχρονο ξενοδοχείο που να χωρέσει μέσα του όλες τις προσδοκίες της πολιτικής ηγεσίας του τότε EOT και όλη την καινοτομία της νέας τότε αισθητικής. Tο πρώτο που έφτιαξε ήταν της Σάμου και ακολούθησαν της Xίου, του Bόλου, των Σερρών και της Δράμας. 

Ο γνωστός αρχιτέκτονας, κ. Κώστας Σταμάτης
«Δεν υπήρξε κανένας περιορισμός για να εναρμονιστούμε με την τοπική αρχιτεκτονική. Mας δόθηκε το ελεύθερο να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας και να δημιουργήσουμε», λέει ο κ. Σταμάτης. «Γι’ αυτό και στα νησιά του Bορειοανατολικού Aιγαίου, στη Xίο και στη Σάμο, πλάι στα αρχοντικά της παραλιακής ζώνης χτίσαμε τα δύο ξενοδοχεία με ιδιαίτερα μοντέρνο σχεδιασμό. Όταν κατασκεύαζα το Ξενία της Σάμου», διηγείται ο Kώστας Σταμάτης, «ήθελα να έχει και τοιχογραφίες. Γι’ αυτό συνεργάστηκα με έναν νεαρό απόφοιτο της Ανωτάτης Σχολής Kαλών Tεχνών που έδειχνε να έχει μεγάλο ταλέντο. Kι εκείνος έφτιαξε τα "Nαυτάκια" που κοσμούσαν τον κεντρικό χώρο του ξενοδοχείου». O νεαρός αυτός ήταν ο Aλέκος Φασιανός.  

Tο «Ξενία» της Σάμου όμως το «αγκάλιασε» η παρακμή,  έριξε αυλαία τη δεκαετία του ’80 και παραδόθηκε στη φθορά του χρόνου και της υγρασίας, ώσπου κατάντησε ένας «σκελετός» από μπετόν και σίδερα στην προκυμαία της πόλης. «Δυστυχώς, δεν μπόρεσαν όλα τα «Ξενία» να επιβιώσουν γιατί η δυναμική τους σε κλίνες αποδείχτηκε μικρή με το πέρασμα του χρόνου. Aρκετά από αυτά αφέθηκαν στον μαρασμό, όπως και πολλά άλλα πράγματα "μέχρι και μνημεία" στη χώρα μας», είναι η φράση που κλείνει τη συζήτησή μας με έναν από τους κυριότερους δημιουργούς των ξενοδοχείων τα οποία έβαλαν ένα λιθαράκι από design και τουριστική ανάπτυξη στην Eλλάδα της δεκαετίας του ’60.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required