28 Μαρ 2016

Ομάδα πολιτών και συλλογικότητες καταθέτουν σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αίτημα για τη λειτουργία του Hot Spot

Φωτογραφία αρχείου

Όσοι πολίτες της Σάμου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πρωτοβουλίας πολιτών της προηγούμενης εβδομάδας αποφάσισαν να επιδόσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Σάμου προς ψήφιση κείμενο που θα αφορά τη νέα λειτουργία των hotspot ως κλειστά κέντρα κράτησης, που επιβάλει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, και την παρουσία Τούρκων αξιωματικών (στρατοχωροφύλακες) στη Σάμο (όπως και σε Χίο Λέσβο, Κω), που προβλέπεται από την ελληνοτουρκική συμφωνία που υπογράφτηκε στη Σμύρνη. Στο κείμενο παρουσιάζονται προβληματισμοί και ανησυχίες των πολιτών, καθώς τα νέα αυτά δεδομένα συνεξετάζονται με μια σειρά άλλων παραμέτρων που βρίσκονται εν εξελίξει, όπως τη διεθνή στρατιωτική παρουσία της Frontex και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, το κλείσιμο των συνόρων και τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων μεταναστών, την αποστασιοποίηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που καταγγέλλει τη παραπάνω συμφωνία της Ε.Ε., την στάση της Τουρκίας που από παράγοντας του προβλήματος παρουσιάζεται ως βασικός ρυθμιστής επίλυσής του. 


Το κείμενο που μπορείτε να δείτε παρακάτω, θέτει μια σειρά από λογικά ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των Τούρκων αξιωματικών, τη λειτουργία των hotspot και τους φορείς απ’ όπου ελέγχονται και, στηριζόμενο στην επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται, καταλήγει σε δύο αιτήματα: α) την άμεση απομάκρυνση των Τούρκων αξιωματικών, καθώς η παρουσία τους είναι παράνομη, από τη στιγμή που δεν έχει επικυρωθεί με πράξη της Βουλής η προαναφερόμενη διμερής συμφωνία, β) την αναίρεση της παραχώρησης του hotspot ως κέντρο κράτησης, καθώς έχει καταπατηθεί η προηγούμενη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Προτείνει επίσης η ταυτοποίηση και ο έλεγχος των μεταναστών και των προσφύγων να γίνεται στα απέναντι μικρασιατικά παράλια υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, και τον τερματισμό όλων των εχθροπραξιών και των πολέμων που διεξάγονται.Το κείμενο θα κατατεθεί σήμερα, Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016, στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα κοινοποιηθεί επίσης προς την Περιφέρεια και τον Βουλευτή της Σάμου, με αίτημα να προωθηθεί στα αρμόδια υπουργία και στη Βουλή των Ελλήνων. Θα ανακοινωθεί η ημερομηνία συζήτησης και ψήφισής του.Το ΕΠΑΜ Σάμου στηρίζει την παραπάνω πρωτοβουλία πολιτών.









Συγκεκριμένα σημεία συγκέντρωσης υπογραφών βρίσκονται στο Καρλόβασι, στο περίπτερο στην οδό Ιπ. Ζαΐμη απέναντι από το Cinema. Στο Βαθύ, στην πλατεία Πυθαγόρα ("Λιοντάρι"), την Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17.00 - 19.00 και Σάββατο 1.00-13.00.Στο Πυθαγόρειο, στο περιπτερο του Κοκόνη Ανδρέα και στο καφέ του Γλυφού Χρήστου, στον κεντρικό δρόμο.Επίσης έχει αναρτηθεί και πλατφόρμα ηλεκτρονικών υπογραφών, στο σύνδεσμο (link):

 https://secure.avaaz.org/el/petition/D_S_Samoy_Aitoymaste_to_keimeno_mas_na_diavastei_sto_dimotiko_Symvoylio/?cRiCrkb

Καλούμε όσους πολίτες και συλλογικότητες ασπάζονται τους προβληματισμούς και συμφωνούν με τα αιτήματα να τα στηρίξουν με την υπογραφή τους και να το διαδώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required