11 Απρ 2016

"Απόπλους" - Αφιέρωμα στον Σύλλογο Φίλων Πόλεως Λιμένος Βαθέος Σάμου


Τα δυο τελευταία του διπλά τεύχη, 65-66 και 67-68 το περιοδικό Απόπλους  τα έχει αφιερώσει  στην ίδρυση και δραστηριότητα του Συλλόγου Φίλων Πόλεως Λιμένος Βαθέος Σάμου. Ο σύλλογος που ιδρύθηκε την επαύριον της απελευθέρωσης από την ιταλογερμανική κατοχή έθεσε ως κύριο στόχο του να συμβάλλει στην ανόρθωση της κατεστραμμένης πρωτεύουσας του νησιού που είχε βομβαρδισθεί ανηλεώς από την γερμανική αεροπορία. Το σημαντικότερο επίτευγμα του συλλόγου, όταν τελείωσε και ο εμφύλιος στη Σάμο, υπήρξε η ίδρυση του Εθνικού Ωδείου Σάμου με τη βοήθεια και συνεργασία του μουσουργού Μανώλη Καλομοίρη. 














Αυτό το κεντρικό θέμα συνδέει τα δύο τεύχη, με το τελευταίο να είναι η συνέχεια του προηγούμενου. Το αφιέρωμα και στη μία και στην άλλη περίπτωση πλαισιώνεται από ποικιλία άλλων κειμένων ποίησης, πεζογραφίας, δοκιμίου, ιστορίας και τις βιβλιοπαρουσιάσεις στο τέλος κάθε τεύχους , οι οποίες και απεικονίζουν μέρος μόνον της συγγραφικής παραγωγής της Σάμου και όχι μόνο, αφού παρουσιάζονται και βιβλία που αποστέλλονται από τους δημιουργούς τους.

Για την οργάνωση της ύλης η συντακτική ομάδα του περιοδικού πήρε συνεντεύξεις και αξιοποίησε αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από του αρχείο του συλλόγου που είχε διαφυλάξει ο συμβολαιογράφος κ. Γιάννης Κιράνης, από άλμπουμ φωτογραφιών της κ. Μπέτης Παλαμάρη και από άλλες ιδιωτικές συλλογές.


Όπως αναγράφεται στον πρόλογο («Ημερολόγιο Καταστρώματος») του τεύχους 67-68 «ο Σύλλογος και το Ωδείο προσπάθησαν να αναδείξουν όσο μπορούσαν στοιχεία του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού και των παραδόσεών μας. Από αυτή την οπτική ήταν η απάντηση της ειρήνης στη φρίκη του πολέμου…». Με τα δυο συνεχή αφιερώματα και τις αναφορές στο φεστιβάλ Μανώλης Καλομοίρης το περιοδικό προβάλλει ένα αξιόλογο πολιτιστικό γεγονός με διάρκεια που ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της μεταπολεμικής περιόδου και αναδεικνύει τη σημασία των συλλόγων και του εθελοντισμού στην τοπική κοινωνία. Παράλληλα ο Απόπλους  θίγει και ζητήματα της επικαιρότητας που σχετίζονται με τους πρόσφυγες, την κρίση και τις πολιτιστικές δράσεις στο νησί.


Η τιμή του διπλού τεύχους είναι 15€, ενώ η συνδρομή των τεσσάρων τευχών 25€. Η στήριξη των συνδρομητών του απόπλου και η εθελοντική εργασία των μελών του δίνουν τη δυνατότητα να συνεχίζει την έκδοσή του. Γι’ αυτό και αρμόζουν θερμές ευχαριστίες στους συντελεστές του. Για οποιεσδήποτε πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 6970950624, 6971750781 ή στα e-mail: marenostrumest@hotmail.com  και x_landrou@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required