6 Μαΐ 2016

Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Αμετάκλητη απόφαση για την αναγκαστικότητα της ΕΟΣΣ (Ηχητικό)

 Αμετάκλητη απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξεδόθη τη Δευτέρα, 2 Μαΐου, απορρίπτοντας την αίτηση έφεσης που είχε καταθέσει το ελληνικό δημόσιο για πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου που αφορούσε την αναγκαστικότητα της ΕΟΣΣ. Ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Πετρούσκας, που εκπροσώπησε τους αμπελουργούς Ευάγγελο Μυτιληναίο και Ιωάννη Κωστάκη που είχαν προσφύγει στο εν λόγω Δικαστήριο παραπονούμενοι για την εσφαλμένη εφαρμογή της Συμβάσεως κατά την έκδοση αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας, παραχώρησε συνέντευξη (ηχητικό θα βρείτε παρακάτω), στην εκπομπή του διευθυντή του "Σαμιακού Βήματος" Μάνου Στεφανάκη, στο ράδιο "Αρμονία", την Τετάρτη, 4 Μαΐου. Η απόφαση έρχεται μετά την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών κ.κ. Τσακαλώτου και Αποστόλου η οποία καταργεί τον νόμο 6085/1934 περί αναγκαστικότητας της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου.






Το κτήριο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο


Ο δικηγόρος Δ. Πετρούσκας



"Αμετάκλητη η απόφαση Μυτιληναίος Κωστάκης Κατά του Ελληνικού Δημοσίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων -Εκτός των ορίων της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ο νόμος 6085/1934 κατά την κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Εσφαλμένη εφαρμογή της Συμβάσεως στην απόφαση 3850/2010 ΣτΕ
Εξεδόθη την 3η Δεκεμβρίου 2015 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η απόφαση επί της προσφυγής που είχαν ασκήσει οι αμπελουργοί Μυτιληναίος Ευάγγελος και κ. Κωστάκης Ιωάννης παραπονούμενοι για την εσφαλμένη εφαρμογή της Συμβάσεως κατά την έκδοση αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ειδικότερα παραπονέθηκαν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι στην ανωτέρω απόφαση του ΣτΕ υπάρχει ευθεία παραβίαση του αρνητικού δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι (άρθρο 11 της Συμβάσεως), διότι δεν μπορούσαν να έχουν άλλη επιλογή (σύμφωνα με την απόφαση 3850/2011 ΣτΕ) παρά να είναι μέλη του αναγκαστικού οινοποιητικού συνεταιρισμού Σάμου.

Κατά της απόφασης αυτής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αίτηση εφέσεως ενώπιον του αρμοδίου οργάνου της Ολομελείας του Δικαστηρίου. Η αίτηση αυτή κρίθηκε την 03 Μαΐου 2016, ενώ με το απο 04 Μαΐου 2016 Δελτίο Τύπου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γνωστοποίησε οτι απερρίφθη η αίτηση και η απόφαση κατέστη αμετάκλητη.

Εμμένοντας στην απόφαση του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε οτι η καθολική υποχρέωση παράδοσης του συνόλου της παραγωγής στον συνεταιρισμό αποτελεί παραβίαση της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως και ότι η απαγόρευση εγκατάστασης οινοποιείου σε μονήρη παραγωγό είναι αυθαίρετη και κινείται έξω από τα όρια της αναλογικότητας.
Την υπόθεση αυτή χειρίστηκε το δικηγορικό μας γραφείο σε όλα τα επίπεδα εκπροσώπησης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, έχοντας ασχοληθεί με το αντικείμενο της αναγκαστικότητας για τελευταία 5 έτη. Αν και δεν είναι η πρώτη υπόθεση που χειρίζεται το γραφείο μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προχωρούμε στην παρούσα ενημέρωση διότι θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική και για την τοπική κοινωνία.
Η απόφαση απόρριψης της εφέσεως αποτελεί για μας την απόδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Κοινωνία είναι εγκατεστημένη σε θεμέλια δημοκρατίας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παράλληλα, η υπόθεση αυτή αποτελεί μια πρόκληση για όλους και κυρίως για τους παραγωγούς που θα πρέπει να τολμήσουν να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους στην Ελευθερία." 


Με εκτίμηση


Δημήτριος Κ. Πετρούσκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required