13 Σεπ 2016

42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ - Καρλόβασι 10/9


Με συμμετοχή κόσμου όλων των ηλικιών, και κάτω από ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση και ενθουσιασμό ολοκληρώθηκαν οι πλούσιες εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ στην Πορφυριάδα Σχολή στο Καρλόβασι (10/9). "Το καπιταλιστικό σύστημα έχει τόσο πολύ σαπίσει που εμποδίζει πια την κοινωνική εξέλιξη και καταστρέφει τα πάντα....", τόνισε ο κεντρικός ομιλητής Παναγιώτης Μεντρέκας από την Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ, και συνέχισε: "Εύκολες λύσεις ούτε υπήρχαν ούτε υπάρχουν - Δεν υπάρχει δρόμος προς τα πίσω παρά μόνο προς τα μπρος και αυτός μπορεί να ανοίξει μόνο με τη συμπόρευση των εργαζομένων, των νέων, των ριζοσπαστικών δυνάμεων του ΚΚΕ. Χωρίς τα δεσμά των μονοπωλίων, όπου όλες οι επιχειρήσεις θα ανήκουν στο λαό και με κεντρικό σχεδιασμό και με εργατικό λαϊκό έλεγχο θα αναπτύσσουν τις παραγωγικές δυνατότητες που έχει ανάγκη η χώρα και ο λαός..."







Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση της έρευνας για τις 5 μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου (Έπη Χριστινίδη, Ανθή Κουτσοδόντη, Γεωργία Καλούσου, Μαριώ Καρανικόλα, Γεωργία Άλεκα) για τις φυλακίσεις και εξορίες που υπέστησαν οι ανταρτοοικογένειες (υπολογίζονται γύρω στις 2000) μέχρι το 1953-'54. Πρόκειται για στοιχεία που πρώτη φορά παρουσιάστηκαν και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων, καθώς επρόκειτο για την ιστορία των δικών τους ανθρώπων, του τόπου τους. Η έρευνα παρουσιάστηκε από τις Ρίτα Καρβούνη, Μαρία Γκέβρου, Αγγελική Ψαρούλη.


Η ομιλία του Νίκου Παπαλεξίου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα "μετά το πανεπιστήμιο τι", φώτισε πολλές πλευρές του πανεπιστημίου της "αγοράς" που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε αντιδιαστολή βέβαια με το πανεπιστήμιο στο σοσιαλισμό, στη Σοβιετική Ένωση, όπου η έρευνα, η επιστήμη ήταν στην υπηρεσία του λαού και όχι της αγοράς.







Ακολούθησε μεγάλη συναυλία, από σπουδαίους μουσικούς (Μάριος Βαλωμένος, τραγούδι, Νίκος Καρβούνης, ενορχήστρωση-κιθάρα, Χρυσούλα Κρητικού, τραγούδι, Δημήτρης Παυλής, μαντολίνο, Χρήστος Πιερίδης πιάνο, τραγούδι, Μάνος Τσιμιτάκης κιθάρα, τραγούδι, Χριστίνα Χαρτζανιώτη τραγούδι, κρουστά).
Το Τομεακό Συμβούλιο Σάμου της ΚΝΕ τίμησε τους μουσικούς για την ανιδιοτελή συνεισφορά τους στο Φεστιβάλ με βιβλία και cd.


Μεγάλη επισκεψιμότητα είχαν τα ταμπλό που αφορούσαν τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, τις μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου, τους πρόσφυγες του σήμερα σε αντιδιαστολή με τους πολιτικούς πρόσφυγες στις σοσιαλιστικές χώρες, το πανεπιστήμιο στο σοσιαλισμό.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required