31 Ιαν 2017

Γιάννης Μπαλάφας: «Eίναι στο σχεδιασμό της Kυβέρνησης η δημιουργία δεύτερης δομής»!

Συνεχίζει η Kυβέρνηση προς την κατεύθυνση σύγκρουσης με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών, που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού-προσφυγικού, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μπαλάφα, που ολοκλήρωσε πριν λίγη ώρα την επίσκεψή του στη Σάμο.

 

H είδηση για πιθανή επίσκεψη του κ. Μπαλάφα στην περιοχή Ζερβού, όπου βρίσκονται τα πρώην Σφαγεία Κνίτη, οδήγησε πολλούς κατοίκους από τους Μυτιληνιούς, αλλά και μέλη της κίνησης «Σάμος SOS», να σπεύσουν στην περιοχή προκειμένου να διαμαρτυρηθούν γι' αυτό το ενδεχόμενο. Ο κ. Μπαλάφας δεν επισκέφθηκε τελικά τα Σφαγεία αλλά οι κάτοικοι των Μυτιληνιών δηλώνουν έτοιμοι να μην επιτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιληνιών, κ. Γιώργος Ελευθερόγλου, σε δηλώσεις του τόνισε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν τη δημιουργία δεύτερου κέντρου πουθενά στο νησί. «Όπου κι αν προσπαθήσουν να το κάνουν εμείς θα πάμε και θα διαμαρτυρηθούμε», είπε χαρακτηριστικά.




Φωτογραφίες από το χώρο της κινητοποίησης (aegaio.blogspot.gr)



Οι δηλώσεις Μπαλάφα από τη Σάμο

 

Από την πλευρά του τώρα, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μπαλάφας, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο δημιουργίας δεύτερης δομής, είπε ότι είναι στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης ως προαναχωρησιακό κέντρο και ως κέντρο φύλαξης όσων εκδηλώνουν παραβατική συμπεριφορά. Ειδικότερα, είπε: «Κανονικά όταν έχεις πρόσφυγες και μετανάστες, αυτή είναι η διεθνής πρακτική, υπάρχει ένας χώρος, προαναχωρησιακός όπως τον λέμε, όπου εκεί κρατάς έναν κόσμο υπό έλεγχο, ο οποίος είναι για να αναχωρήσει, να φύγει, να μην παραμείνει στη χώρα. Όταν υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις πολλές φορές οι άνθρωποι αυτοί που πρόκειται να φύγουν ή να μην τους εγκριθεί το άσυλο, εξαφανίζονται (!) ή περιμένοντας τη δευτεροβάθμια επιτροπή, φεύγουν ή δεν ξέρεις που είναι. Υπάρχει, λοιπόν, η ανάγκη για ένα χώρο όπου αυτοί οι άνθρωποι θα μένουν για ένα μικρό διάστημα. Επίσης πολλές φορές υπάρχουν φαινόμενα παραβατικότητας και αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να ελεγχθούν, να είναι υπό κράτηση, για να προστατεύονται και οι ζωές και η ηρεμία των υπολοίπων. Υπήρχε μια σκέψη αυτό να γίνει εντός του κέντρου αλλά είναι τέτοιες οι συνθήκες του εδάφους και του υπερπληθυσμού που είναι πρακτικά αδύνατο. Φυσικά ξέρω τις αντιδράσεις του Δημάρχου να μην γίνει κάπου αλλού. Εμείς δεν θέλουμε να ερχόμαστε σε σύγκρουση με την κοινή γνώμη. Δεν υπάρχει καμία δεδομένη κατάσταση για οτιδήποτε». Να κρατήσουμε, από τις δηλώσεις του, την ξεκάθαρη πρόθεση για τη δημιουργία της νέας δομής εκτός του υπάρχοντος Hot Spot, καθώς και τη δημόσια παραδοχή, κυβερνητικού στελέχους, ότι υπάρχουν «εξαφανισμένοι» πρόσφυγες και μετανάστες. 

 

Σχολιάζοντας δε την κατάσταση στο Hot Spot είπε ότι είναι σχετικά καλή και υπό έλεγχο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και ότι μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα γίνει αντικατάσταση κάποιων σκηνών που έχουν πρόβλημα. Για το θέμα της αποσυμφόρησης των νησιών είπε ότι είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να γίνει σε μια μέρα αλλά θα επιταχυνθεί και θα αφορά κυρίως ευάλωτες ομάδες, ασθενείς και ανήλικους. Επίσης εντύπωση κάνει η δήλωσή του ότι εάν άδειαζε σήμερα το Hot Spot της Σάμου την επόμενη μέρα οι διακινητές θα έφερναν θα έστελναν τον ίδιο αριθμό. Δήλωση που αποτελεί μια δημόσια παραδοχή πως είναι οι διακινητές και όχι η συμφωνία Τουρκίας –Ε.Ε. αυτοί που είναι οι «ρυθμιστές» των μεταναστευτικών ροών. Ωστόσο, αν κάτι τέτοιο συμβαίνει θα πρέπει η Κυβέρνηση να μας εξηγήσει γιατί τόσο πολύ κόπτεται να κάνει ερμηνεία της Συμφωνίας μόνο όταν διατυπώνεται το θέμα της αποσυμφόρησης των νησιών και δεν προχωρά, αντίθετα, στο να απαιτήσει στη βελτίωση ή τροποποίηση της συμφωνίας αυτής με όρους ευνοϊκότερους για τη χώρα μας.

 

Να σημειωθεί ότι δεν πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον δήμαρχο Σάμου, αν και είχε ζητηθεί, και ο κ. υφυπουργός το εξέφρασε ως παράπονο κατά τη διάρκεια παραμονής του στις εγκαταστάσεις του Hot Spot Σάμου.
 

Αύριο Τετάρτη, 1η Φεβρουαρίου, οι 5 δήμαρχοι (Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου), της κίνησης για το μεταναστευτικό, θα βρεθούν στην Αθήνα επισκεπτόμενοι τη Βουλή, όπου θα ενημερώσουν τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης γύρω από τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required