24 Φεβ 2017

Ερώτηση για τη φορολογία των αλιέων

Ερώτηση προς τον υπουργό  Οικονομικών κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη φορολογία των αλιέων, την οποία συνυπογράφει και ο βουλευτής Σάμου, κ. Δημήτρης Σεβαστάκης.

Στην ερώτηση γίνεται αίτημα για τη συνολική εξέταση των Νόμων που καλύπτουν το σύνολο των φόρων και των τελών των αλιέων  και έχει ως εξής:

«Η αλιεία αποτελεί  για την χώρα μας έναν από τους βασικότερους παραγωγικούς κλάδους. Δυστυχώς όμως, οι επαναλαμβανόμενες μεταβολές του φορολογικού νομοθετικού πλαισίου, που επεβλήθησαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν προκαλέσει με τα απόνερά τους, σωρεία προβλημάτων και στον κλάδο της αλιείας.

Είναι πέρα από αναγκαία μια συνολική εξέταση και απεικόνιση των νόμων που καλύπτουν τη φορολόγηση των αλιέων και που αφορά όχι μία φορολογία (π.χ. εισοδήματος), αλλά ουσιαστικά το σύνολο του νομοθετικού πλαισίου, το σύνολο των φόρων και των τελών που τους αφορούν.

Επειδή υπάρχει αντιγνωμία σχετικά με την αρμοδιότητα φορολόγησης των αλιέων και πολλοί παράκτιοι αλιείς περιέρχονται στην αρμοδιότητα της ΔΟΥ Πλοίων.

Επειδή η πλειοψηφία των αλιέων δεν είναι υπόχρεοι σε καταβολή τέλους επιτηδεύματος, ωστόσο οι ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών μέχρι 12 μέτρα μεταξύ καθέτων με συμπλοιοκτησία, ενώ το 2014 δεν ήταν υπόχρεοι σε τέλος επιτηδεύματος (ΠΟΛ 1206/2014), πλέον καλούνται να το καταβάλλουν.

Επειδή, σύμφωνα με διαμαρτυρίες των ίδιων των αλιέων, υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια εφοδίων των σκαφών τους, λόγω κατάργησης της απαλλαγής που είχαν από τον ΦΠΑ.

Επειδή κατά την περσινή περίοδο υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος διαπιστώθηκε τόσο από λογιστές όσο και από αλιείς ότι υπήρχε εκ μέρους της φορολογικής διοίκησης διχογνωμία σχετικά με το φορολογικό καθεστώς (φορολογίας εισοδήματος) στο οποίο υπάγονται οι αλιείς.

Επειδή δεν έχει διευκρινιστεί ποιοι αλιείς υπάγονται σε ποιο καθεστώς ΦΠΑ και τί ισχύει αναφορικά με την τήρηση βιβλίων εκ μέρους τους, ποια παραστατικά θα πρέπει να εκδίδουν και αν μπορούν να κάνουν χρήση POS, 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Προτίθεται να επανεξετάσει το σύνολο των φόρων και των τελών που αφορούν τους αλιείς  και να διευκρινίσει μια σειρά διαδικασίες που αφορούν την άσκηση του επαγγέλματός τους, προκειμένου να διασαφηνιστούν πλήρως οι διοικητικές και φορολογικές υποχρεώσεις τους;»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required