27 Μαΐ 2017

Με ομιλία του καθηγητή Αστρονομίας Ν. Σπύρου ξεκίνησαν τα «Ηραία – Πυθαγόρεια» 2017

Φωτό: "Σαμιακόν Βήμα"

Η έναρξη των φετινών εκδηλώσεων του 11ου Φεστιβάλ «Ηραία – Πυθαγόρεια» πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 26 Μαΐου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, με ομιλία του σαμιακής καταγωγής (εκ πατρός από τον Παγώνδα και εκ μητρός από τη Χώρα), αφυπηρετήσαντος καθηγητή Αστρονομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαου Σπύρου. Το θέμα της ομιλίας ήταν: «Αρίσταρχος ο Σάμιος – Ίωνες Φιλόσοφοι και κοσμολογική Επιστήμη». 











Επί σκηνής οι Σ. Μαργιωρής, Ν. Σπύρου & Ζ. Πυργιώτου-Τσερέ


Την έναρξη σήμανε με χαιρετισμό ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Σωτήρης Μαργιωρής ενώ χαιρετισμό του δημάρχου κ. Μιχ. Αγγελόπουλου διάβασε η δημοτική σύμβουλος, εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου κα Ζωή Πυργιώτου-Τσερέ. Στο τέλος της ομιλίας ο κ. Σπύρου απάντησε στις πολλές και πραγματικά ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των παρευρισκόμενων.


Ποιος είναι ο Νικόλαος Σπύρου



O κ. Σπύρου, υπήρξε καθηγητής της αστρονομίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστρονομίας του ΑΠΘ για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα. Διαθέτει δε ευρεία εμπειρία της πολυθεματικής ερευνητικής, διδακτικής και κοινωνικής προσφοράς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα δε ερευνητικά ενδιαφέροντά του εμπίπτουν, κυρίως, στις θεματικές περιοχές της Αστροφυσικής, της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Einstein και της Κοσμολογίας.
Επί μία πενταετία (2005 – 2010), από την σύνδεση της χώρας μας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, υπηρέτησε ως ο Εθνικός Εκπρόσωπος της χώρας μας σ’ αυτόν, με αντικειμενικό σκοπό την εισαγωγή της χώρας μας και του ΑΠΘ στην διαστημική εποχή και στην διαστημική τεχνολογία.

Να σημειωθεί ότι η Ένωση Ελλήνων Φυσικών θα τιμήσει τον κ. Σπύρου για την πολυετή επιστημονική-ερευνητική, διδακτική και κοινωνική προσφορά του στην Ένωση Ελλήνων Φυσικών, τη Φυσική, την Αστρονομία και γενικότερα την Παιδεία.
Η τιμητική εκδήλωση της βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ (Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Οικονόμου») την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017 και ώρα 20:00.


Τα «Ηραία – Πυθαγόρεια» συνεχίζονται με ακόμη μια άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία, και πάλι στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, τη Δευτέρα, 29 Μαΐου στις 20:00, με τον καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαράλαμπου Χ. Σπυρίδη με θέμα: «Παρακαταθήκαι Πυθαγόρου του Σαμίου, του πρώτου Όνομα και Ουσία Φιλοσόφου»










Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required