9 Δεκ 2017

Προτάσεις σε ευρωπαϊκά προγράμματα θα υποβάλει ο δήμος Σάμου


Πρόταση σε ευρωπαϊκά προγράμματα θα υποβάλλει ο δήμος Σάμου. Πρόκειται για το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ευρωπαϊκοί προορισμοί αριστείας με θέμα Πολιτιστικός Τουρισμός», «City to City – Διεθνής Αστική συνεργασία», καθώς και για το βραβείο «Σημαία της τιμής».

Το πρόγραµµα «Ευρωπαϊκοί προορισμοί αριστείας» αποσκοπεί τόσο στην ανάδειξη των  αξιών, της ποικιλοµορφίας και των κοινών χαρακτηριστικών ευρωπαϊκών τουριστικών προορισµών, όσο και στην προβολή προορισµών, στους οποίους η τουριστική ανάπτυξη διασφαλίζει την κοινωνική, πολιτιστική, οικονοµική και περιβαλλοντική ισορροπία. Το πρόγραµµα επίσης στοχεύει στην ανάπτυξη και σύσφιξη των σχέσεων µεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών. 

Το φετινό θέµα του διαγωνισµού είναι «Πολιτιστικός Τουρισµός». Η πρόσκληση αφορά µόνο στην υλική κληρονοµιά, η οποία περιλαµβάνει αρχαιολογικούς, ιστορικούς χώρους και µνηµεία, µουσεία, θρησκευτικά προσκυνήµατα και µνηµεία, κτήρια αρχιτεκτονικού ιστορικού ενδιαφέροντος όπως κάστρα, πύργοι, οχυρά, αντικείµενα πολιτιστικής αξίας, τεχνουργήµατα, συλλογές, καθώς και τεκµήρια πάσης φύσεως που αποτελούν προϊόντα της ανθρώπινης δηµιουργικότητας, τα οποία θεωρείται ότι αξίζει να διατηρηθούν για τις επόµενες γενιές µε ιδιαίτερη σηµασία για την αρχαιολογία, την αρχιτεκτονική, την επιστήµη ή την τεχνολογία ενός δεδοµένου πολιτισµού και µίας κοινωνίας.

Η πρόταση του ∆ήµου Σάµου αφορά µια πολιτιστική διαδροµή, η οποία περιλαµβάνει συνολικά 18 κτιριακούς σταθµούς, (δηµόσιους και ιδιωτικούς) και στόχος είναι η ανάδειξη θεµατικών µορφών τουρισµού που σχετίζονται µε τέχνες και τεχνικές στο διάβα του χρόνου, όπως  το Ευπαλίνειο Όρυγµα, το µουσείο Σαµιακού Οίνου, το µουσείο Βυρσοδεψίας, το αρχαιολογικό µουσείο Πυθαγορείου και Σάµου, το Άνω Βαθύ και ο Ταρσανάς στον Άγιο Ισίδωρο. Κύριος στόχος είναι η άρση της εποχικότητας που χαρακτηρίζει τον τουρισµό µας και η προσέλκυση ειδικών οµάδων επισκεπτών.

Το πο ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ου, σε ειδική τελετή 3πδνε εχουν υφος που αρμοζει υπερβαινουν καποια μετρα δεν ειαμστ  αστυνομικο οργανο τους ελεγχουςρόγραμμα  "City to city" είναι µια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που ενθαρρύνει τη διµερή συνεργασία πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών (Καναδάς, Ιαπωνία, Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Ινδία, Μεξικό, Περού, Κίνα, Κολοµβία και Η.Π.Α.), προκειµένου να σχεδιαστούν από κοινού πολιτικές που στοχεύουν στην αντιµετώπιση κρίσιµων αστικών προβληµάτων. Πρόκειται για µια διεθνή πρωτοβουλία που χρηµατοδοτείται από την ΕΕ και στοχεύει στη βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, υποστηρίζοντας δράσεις για τη βιώσιµη αστική ανάπτυξη. 

Η συνδυαστική, κοινή πρόταση- αίτηση του δήµου Σάµου και του δήµου Χίου, αφορά τις ακόλουθες  ενδεικτικές θεµατικές: Βιώσιµη κινητικότητα, εξοικονόµηση ύδατος, ενέργειας ή άλλων πόρων, συστήµατα των έξυπνων πόλεων, ολοκληρωµένη αστική – περιαστική ανάπτυξη, ζητήµατα της κατοικίας, καινοτοµία και η ανταγωνιστικότητα, εκπαίδευση και η απόκτηση ικανοτήτων, κοινωνική ένταξη και η ισότητα των φύλων κλπ.

Τέλος, ο δήμος θα καταθέσει αίτηση για το βραβείο «Σημαία της τιμής».

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συµβουλίου της Ευρώπης, κάθε χρόνο, για να ανταµείψει τις τοπικές και περιφερειακές αρχές για την ενεργό προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης (αδελφοποιήσεις, ευρωπαϊκά γεγονότα, ανταλλαγές επισκέψεων, κλπ), απονέµει τέσσερα βραβεία: το Ευρωπαϊκό ∆ίπλωµα, τη Σηµαία της Τιµής, την Πλάκα της Τιµής και το Βραβείο Ευρώπη-Europe Prize.

Ο θεσµός δηµιουργήθηκε το 1955 και το Βραβείο Ευρώπη-Europe Prize είναι η υψηλότερη διάκριση που µπορεί να απονεµηθεί σε µια ευρωπαϊκή πόλη για τις δράσεις της στον ευρωπαϊκό χώρο. Τα βραβεία δίνονται προοδευτικά. Πρώτα απονέµεται σε κάποια πόλη/δήµο το Ευρωπαϊκό ∆ίπλωµα, µετά η Σηµαία της Τιµής κ.ο.κ. 

Υπενθυμίζεται πως ο δήµος Σάµου, µεταξύ εκατοντάδων ευρωπαϊκών δήµων, ανακηρύχθηκε ένας από τους µόλις 7 που, σε ειδική τελετή  στο Στρασβούργο, τον περασµένο Ιούνιο, έλαβαν τη διάκριση «European Diploma» για το 2017.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required