4 Φεβ 2018

Μακεδονικός Αγών (1904-1908) - Ένας ήρωας από τον Μαραθόκαμπο

Αρχιμανδρίτης Κων/νος Σεβαστάκης
Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο μακεδονικό ζήτημα και το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας της 4ης Φεβρουαρίου, γυρίζουμε το χρόνο πίσω κάνοντας αναφορά, φόρο τιμής, σε έναν Σαμιώτη, εκ των ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα.
Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα μαρτύρησαν από όλη την Ελλάδα ήρωες για τη λευτεριά της πατρίδας. Ένας εξ΄ αυτών ήταν και ο Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Σεβαστάκης (καταγόμενος από το Μαραθόκαμπο Σάμου), ο οποίος διέμενε στο Παλαιό Καρλόβασι με τη σύζυγό του Χρυσούλα Πουλιούρα και τα τέσσερα παιδιά τους, λειτουργώντας σε εκεί ενορία.


Από την αγάπη του στην πατρίδα άφησε την οικογένειά του και μετέβη στη Μακεδονία για να συνδράμει τον αγώνα για τη λευτεριά. Ο Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Σεβαστάκης τοποθετήθηκε ως Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων Καστοριάς, βοηθώντας στη διεξαγωγή του αγώνα και για το έργο του αυτό δολοφονήθηκε την 18η Μαρτίου 1905 από τον Μήτρο Βλάχο (Μίτρε Παντούροφ, 1873-1907 σημαντικός Βούλγαρος κομιτατζής, βλάχικης καταγωγής, που έδρασε ως οπλαρχηγός στην περιοχή της Μακεδονίας κατά τις αρχές του εικοστού αιώνα), μαζί με άλλα τρία άτομα έξω από το Μοναστήρι. Ο τάφος του βρίσκεται στην Καστοριά.

Απόγονοί του διαμένουν στο Καρλόβασι (Δημήτριος Τζεβρένης και Φλώρα Τζεβρένη, Σεβαστάκης κ.ά.) όπου στην οικία τους σε περίοπτη θέση ευρίσκεται η φωτογραφία του, θυμίζοντάς τους την θυσία του για την πατρίδα την οποία μεταλαμπαδεύουν στα παιδιά τους.


Βιβλιογραφία: Γερμανού Καραβαγγέλη, «Ο Μακεδονικός Αγών». Απομνημονεύματα, Μπαρμπουνάκης, Θεσ/νίκη 1993 σελ. 88.
Αφήγηση από τον εγγονό του Δημήτριο Τζεβρένη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required