4 Φεβ 2018

«Περιστασιακοί διεκπεραιωταί και Αιώνιοι Ήρωες…»


Με αφορμή το μακεδονικό ζήτημα και το συλλαλητήριο που πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, αναδημοσιεύουμε άρθρο της εφημερίδας "ΕΣΤΙΑ" της 3ης Φεβρουαρίου, της κας Αγγέλας Λ. Παπαγεωργίου.
"Προσφάτως, ορισμένοι, στελέχη της Κυβερνήσεως, μέλη του Κοινοβουλίου, αλλά και δημοσιογράφοι, εξεφράσθησαν απρεπώς δημοσίως, αναφερόμενοι εις το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης της 21η Ιανουαρίου 2018, σκοπός του οποίου ήταν η προάσπισις του αποκλειστικού δικαιώματος των Ελλήνων επί της χρήσεως του Γεωγραφικού και Εθνολογικού όρου Μακεδονία." 



"Εις την συντονισμένη προσπάθεια των ανωτέρω, να διαστρεβλώσουν την ιστορική συνέχεια του αποκλειστικού αυτού δικαιώματος, προέβησαν σε χαρακτηρισμούς προσβλητικούς ως προς τους Μακεδονομάχους της περιόδου 1904-1909, οι οποίοι ηγωνίσθησαν με στόχο την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τους Οθωμανούς και την επιβουλή της Βουλγαρικής Εξαρχίας με την VMRO, δεδομένου, ότι η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας αποτελούσε διαχρονικώς αναπόσπαστο μέρος της Ελληνικής Εστίας.


Ως Ελληνίδα που σέβεται και τιμά κάθε σταγόνα αίματος μαχητού επί της Μακεδονικής Γής, αλλά και ως απόγονος του Κωνσταντίνου Θρ. Μάνου, εκ των κυριοτέρων οργανωτών, χρηματοδοτών και αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνος, οφείλω να αντιτάξω προς την αναίδεια που εξεφράσθη, τα ακόλουθα. Την περίοδο που οι ευπατρίδεις διέθεταν τους εαυτούς των, τις τεράστιες περιουσίες τους και την πολεμική τους δεινότητα εις την Υπηρεσία της Πατρίδος, συνεπικουρούμενοι από αγνούς και γενναίους συμπατριώτες μας, τα ονόματά των οποίων διατρέχουν έκτοτε τις σελίδες της ηρωϊκής Ελληνικής Ιστορίας, οι πρόγονοι των σημερινών κυβερνώντων ήσαν απόντες… Σε κανένα κείμενο που αναφέρεται στους Αγώνες των Ελλήνων δεν θα συναντήσουμε τα ονόματά τους. Άγνωστοι. Κανένα Μνημείο Τιμής για την θυσία και την προσφορά αίματος, προγόνων τους, με σκοπό την απελευθέρωση της Πατρίδος, δεν θα μας καλέση να καταθέσουμε στέφανον…

Ο Κωνσταντίνος Θρ. Μάνος διέθετε ιδιωτικό Στρατό εκ 300 Κρητών. Όχι για να κυκλοφορή με ενόπλους σωματοφύλακες ως «καπετάνιος» επί της Λεωφ. Κηφισίας, αλλά για να ηγείται αυτού, εις τα πεδία των μαχών υπέρ της Πατρίδος. Μπήκε πρώτος στην Μακεδονία και η αναφορά του προς το Υπουργείον των Εξωτερικών, το οποίο του είχε χορηγήσει διαβατήριο με το όνομα Μιχαηλίδης, ενεργοποίησε την Στρατιωτική Αποστολή της ομάδος του Παύλου Μελά. Διετέλεσε Πρόεδρος του Μακεδονικού Κομμιτάτου, διαδεχθής τον Καλαποθάκη. Ο αδελφός του, Πέτρος Θρ. Μάνος, Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, γνωστός ως Καπετάν Βέργας, με τους Κρήτες μαχητές που στρατολογούσε ο αδελφός του Κωνσταντίνος, ηγωνίσθη επί του Μακεδονικού εδάφους έως το πέρας των επιχειρήσεων. Οι Οπλαρχηγοί Νικολούδη, από τους Λάκκους Χανίων, στις τάξεις του Μακεδονικού Αγώνος, στο πλευρό του Μάνου, του Μελά, του Τσόντου, αλλά και σε άλλα ένοπλα τμήματα, άφησαν το αίμα τους στο Μακεδονικό έδαφος. Ηγέρθησαν Μνημεία προς τιμήν των θρυλικών νεκρών αγωνιστών. Ο Κωνσταντίνος Μάνος, υιός του Στρατηγού Θρασυβούλου Μάνου και της Ρωξάνης Μαυρομιχάλη, όρκισε τον Τρίτο Ιερό Λόχο, εκ 300 Κρητών, το 1896 και ηγήθη της επαναστάσεως στην Κρήτη. Με αυτό το «Σώμα Κρητών Μάνου», όπως έμεινε αργότερα γνωστό στην Ελληνική Στρατιωτική Ιστορία, συμμετείχε και στους Βαλκανικούς Πολέμους και απελευθέρωσε την Νικόπολη, την Πρέβεζα και τα Ιωάννινα, ως επικουρικό τμήμα του Τακτικού Στρατού.




Είναι μεγάλος ο αριθμός Ελληνικών οικογενειών που έχουν αγωνιστάς Μακεδονομάχους. Ήρωες, που θυσιάστηκαν στον Μακεδονικό Αγώνα. Με ποιό ηθικό βάρος, ετερόφωτοι, παντελώς ανύπαρκτοι στις σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας και άγνωστοι στις παρακαταθήκες ηρωϊσμού και προσφοράς προς την Πατρίδα, τολμούν να απαξιούν οικογένειες που προσέφεραν τα πάντα για την Ελευθερία της; Ποιά νομοθεσία, προηγμένης συντεταγμένης Πολιτείας με κράτος Δικαίου, επιτρέπει, την αποδόμηση «φάρων», στα μάτια της Ελληνικής Νεολαίας, αντί να αποτελούν για αυτήν οδηγό πορείας; Μήπως η χρηματοδότησις Εθνικών Αγώνων εκλαμβάνεται από τους σημερινούς κυβερνώντες ως «κεφάλαιο» Εθνικοφροσύνης που χρήζει εκπληστηριασμού; Η προ-γιαγιά μου, σύζυγος του Κ. Μάνου, Ισαβέλλα-Ενριέττα Μέρλιν (Merlin de Douai) όταν ο Κωνσταντίνος Θρ. Μάνος άφησε την τελευταία του πνοή στον Λαγκαδά, κατά την έναρξη του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου, το 1913, ηναγκάσθη να πωλήση την πατρική της οικία επί της Λεωφ. Βασ. Σοφίας, στην Γαλλική Πρεσβεία (όπου στεγάζεται έως και σήμερα), για να καλύψη τις εκκρεμούσες υποχρεώσεις του συζύγου της, οπλισμού , σιτίσεως, ενδύσεως, καθώς και υποχρεώσεις προς τις οικογένειες των ανδρών του που έπεσαν ηρωϊκώς στην μάχη. Ποιά κοινωνία με στοιχειώδη σεβασμό προς τους ευεργέτες της, δέχεται αυτήν την θρασεία αλαζονεία των περιστασιακών κρατούντων, προς αυτούς που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της;

Σπουδαίοι Ιεράρχαι, όπως οι Μητροπολίται, Χρύσανθος Τραπεζούντος, ο Γερμανός Καραβαγγέλης, συνεργάσθησαν με τον Ίωνα Δραγούμη. Ο Ίων Δραγούμης συνεργάσθη με τον Κωνσταντίνο Μάνο. Το όραμά τους για την αποκατάσταση του Ελληνισμού στα όρια της Γεωγραφικής του Εστίας, δεν προέβλεπε το ενδεχόμενο να υπάρξουν εις το μέλλον κυβερνήσεις, ο εκπεσμός των οποίων, θα επέτρεπε την εκποίηση όσων εκείνοι, με θυσία, ανέκτησαν."

Αγγέλα Λ. Παπαγεωργίου,


Δισεγγονή Κωνσταντίνου Θρ. Μάνου,
Ανεψιά Πέτρου Θρ. Μάνου (Καπετάν Βέργα)
Ανεψιά Κρητών Οπλαρχηγών Β., Μ. και Γ. Νικολούδη

(Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ" της 3ης Φεβρουαρίου 2018).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required