1 Απρ 2018

Κυριακή των Βαΐων - Ἡ ἀπό μέρους μας ὑποδοχή τοῦ Χριστοῦ


Σύμφωνα με τη διήγηση του Ευαγγελιστή Ιωάννη, (Ιωάννου ΙΒ,1-18) όπως ακούγεται στο ευαγγελικό ἀνάγνωσμα της Κυριακῆς τῶν Βαϊων, ο Κύριός μας βρισκόταν στη Βηθανία, που είχε αναστήσει το νεκρό και φίλο του Λάζαρο.

Στο άκουσμα του θαύματος αυτού, πολύς κόσμος ήλθε στο σπίτι του Λαζάρου, για να δουν τον αναστημένο Λάζαρο.

Την άλλη ημέρα, ο Κύριος  της ζωής και του θανάτου, είχε σκοπό να εισέλθει στα Ιεροσόλυμα. Όταν λοιπόν το έμαθαν αυτό, τα πλήθη του λαού που βρισκόταν στα Ιεροσόλυμα για τον εορτασμό του Ιουδαϊκού Πάσχα, εβγήκαν έξω από την πόλη και με παλλαϊκές εκδηλώσεις, έκοψαν βάγια, τα έσειαν με επευφημίες  στον αέρα.

Έστρωναν τα ενδύματά τους στη γη και έλεγαν δυνατά και επαναλάμβαναν τη θριαμβευτική επευφημία: «ΩΣΑΝΝΑ! ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ Ο ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΚΥΡΙΟΥ!..»

Και ο Κύριός μας ακολουθούμενος  από τους Μαθητάς του και καθισμένος σε ένα ταπεινό υποζύγιο, έρχεται στα Ιεροσόλυμα. Όχι για να κατακτήσει τα γήινα αξιώματα και μεγέθη, αλλά για να βασιλεύσει αιώνια με την αιώνια Πνευματική Βασιλεία Του, δηλαδή με την αγία Του Εκκλησία.

Αυτός ο θρίαμβος, αυτή η πρωτοφανής και πάνδημη υποδοχή που επεφύλαξαν τα πλήθη στον Θεάνθρωπο, ήταν μια προεικόνιση της Νίκης του Κυρίου μας, της Ένδοξης Αναστάσεως Του που σε λίγο θα ακολουθούσε.

Με αυτόν λοιπόν τον τρόπο, οι Εβραίοι, αλλά και οι άλλοι που παρεβρέθηκαν στην υποδοχή εκείνη, υπεδέχθησαν τον Λυτρωτή του κόσμου «προ εξ ημερών του Πάσχα».

Όμως, το ερώτημα για εμάς τους σημερινούς Χριστιανούς είναι: «Τώρα που σήμερα Κυριακή των Βαΐων νοερά Τον υποδεχόμαστε και συμμετέχομε σ’ αυτή την υποδοχή, τώρα, που περιμένομε τα Πανάχραντα Πάθη Του. Τώρα που περιμένομε τον Σωτήρα μας να εισέλθει στα Ιεροσόλυμα του καθενός μας, δηλαδή στις ψυχές μας, πως θα τον υποδεχθούμε;

Θα Τον υποδεχθούμε σωστά και επάξια. Να Του στρώσουμε τα ενδύματα των αμαρτιών μας με τη μετάνοιά μας.

Να Τον υποδεχθούμε με τα βάγια των αρετών μας.

Με απροσμέτρητη αγαλλίαση να προσεγγίσουμε την Αγία Τράπεζα του Άρτου της Ζωής. Να συμμετάσχουμε δηλαδή στη Θεία Ευχαριστία, επαναλαμβάνοντας με τρόπο άδολο, πηγαίο και ανυστερόβουλο, χωρίς μεταπτώσεις και αστάθειες, μαζί με τα άκακα παιδιά της Κυριακής των Βαΐων: «ΩΣΑΝΝΑ! ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ Ο ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΚΥΡΙΟΥ!»

Θα υποδεχθούμε σωστά Τον Κύριό μας, όταν αυτές τις άγιες ημέρες καθημερινά πηγαίνουμε στην Εκκλησία και με ευλάβεια παρακολουθούμε τις Ιερές Ακολουθίες των Αγίων Παθών.

Θα υποδεχθούμε επάξια τον Κύριό μας, όταν παραμείνουμε στην Πασχαλινή Θεία Λειτουργία, για να λάβουμε ολοκληρωμένη τη χάρη και την ευλογία της Αναστάσεως.

Ας σταθούμε μπροστά στα μεγάλα και σωτήρια Γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας, με άγια εσώψυχα βιώματα για τα Άγια Πάθη που για χάρη μας υπέφερε, αλλά και με πνευματική χαρά για τη σωτηρία μας, που με την Ανάστασή Του μας εχάρισε.

Έτσι, σωστά και επάξια θα υποδεχθούμε τον Νυμφίο της Εκκλησίας, που απόψε έρχεται προς τα Πανάχραντα Πάθη Του και θα έχουμε την Θεία Του Ευλογία. Ἀμήν!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required