7 Αυγ 2018

7 - 14 Αυγούστου το 9ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών Σάμου στο Πυθαγόρειο


Από τις 7 έως τις 14 Αυγούστου, διεθνώς καταξιωμένοι καθώς και νέοι ανερχόμενοι καλλιτέχνες από τη Γερμανία, Ελλάδα, Γεωργία, Γαλλία, Τουρκία, Ρωσία, Κίνα και τις Η.Π.Α. θα βρίσκονται στη Σάμο για να παρουσιάσουν οκτώ συναυλίες στο Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου.
Μαζί με τους καλλιτέχνες, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να εμπνευστεί από τη ελαφρότητα του ελληνικού καλοκαιριού, την ιστορία του χώρου και την ομορφιά της μουσικής.



Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει ευρωπαίους κλασικούς του 18ου και 19ου αιώνα, μουσική του ιταλικού Μπαρόκ, σύγχρονες δημιουργίες και παραδοσιακούς ήχους της Μεσογείου. Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με ένα ρεσιτάλ από τον νικητή ή τη νικήτρια του διεθνούς διαγωνισμού πιάνου Concours Gezá Anda 2018.



Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Φεστιβάλ, η πιανίστα Masha Ilyashov και ο τσελίστας Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος, δημιούργησαν για φέτος ένα πρόγραμμα που μας καλεί σε ένα μουσικό ταξίδι που γεφυρώνει πολιτιστικές και εθνικές διαφορές. 

Masha Ilyashov

Η Masha Ilyashov γεννήθηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας, σε μουσική οικογένεια. Ξεκίνησε σπουδές πιάνου σε ηλικία 6 ετών, σε ειδικό ωδείο για ταλαντούχα παιδιά. Το 1989 μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με υποτροφία για να σπουδάσει με τον καθ. Leonard Hokanson στο Indiana University. Συνέχισε τις σπουδές της στο Carnegie University του Pittsburgh, όπου έλαβε πτυχίο Master και Artist Diploma.

Η Masha Ilyashov έχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ και με σχήματα μουσικής δωματίου στη Βόρεια Αμερική, καθώς και την Ανατολική και Δυτική Ευρώπη. Έχει αποσπάσει πολλά βραβεία σε διαγωνισμούς και έχει συμπράξει ως σολίστ με την Ορχήστρα Δωματίου του Μινσκ, τη Συμφωνική Ορχήστρα του St Louis, και τη Φιλαρμονική του Carnegie Mellon. Η ερμηνεία της στο Κοντσέρτο για Πιάνο για το αριστερό χέρι του Ravel, με τη Φιλαρμονική του Carnegie Mellon, μεταδόθηκε απευθείας από τον σταθμό WQED και κυκλοφόρησε σε CD.

Ζει και διδάσκει στο Μόναχο, παραμένοντας ενεργή ως ερμηνεύτρια.


Masha Ilyashov - Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος



Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος

Η καλλιτεχνική παρουσία του Αλέξη Καραϊσκάκη στην Ελλάδα τού χάρισε τη βράβευση του «Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη της Χρονιάς» από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής το 2011. Απέσπασε δύο πρώτα βραβεία στους Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Αγώνες Βιολοντσέλου του Υπουργείου Παιδείας στην Α΄ και Β΄ κατηγορία. Το 2003 έκανε το ντεμπούτο του ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών Μουσικά Σύνολα – Νέοι Σολίστ. Παίζει με την ίδια άνεση και ενθουσιασμό τόσο μπαρόκ όσο και μοντέρνο τσέλο, με το ρεπερτόριο του να εκτείνεται από την πρώιμη μπαρόκ μέχρι και τη σύγχρονη μουσική δημιουργία του 20ού και 21ου αιώνα. Η ενεργός δράση του στη μουσική δωματίου περιλαμβάνει εμφανίσεις σε σημαντικούς χώρους συναυλιών της Ελλάδας και της Ευρώπης. Από το 2014 συμπράττει με την ορχήστρα Καμεράτα-Armonia Atenea και από το 2016 με το Kyklos Ensemble. Το 2017 έκανε το ντεμπούτο του στις Η.Π.Α., ερμηνεύοντας τις Παραλλαγές σε ένα θέμα ροκοκό του Τσαϊκόφσκι.

Ξεκινώντας το βιολοντσέλο στην τάξη της Αναστασίας Κατοχιανού, συνέχισε τις σπουδές του στο Conservatoire National de Région de Boulogne-Billancourt στο Παρίσι, αποφοιτώντας με άριστα και δύο πρώτα βραβεία (Μουσικής δωματίου και Βιολοντσέλου). Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Hochschule der Künste της Ζυρίχης, λαμβάνοντας πτυχία BA και MA. Καθηγητές του ήταν οι Xavier Gagnepain, Raphaël Chrétien και Roel Dieltiens στο βιολοντσέλο και η Hortense Cartier-Bresson στη μουσική δωματίου. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια με τους Anner Bylsma, Philippe Müller και Jérôme Pernoo. Διδάσκει βιολοντσέλο, μπαρόκ βιολοντσέλο και μουσική δωματίου στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Το 2018 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών Σάμου του Ιδρύματος Schwarz.


Πρόγραμμα Εκδηλώσεων


Τρίτη 7 Αυγούστου 2018




Έναρξη 8:30 μμ.

Duo Sitkovetsky

Alexander Sitkovetsky (βιολί) και Wu Qian (πιάνο)



Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Έναρξη 8:30 μμ.

Solo - Duo – Trio

έργα Μπετόβεν και Παπάνα

Σίμος Παπάνας (βιολί),

Βασίλης Βαρβαρέσος (πιάνο) και

Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος (βιολοντσέλο)




Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018




Έναρξη 8:30 μμ.

Ρεσιτάλ Πιάνου "A portrait of a Young Artist"

Maxim Lando (πιάνο)




Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018



Έναρξη 8:30 μμ.

Trio Arte

Έργα των Beethoven, Bara και Ravel

Veriko Tchumburidze (βιολί),

Dorukhan Doruk (βιολοντσέλο) και

Yunus Tuncali (πιάνο)




Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Έναρξη 8:30 μμ.

Συναυλία μουσικής δωματίου από τον Schubert στον Bernstein

Έργα των Schubert, Poulenc, Bernstein


Θεόδωρος Ιωσηφίδης (πιάνο),

Φανή Αντωνέλου (σοπράνο),

Veriko Tchumburidze (βιολί),

Φαίδων Μηλιάδης (βιολί),

Αγγέλα Γιαννάκη (βιόλα),

Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος (βιολοντσέλο) και

Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο)




Κυριακή 12 Αυγούστου 2018


Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Έναρξη 8:30 μμ.

Hortus Conclusus: Μουσική από την Ιταλία, 17ος αιώνας

Latinitas Nostra baroque ensemble υπό τη Διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου

Latinitas Nostra,

Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (Διεύθυνσηκαιτσέμπαλο),

Ιάσων Ιωάννου (μπαρόκτσέλο),

Δημήτρης Τίγκας (βιολόνε),

Φανή Αντωνέλου (σοπράνο) και

Δώρα Μπάκα (mezzo-σοπράνο)




Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018


Σαβίνα Γιαννάτου
Έναρξη 8:30 μμ.

Songs of the Mediterranean

Σαβίνα Γιαννάτου & Primavera Trio,

Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί) και

Κώστας Βόμβολος (ακορντεόν),

Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο)




Τρίτη 14 Αυγούστου 2018



Έναρξη 8:30 μμ.

Ρεσιτάλ πιάνου με έναν από τους νικητές του διαγωνισμού Swiss Concours Géza Anda 2018
Sergey Tanin (piano)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required