30 Οκτ 2018

Εστία Καταρροϊκού Πυρετού στη Σάμο

Εστία Καταρροϊκού Πυρετού επιβεβαιώθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2018, στους Μυτιληνιούς, στα πλαίσια παθητικής επιτήρησης της νόσου. 

Η εστία αφορά σε μία εκτροφή με δεκατρία (13) πρόβατα και είκοσι (20) αιγοειδή η οποία συστεγάζεται με εκτροφή αιγοπροβάτων (28 πρόβατα και 20 αίγες) και γειτνιάζει με δύο εκτροφές βοοειδών. Νόσησαν τρία (3) πρόβατα εκ των οποίων το ένα πέθανε.


Τα ασθενή ζώα εμφάνισαν ανορεξία, πυρεξία, σιελόρροια, βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα, απίσχνανση, κατάπτωση και χωλότητα. Από τα ασθενή ζώα ελήφθησαν δείγματα αίματος (με και χωρίς αντιπηκτικό) και το αιμόδειγμα από το ένα εκ των δύο ζώων ήταν θετικό στη δοκιμή ELISA και θετικό κατόπιν διενέργειας εξέτασης ανίχνευσης του γονιδιώματος του Ιού του Καταρροϊκού Πυρετού (Real Time RT-PCR). Ακολούθησε η διαδικασία οροτυποποίησης η οποία κατέδειξε τον ορότυπο BTV-16.

Με την επιβεβαίωση της εστίας Καταρροϊκού Πυρετού ενεργοποιείται το Σχέδιο Εκτάκτου Ανάγκης για την αντιμετώπιση του νοσήματος και εφαρμόζονται τα οριζόμενα στον Κανονισμό 1266/2007 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η έξοδος ζώων ευαίσθητων ειδών στον Καταρροϊκό Πυρετό από το νησί της Σάμου προς την υπόλοιπη νησιωτική και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Κανονισμού 1266/2007 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιτρέπονται οι μετακινήσεις ζώων από απαγορευμένη ζώνη για τον Καταρροϊκό Πυρετό προς άμεση σφαγή, εφόσον πληρούνται οι οριζόμενες στον ως άνω Κανονισμό προϋποθέσεις.

Πηγή: neapaseges.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required