15 Δεκ 2018

"Αλυσίδα" δηλώσεων και κοροϊδίας...

Λόγια του αέρα αποδείχτηκαν οι δηλώσεις του Δημήτρη Βίτσα για μεταφορά 2.000 μεταναστών μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, ο αριθμός των οποίων, αυτό το χρονικό διάστημα, αντί να μειωθεί αυξήθηκε! Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που εκπρόσωποι της Κυβέρνησης αρκέστηκαν στα λόγια, καθώς τα τελευταία 3 χρόνια οι σαμιώτες γίναμε αποδέκτες  κούφιων υποσχέσεων. Ας δούμε παρακάτω δεσμεύσεις και δηλώσεις των εκάστοτε υπουργών, που προκάλεσαν αίσθηση.


Νοέμβριος 2016
Μουζάλας στην ΕΡΤ: "Εάν οι δημοτικές αρχές δεν μας δώσουν χώρους για την κατασκευή καλύτερων δομών, θα τους βρούμε εμείς"
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής,  αναφερόμενος στην άρνηση των δημοτικών αρχόντων να δώσουν χώρους για την κατασκευή καλύτερων δομών, είπε ότι «εάν δεν μας δώσουν, θα τους βρούμε». Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι «σε αυτή τη φάση η άποψη διώξτε τους πρόσφυγες από τα νησιά είναι μια ακραία άποψη που κάνει κακό στην πατρίδα. Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της δημιουργίας κλειστών κέντρων κράτησης στα νησιά για τους παραβατικούς πρόσφυγες και μετανάστες. «Ο κ. Καμμένος θα μας δώσει στρατόπεδα και θα τα στήσουμε… Προχωράμε αυτόνομα και για το λόγο αυτό οι νησιώτες θα πρέπει να αντιληφθούν πως αυτό που προτείνουμε είναι μια μορφή λύσης», δήλωσε ο  κ.  Μουζάλας, στην εκπομπή "Focus" στην ΕΡΤ, ανακοινώνοντας ξεκάθαρα ότι εφόσον δεν μπορεί να βρει χώρους από τους Δήμους ή ιδιώτες για να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του, θα χρησιμοποιήσει στρατόπεδα στα νησιά, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια τους ντόπιους .

Όσον αφορά την αστυνόμευση και την παραβατικότητα στα νησιά, ο υπουργός δήλωσε πως είναι εντολή του Πρωθυπουργού να γίνονται ενέργειες που να διασφαλίζουν την τάξη. «Θέλουμε σε κάθε νησί να δημιουργήσουμε κλειστό κέντρο για να πολεμήσουμε την παραβατικότητα. Να καταλαγιάσουμε τους φόβους των νησιωτών. Υπήρξε ένα λαϊκίστικο κίνημα που φούντωσε τους φόβους και κάποιοι που έπρεπε να φερθούν υπεύθυνα εγκλωβίστηκαν και μετέφεραν αυτούς τους φόβους. Κάνω έκκληση στη Σάμο και στη Χίο να μην ακούνε στις εύκολες σειρήνες και να ξαναδείξουν τον εαυτό τους που ήταν», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μουζάλας, ζητώντας από τους νησιώτες, τους Σαμιώτες στη περίπτωσή μας, να… συμμορφωθούν και να δεχτούν με το καλό και να γίνει κανονική φυλακή  (κλειστό κέντρο στην ορολογία του) δίπλα στα σπίτια τους και παραπάνω μετανάστες να εγκατασταθούν χωρίς τη θέλησή τους  στο νησί μας, μια ανοιχτή φυλακή όλο το νησί δηλαδή.


Ιανουάριος 2017
Γ. Μουζάλας: Aν χρειαστεί θα γίνει και επίταξη ξενοδοχείων...
Αν χρειασθεί θα γίνει και επίταξη ξενοδοχείων, δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας στο ραδιοφωνικό σταθμό του realfm, ενώ μιλώντας στο ραδιοσταθμό «το κόκκινο» χαρακτήρισε "ύβρη" προς τον πολιτισμό  την άρνηση των ξενοδόχων ν' ανοίξουν τα ξενοδοχεία και πρόσθεσε πως οι ξενοδόχοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να συμπεριφέρονται έτσι γιατί όπως είπε…. "τα ξενοδοχεία δεν είναι τα σπίτια τους". Ο υπουργός έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση τονίζοντας ότι τα ξενοδοχεία θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των προσφύγων και μεταναστών κατά τη χειμερινή περίοδο.. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε "η επίταξη είναι ένα όπλο το οποίο σκεφτόμαστε να χρησιμοποιήσουμε. Έχει νομικά ζητήματα να λυθούνε... Προσπαθεί κανείς να αποφύγει να κάνει μία πολιτική με τα MAT. Αν χρειασθεί όμως θα γίνει". Οι δηλώσεις του κ. Μουζάλα ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από εκπροσώπους τουριστικών φορέων της χώρας που δήλωσαν τη στήριξη τους στα δοκιμαζόμενα νησιά του Αιγαίου


Φεβρουάριος 2017
 Σε 20 ημέρες έτοιμο το προαναχωρησιακό της Σάμου
Έντονη αίσθηση προκάλεσε ο Γιάννης Μουζάλας από τη Βουλή όταν δήλωσε δημόσια ότι υπάρχουν μετανάστες που εξαφανίζονται στα νησιά, ενώ αναφερόμενος στα προαναχωρησιακά κέντρα είπε πως σε 20 ημέρες θα είναι έτοιμο αυτό της Σάμου. Ο κ. Μουζάλας για ακόμα μια φορά επέρριψε την ευθύνη για τυχόν καθυστερήσεις στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, σε Δημάρχους, ξενοδόχους και αντιπολίτευση, που υιοθέτησαν όπως είπε το λαϊκισμό. «Είπαμε πρέπει φτιαχτούν προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά με άλλη λογική, όχι ότι όποιος μπαίνει για παράπτωμα πάει εκεί, αλλά με τη λογική ότι για να μπορέσει να είναι το άσυλο αποδοτικό χρειάζεται για κάποιους η κράτηση γιατί εξαφανίζονται. Βγαίνει η απόφαση για την επιστροφή τους και δεν τους βρίσκουμε!», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπεραμυνόμενος της απόφασης της κυβέρνησης για τη δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά. Σχετικά με τα προαναχωρησιακά κέντρα ο ίδιος ανακοίνωσε ότι στη Σάμο θα είναι έτοιμο σε 20 μέρες..


Οκτώβριος  2017
Γ. Μπαλάφας στο Real FM: "Η καθημερινότητα των κατοίκων δεν αναστατώθηκε από τους πρόσφυγες"
Για τη Σάμο και για τα προβλήματα που  αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στα νησιά, μίλησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας. Συγκεκριμένα ανέφερε πως η καθημερινότητα των κατοίκων δεν αναστατώθηκε από τους πρόσφυγες, λέγοντας πως ζητώντας να μάθει «εάν υπάρχει γκρίνια και αναστάτωση για την όποια αύξηση των ανθρώπων που κυκλοφορούν στην πόλη  η απάντηση είναι αρνητική».
Παρεμβάσεις χρειάζονται για την αποσυμφόρηση των κέντρων στα νησιά, τόνισε ο κ. Μπαλάφας, αλλά εξήγησε, ότι «ορισμένοι κύκλοι εμποδίζουν την εκτόνωση του προβλήματος. Μέρος του πληθυσμού από τους διαμένοντες πρόσφυγες και μετανάστες θα μπορούσε να διοχετευθεί από τις δομές σε διαμερίσματα. Αυτό σημαίνει, ότι κλειστά διαμερίσματα βρίσκουν ενοικιαστή, πληρώνονται καλά από την Ύπατη Αρμοστεία, τα διαμερίσματα ανακαινίζονται. Υπάρχουν όμως πολιτικοοικονομικοί κύκλοι στη Σάμο, οι οποίοι απειλούν αυτούς που θέλουν να προσφέρουν τα διαμερίσματά τους για να μείνει μια οικογένεια προσφύγων. Αυτό πρέπει να αρθεί» υπογράμμισε.
Οι συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας είναι ανθρώπινες, σύμφωνα με τον κ. Μπαλάφα. Επίσης, ένας αριθμός έχει μεταφερθεί σε διαμερίσματα, σε πολλές πόλεις, επ΄ ωφελεία και της τοπικής κοινωνίας και των ενοικιαστών. Kαι αν υπήρχε μεγαλύτερη προσφορά θα είχε ίσως λυθεί ευκολότερα, όπως σημείωσε.


Νοέμβριος 2017
Πλωτά μέσα και διεύρυνση των hot spots το σχέδιο Μουζάλα
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Μουζάλας, στο υπουργείο Εσωτερικών για το προσφυγικό αλλά και για τα μέτρα που θα λάμβανε το υπουργείο ενόψει του χειμώνα. Αναφερόμενος στα νησιά, ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιμένει στα μέτρα που ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2016 και συγκεκριμένα στη διεύρυνση της χωρητικότητας των κέντρων υποδοχής με τη δημιουργία επιπρόσθετων χώρων μέσα ή δίπλα στα hot spots και στην κατασκευή προαναχωρησιακών κέντρων. Ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι σε περίπτωση που δεν βρεθούν χώροι στα νησιά και σε «περίπτωση έκτακτης ανάγκης» η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει πλοία ως πλωτών μέσων φιλοξενίας, ώστε να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. «Σήμερα η κατάσταση είναι έκτακτη, αύριο θα είναι πιο έκτακτη. Επομένως είναι θέμα εβδομάδων αν θα βρούμε οικόπεδα για την επέκταση των ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) ή αν θα βάλουμε τα πλωτά μέσα», είπε.


Ιανουάριος 2018
Γ. Μπαλάφας: «Μόνο ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού αντιδρά στα νησιά»
Δριμύτερος και με τις ίδιες απόψεις επανήλθε σε εκπομπή της ΕΡΤ ο Γιάννης Μπαλάφας, λέγοντας πως οι αντιδράσεις που σημειώνονται στα νησιά ενάντια στην κυβερνητική πολιτική για το μεταναστευτικό, αφορούν μόνο σε ένα μικρό τμήμα των τοπικών κοινωνιών και όχι στο σύνολό τους.  Ο ίδιος είπε ότι τα προβλήματα διαχείρισης εξαρτώνται από εξωγενείς παράγοντες που δεν μπορεί να ρυθμίσει η Κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για επιπλέον αποσυμφόρηση, αλλά επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.


Απρίλιος 2018
Η απόφαση του ΣτΕ που μπλόκαρε η Κυβέρνηση
Ικανοποίηση προκάλεσε στα νησιά η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας πως οι πρόσφυγες που έρθουν από δω και στο εξής στα νησιά Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρο, Ρόδος και Κω δεν θα είναι σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας και  θα κυκλοφορούν ελεύθερα, προσφέροντας ανακούφιση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από το προσφυγικό-μεταναστευτικό κύμα. Λίγες ημέρες όμως αργότερα παρά την αντίθετη άποψη της Δικαιοσύνης, η Κυβέρνηση έβγαλε νέα απόφαση για περιορισμό μεταναστών στα νησιά μας


Δεκέμβριος 2018
Δ. Βίτσας – Μεταφορά στην ενδοχώρα 2.000 μεταναστών μέχρι 15 Δεκεμβρίου
Έχοντας δηλώσει από τις αρχές Νοεμβρίου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης πως η αποσυμφόρηση θα αρχίσει άμεσα και πως οι κάτοικοι θα δουν τη διαφορά, ο κ. Βίτσας στη συνέχεια δήλωσε στους τοπικούς φορείς που τον επισκέφτηκαν πως μέχρι  15 Δεκεμβρίου θα φύγουν από το νησί 2.000 άτομα.  Δυστυχώς, και παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις του από τον Ιούλιο πως η κατάσταση στη Σάμο είναι δύσκολη, ο αριθμός των μεταναστών στο νησί μας αυξήθηκε, καθώς οι ρυθμοί μεταφοράς τους στην ενδοχώρα εξακολουθούν να κινούνται… με ρυθμούς χελώνας, εν αντιθέσει με τις σχεδόν καθημερινές αφίξεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required