18 Δεκ 2018

Τετράωρη στάση εργασίας για τα προβλήματα του νοσοκομείου

Τετράωρη στάση εργασίας, από 11 έως 15.00 και συγκέντρωση στην κεντρική είσοδο του νοσηλευτικού ιδρύματος, πραγματοποιεί σήμερα ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Σάμου.



Ο Σύλλογος, με ανακοίνωσή του αναφέρει πως το υπουργείο Υγείας μαζί με τη Διοίκηση πριν λίγους μήνες αρκέστηκε σε δημόσιο απολογισμό για τα έργα και τις ημέρες τους, ενώ γνώριζαν από χρόνια πως το Νοσοκομείο δεν είχε μόνιμους παιδίατρους, παρά μόνο μία παιδίατρο με ειδική εργασιακή σχέση μετακινούμενη από το ΚΕΦΙΑΠ, και έναν παιδίατρο Επικουρικό, δηλαδή με σύμβαση, ο οποίος και παραιτήθηκε. «Η έλλειψη παιδιάτρων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα εκτός της παιδιατρικής κλινικής και στην μαιευτική κλινική, αφού η παρουσία τους είναι απαραίτητη, τόσο κατά τη διάρκεια τοκετού και καισαρικής τομής, όσο και για το χρονικό διάστημα που παραμένουν τα νεογνά στην κλινική. Λόγω αυτής της κατάστασης δεν γίνονται πλέον τακτικοί και υποχρεωτικοί εμβολιασμοί σε όλα τα παιδιά», αναφέρει ο Σύλλογος.

Η κατάσταση γίνεται ασφυκτική και επικίνδυνη για όλους τους εργαζόμενους και τους ασθενείς. Από την έλλειψη προσωπικού κινδυνεύουν να κλείσουν και άλλα τμήματα του Νοσοκομείου, όπως το ακτινοδιαγνωστικό. Οι δύο γιατροί του καλούνται να διαγνώσουν ακτινογραφίες, μαστογραφίες, αξονικές τομογραφίες και υπερήχους. Το ίδιο συμβαίνει και με το αναισθησιολογικό τμήμα, που οι δύο αναισθησιολόγοι καλούνται να εργασθούν με πέντε διαφορετικές χειρουργικές ειδικότητες. Στα παραπάνω προστίθενται οι μονήρεις ιατρικές ειδικότητες, αλλά και το ελάχιστο Νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό .
Η Μαιευτική κλινική λειτουργεί με ελάχιστες μαίες και με δύο μόνο νοσηλεύτριες. Όσοι έχουν αποχωρήσει εδώ και καιρό δεν έχουν αντικατασταθεί.

Μία νοσηλεύτρια καλύπτει ταυτόχρονα δύο και τρία τμήματα όπως χειρουργείο, μαιευτική και χειρουργική κλινική με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η Μ.Ε.Θ. με τέσσερις γιατρούς έχει αναπτύξει τέσσερα κρεβάτια, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό παραμένει ελάχιστο και πολύ κάτω από το προβλεπόμενο όριο. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα τμήματα του Νοσοκομείου όπως η παθολογική κλινική, η παιδιατρική, η χειρουργική, το αναισθησιολογικό και το τμήμα επειγόντων περιστατικών, με μία νοσηλεύτρια στην απογευματινή και νυχτερινή βάρδια και το Σαββατοκύριακο.

Ίδια κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες υπηρεσίες και στα τμήματα του Νοσοκομείου, την τεχνική υπηρεσία, τη διοικητική , τα εργαστήρια. Η πρωινή βάρδια του ακτινολογικού λειτουργεί με έναν εργαζόμενο.

«Η κατάσταση είναι εκρηκτική, όλοι οι εργαζόμενοι είναι κατάκοποι και εξουθενωμένοι. Κινδυνεύει η υγεία τους από την εντατικοποίηση της εργασίας, αλλά και από τα ελλειπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.  Τι και αν τα μνημόνια τελείωσαν όπως μας λέει η κυβέρνηση. << Η επόμενη μέρα>> βρίσκει το διαρκές μνημόνιο με προσλήψεις που δεν γίνονται, με εργαζόμενους με τσακισμένα δικαιώματα χωρίς να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας λόγω ότι αυτό υπολειτουργεί, γιατί όλες οι κυβερνήσεις την υγεία του λαού τη θεωρούν κόστος. Στη δύσκολη καθημερινότητα που ζούμε έχει προστεθεί και το μεταναστευτικό-προσφυγικό το οποίο επιβαρύνει την κατάσταση, αφού η κυβέρνηση με τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ε.Ε. και την Τουρκία κρατάει εγκλωβισμένους στα νησιά και τη χώρα χιλιάδες μετανάστες, ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Όλοι αυτοί συρρέουν στο Νοσοκομείο, αφού η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, Υγείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν θέλουν να στελεχώσουν ιατρείο μέσα στο hot-spοt», επισημαίνει.



Καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση στο νοσοκομείο 

Τη δυσλειτουργία του γενικού νοσοκομείου Σάμου, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), επισημαίνοντας παράλληλα το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την Παιδιατρική κλινική.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχει μόνο μία παιδίατρος στο νοσοκομείο, και αυτή δε με μετακίνηση. «Εξαιτίας της έλλειψης Παιδιάτρου το Νοσοκομείο αδυνατεί να πραγματοποιήσει φυσιολογικούς τοκετούς. Ενώ δεν γίνονται οι εμβολιασμοί στα παιδιά» αναφέρει η Ομοσπονδία.


Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να αναδείξουν την επικινδυνότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, λόγω ελλείψεων προσωπικού. Τα κενά του νοσοκομείου αποκτούν ιδιαίτερο...βάρος, δεδομένης και της συγκυρίας: αφενός τους χειμερινούς μήνες οι περίπου 40.000 κάτοικοι λόγω των καιρικών φαινομένων συχνά αποκλείονται και δεν μπορούν να λάβουν υπηρεσίες υγείας εκτός νησιού, αφετέρου το νοσοκομείο εξυπηρετεί και χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στα hot spot.

«Ούτε τα νοσοκομεία που είναι στην αιχμή των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών δεν ενισχύει η κυβέρνηση», σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.


Μεγάλη είναι η έλλειψη σε γιατρούς, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό σε όλες τις κλινικές. Η Παθολογική, η Παιδιατρική, η Χειρουργική κλινική, όπως και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και το Αναισθησιολογικό, το απόγευμα, το βράδυ και το Σαββατοκύριακο καλύπτονται σε κάθε βάρδια με μία νοσηλεύτρια.

Υπάρχουν μόνο δύο αναισθησιολόγοι στο νοσοκομείο. Αδυνατούν να καλύψουν τον χειρουργικό τομέα σε ένα νοσοκομείο που εφημερεύει καθημερινά.

Υπάρχουν δύο Γιατροί στο ακτινοδιαγνωστικό τομέα. «Πώς μπορούν νυχθημερόν να κάνουν διάγνωση σε ακτινογραφίες, μαστογραφίες, αξονικές τομογραφίες, υπερήχους;» θέτει το ρητορικό ερώτημα η ΠΟΕΔΗΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required