13 Φεβ 2019

Γιάννης Χαραλαμπίδης: «Ψηλά το κεφάλι, όπου και να είσαι, από όπου και να είσαι. Ανέβηκες το πρώτο σκαλί, είσαι πια στων ιδεών την πόλη».

Συνέντευξη στο «Σαμιακόν Βήμα» και τον δ/ντή του Μάνο Στεφανάκη, του αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Γιάννη Χαραλαμπίδη.


    1) Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω τη συνέντευξή μας από τα «βασικά», αφού πολλοί από τους αναγνώστες μας δεν γνωρίζουν το ακριβές αντικείμενο του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων. Κύριε καθηγητά, τι είδους επιστήμονες αποφοιτούν από το τμήμα σας;

Το Τμήμα μας, στη Σάμο, δίνει πτυχία πενταετούς φοίτησης Μηχανικού στα πληροφοριακά και επικοινωνιακά συστήματα.  Με βάση την τρέχουσα νομοθεσία, οι απόφοιτοί μας αναγνωρίζονται και ως κάτοχοι μάστερ, ολοκληρωμένου στις σπουδές τους, αλλά και ως Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί του ΤΕΕ, όπου ορίζονται ως οι αποκλειστικοί αρμόδιοι για κρίσιμες μελέτες και εφαρμογές πληροφορικής και επικοινωνιών.

Στην πράξη, βγάζουμε κορίτσια και αγόρια έτοιμα για την αγορά ή την επιχειρηματικότητα, σε διεθνές επίπεδο.  Παρά την κρίση, οι απόφοιτοί μας βρίσκουν δουλειά σε 3 μήνες, σε όλη την Ελλάδα, εάν το θελήσουν.  Και λέω εάν, γιατί πολλοί στρέφονται στη διεθνή αγορά, όπου και θα αποκτήσουν δυνητικά περισσότερα προσόντα, και έσοδα.  Ή άλλοι στρέφονται στην έρευνα, μαζί μας ή σε άλλα πανεπιστήμια, εδώ ή αλλού.  Αλλά όλα μπορεί να γίνονται για καλό: οι απόφοιτοί μας γίνονται ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης και προσφοράς, σε όλα τα μέρη του κόσμου (σαφώς δε στην Ευρώπη,  στις ΗΠΑ και την Αυστραλία). Μία μηχανή πολλαπλασιασμού της τέχνης και της επιστήμης που μαθαίνουμε εδώ, στη Σάμο.

2) Αν η μνήμη μου δεν με απατά, σχετικά πρόσφατα, πριν 2 χρόνια, σε διεθνές συνέδριο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ηλεκτρονικής Συμμετοχής, τον Σεπτέμβριο του 2016 στην Πορτογαλία, βραβευτήκατε, μαζί με άλλους συναδέλφους σας από το Τμήμα, ως οι καλύτεροι στον κόσμο στο πεδίο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Μιλήστε μας γι΄ αυτό.

Ακούστε μία ωραία ιστορία: εδώ και 20 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον, στο Σιάτλ των ΗΠΑ, ένας καθηγητής και η ομάδα του λειτουργούν μία βάση δεδομένων όπου βάζουν τις δημοσιεύσεις για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, σε έγκυρα διεθνή περιοδικά και συνέδρια.  Σήμερα, ενώ έχουν δουλέψει πολλοί στο έργο, ακόμη και ο ομιλών, η βάση αυτή έχει γίνει πια ένα πολύ μεγάλος κατάλογος, περιέχει όλη την «έγκυρη γνώση» του επιστημονικού μας πεδίου.  Και αναγνωρίζει περίπου 15 χιλιάδες συγγραφείς, με ονοματεπώνυμο, από 200 χώρες του κόσμου, με όλα τους τα γραπτά, λέξη – λέξη.
Κάθε 2-3 χρόνια δημοσιεύονται τα αποτελέσματα, με τη μορφή τις λίστας των 50 πιο παραγωγικών σε υψηλού κύρους  δημοσιεύσεις στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.  Εκεί με έβγαλε το «σύστημα» στην 8η θέση, πρώτο από την Ελλάδα, η οποία είχε και άλλα 5 «παιδιά» της στους πρώτους 50, καθηγητές και συνεργάτες, όλοι τους.  Αλλά, η επόμενη μέτρηση αναμένεται σύντομα.
Λέτε να παραμείνω, ή θα πέσω 10 θέσεις;  Βλέπετε το δράμα που θα ζούσα, αν έδινα μεγάλη σημασία σε άλλη μία από τις χιλιάδες ιεραρχήσεις.  Βέβαια, έτσι αυξάνεται η έλξη νέων ερευνητών από όλον τον κόσμο, αυτά είναι τα καλά των διακρίσεων.

3)  Αφού αναφερθήκαμε στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και είμαι πεπεισμένος πως ο περισσότερος κόσμος ακούει όλο και συχνότερα, πλέον, τις 2 αυτές λέξεις, δώστε μας τον ορισμό τους. Αν είναι δυνατό, με την απλούστερη δυνατή χρήση της ελληνικής γλώσσας.

Ηλεκτρονική ή Ψηφιακή Διακυβέρνηση ονομάζουμε το κοινωνικό φαινόμενο κατά το οποίο η παροχή υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις, η συνεργασία κράτους – πολιτών, η λήψη αποφάσεων και η ανάπτυξη πολιτικής, αλλά και η συνολική λειτουργία του Δημόσιου Τομέα, υποστηρίζονται σημαντικά από τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.
Όπου δηλαδή, όπως ήδη σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, θα φανεί η καταλυτική δύναμη μεταμόρφωσης που μπορεί να δώσει η σωστή χρήση των υπολογιστών,  στην καθημερινή σχέση με το κράτος και, τελικά, στην ποιότητα ζωής μας.
Οι άμεσες επιδράσεις του Ψηφιακού αυτού Μετασχηματισμού κρατών και οργανισμών του Δημόσιου Τομέα είναι η μείωση του χρόνου εξυπηρέτησης του πολίτη, η δραματική μείωση του κόστους για το δημόσιο τομέα, η κατάργηση άσκοπων διαδικασιών και ελέγχων προς πολίτες ή επιχειρήσεις,  αλλά και η απόλυτη διαφάνεια, η προσβασιμότητα στην πληροφορία και η συνεργατική λειτουργία.  Σιγά – σιγά, η επιστημονική μας κοινότητα, οι «ειδικοί», έχουμε περισσότερες απαντήσεις από ερωτήσεις, για χώρες σαν τη δική μας.

4) Αφού μας εξηγήσατε τα περί Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, θα πρέπει να μας εξηγήσετε και έναν άλλο τομέα που αποτελεί ένα από τα ερευνητικά σας ενδιαφέροντα. Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Α, εδώ έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό φαινόμενο: όπου οι νέες τεχνολογίες μπορούν να κινηθούν χωρίς τα λογικά ή παράλογα όρια του δημόσιου τομέα.  Και μαζί με την ανθρώπινη δημιουργικότητα, τα νιάτα και τις ιδέες τους (ειδικά όταν είναι χωρίς προκαταλήψεις, δεδομένα ή στεγανά) μπορούν να φτιάξουν το καινούργιο. Όχι για να γίνουν πλούσιοι. Αλλά για να φτιάξουν κάτι ωραίο, που θα κάνει καλό στους γύρω τους. Και θα τους αρέσει μετά, να φτιάξουν κι άλλο.
Όπως λέω και στους φοιτητές μου: μην ξεχνάτε ότι όλοι οι «μεγάλοι» που θαυμάζετε ή ζηλεύετε, ο Steve Jobs στην Apple, ο Bill Gates στην Microsoft και τόσοι άλλοι, πρώτα από όλα έκαναν ότι έκαναν σαν απλοί άνθρωποι, που με δέος ήθελαν να αντικρύσουν το δικό τους έργο, πιο ψηλά και πιο μακριά, κάποτε.  Και όχι για τα πλούτη ή για το «σύστημα», για να βασανίζονται και να βασανίζουν κι άλλους.

Αυτό με κινεί και εμένα αλλά και τους συνεργάτες μου, και τους φοιτητές μου: να φτιάξουμε σιγά – σιγά μερικά καινούργια «πράγματα» και θαυμάζοντάς τα, να έρθουν κι άλλοι γύρω μας.

5)  Δεν σας κρύβω πως ο λόγος που ήθελα να έχουμε μαζί σας αυτή τη συνέντευξη, ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο, είναι, μεταξύ άλλων, τα ευχάριστα που έφτασαν πρόσφατα στ’ αυτιά μου περί εξέλιξης ενός πρότζεκτ που φέρει την ονομασία “YUMMY”. Tι ακριβώς έχετε ξεκινήσει;

Το YUMMY είναι μια από τις νέες μας πρωτοβουλίες, η οποία μάλιστα γίνεται στη Σάμο, πρώτα από όλα τα νησιά μας. 
Το YUMMY είναι μία νέα εφαρμογή για κινητά, η οποία θα είναι προσβάσιμη από τους φοιτητές, καθηγητές, απόφοιτους, διοικητικούς υπαλλήλους και συνεργαζόμενους του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα να υποδεικνύει σε χάρτη τους συνεργαζόμενους επαγγελματίες και τα καταστήματα, καθώς και τις προσφορές που κάνουν αποκλειστικά για την κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και έτσι να φέρνει σε επαφή την προσφορά και τη ζήτηση. 
Οι επιχειρήσεις θα έχουν πια ένα τρόπο να γνωστοποιούν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους σε ένα δυναμικό κοινό, θέτοντας οι ίδιες τις προσφορές τους, τις μέρες που ισχύουν και τα προϊόντα που επιλέγουν να προσφέρουν. Χωρίς κόστος συνδρομής ή άλλο πάγιο.  Και (πληρωμή από την επιχείρηση) μόνο όταν πραγματικά έρθει ο πελάτης και πληρώσει.
Αλλά πάει και παραπέρα:
-         Οι πληρωμές μπορούν να γίνονται πια με αυτό το ηλεκτρονικό πορτοφόλι, με ελάχιστο κόστος για τους επιχειρηματίες - το 20% αυτού των πιστωτικών καρτών, σήμερα.
-         Θα μπορούμε να διαπραγματευτούμε για λογαριασμό των φοιτητών – χρηστών του YUMMY ειδικές εκπτώσεις για μαζικές αγορές (π.χ τα Laptop των πρωτοετών, τα αεροπορικά εισιτήρια για τα Χριστούγεννα)
-         Θα μπορούμε πραγματικά να υποβοηθούμε τις τοπικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της επέκτασης των e-shop, στοχεύοντας τους δυνητικούς πελάτες τους με στοιχεία και ειδικές καμπάνιες
Και όπως σας είπα, οι φοιτητές και η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι η αρχή.

6)  Μιλήστε μας για τις δυνατότητες του όλου εγχειρήματος. Και θα ήθελα να μάθουν οι αναγνώστες μας πως το υποδέχθηκαν οι φοιτητές και αν μπορείτε να μας κάνετε αισιόδοξη πρόβλεψη για το μέλλον της εφαρμογής.

Σε αυτή τη φάση μας ενδιαφέρουν οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες, όλων των κλάδων, από όλα τα μέρη του νησιού. Γιατί πρώτα πρέπει να γεμίσει η «αγορά», και μετά να φωνάξουμε τους απλούς χρήστες. 
Γι΄ αυτό λοιπόν μπορούν ακόμη να κάνουν αίτηση στο www.aegeanclub.net , όπως έχουμε προσκαλέσει από εφημερίδες, μέσα αλλά και με το Επιμελητήριο και το Δήμο Σάμου, τους οποίους και ευχαριστούμε.
Η πρόσκληση αφορά κάθε τύπο επιχείρησης ή επαγγελματία: Ειδικά θα θέλαμε να δούμε τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, τα ταξί, τις υπηρεσίες κάθε είδους – δηλαδή αγορές όπου αντιμετωπίζουμε προβλήματα ανεύρεσης στη Σάμο (θα έχετε δει την δύσκολη κατάσταση τον Σεπτέμβριο στο Καρλόβασι, με μανάδες και παιδιά να ψάχνουν διαμέρισμα από τοίχους και φωτοτυπίες, από αγγελίες ήδη ληγμένες πριν πάρουν την ανηφόρα…)


7)  Να σας πάω στην αρχή θέλοντας να μάθουμε πως «στήθηκε» και λειτουργεί σήμερα το “YUMMY”. Έχετε κοντά σας συνεργάτες που παρακολουθούν την εξέλιξη και πρόοδό του;

Για να μην έχει το Πανεπιστήμιο το βάρος της λογιστικής παρακολούθησης, των πληρωμών και χρεώσεων, της συνολικής λειτουργίας μίας εφαρμογής που χειρίζεται χρήματα, αλλά και της καθημερινής επικοινωνίας με τις επιχειρήσεις, βρήκε μετά από έρευνα της αγοράς έναν πολύτιμο συνεργάτη, σε μία παρέα από τη Θεσσαλονίκη.
Η Yummy Services είναι μία startup νέων αλλά και έμπειρων ανθρώπων του λογισμικού για την εκπαίδευση, που έχει ήδη εφαρμόσει το YUMMY σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.  Αλλά, τώρα στο Αιγαίο μιλάμε για  μια πιο συνολική προσπάθεια αναβάθμισης των τοπικών επιχειρήσεων, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της αγοράς.  Αν το YUMMY πάει καλά με τους φοιτητές, γιατί όχι και με τους τουρίστες κρουαζιέρας; Οι οποίοι θα βλέπουν σε χάρτη τα μαγαζιά, τα προϊόντα και τις προσφορές τους.
Έτσι, και στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη Σάμο, φοιτητές αλλά και απόφοιτοι, υποψήφιοι διδάκτορες ή ερευνητές ασχολούνται όλο και περισσότερο στο testing, στην ανάπτυξη, στην εκπαίδευση.  Ειδικά με την εκπαίδευση των επιχειρήσεων, που θα παρέχεται δωρεάν, θα χρησιμοποιήσουμε ομάδες νέων μας, που θα αμείβονται με βάση τους πιστοποιημένους χρήστες – μαθητές τους.  Όπως ακριβώς το είδαμε να γίνεται στην Ινδία, στα πλαίσια του Digital India. 

8)  Γνωρίζω πως αυτό που τώρα συζητούμε δεν αποτελεί μοναδικό πρότζεκτ. Εννοώ ότι έχουν υπάρξει και άλλα στο παρελθόν με διαφορετική κατεύθυνση. Μου έρχεται όμως στο νου κάτι που αφορά τους απόδημους Σαμιώτες, όπου γης. Δώστε μας κάποια στοιχεία. Είναι σε συνεργασία με τον Δήμο Σάμου; Βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο;

Ναι, σε συνεργασία με το Δήμο Σάμου έχουμε ξεκινήσει ένα πολύ πρωτοποριακό εγχείρημα, συγκέντρωσης των απανταχού Σαμιωτών μέσω της πληροφορικής.
Στο www.samiotes.gr  μπορούν οι Σαμιώτες μετανάστες να γνωρίζουν άλλους, στη Σάμο ή στη νέα τους χώρα. Το σύστημα, όσο θα μπαίνουν περισσότεροι, θα μπορεί να εντοπίσει π.χ. συγχωριανούς σου στο... Ουισκόνσιν ή να βρει τα σημάδια της οικογένειάς σου στην Αυστραλία. 
Παράλληλα, ο Δήμος μπορεί μέσω του συστήματος να υποστηρίζει τους απόδημους για υποθέσεις τους από μακριά, αλλά και τα νέα παιδιά στην Αμερική στην Αυστραλία ή αλλού, να μαθαίνουν την Ελληνική γλώσσα και ιστορία.
Για να δούμε, αν το σύστημα προχωρήσει, αν το αγαπήσουν οι χρήστες, αν του δώσουμε κι άλλες δυνατότητες, μπορούμε να το δούμε σαν πρακτική να μας μαζεύει και πάλι τους Σαμιώτες αλλά και τους Έλληνες.  Προς το παρόν, παλεύουμε με τη… Σαμιώτικη γραφειοκρατία, ώστε να προχωρήσουν οι δράσεις ψηφιακής προβολής,  σε παγκόσμια κλίμακα - οι οποίες χρειάζονται και ολίγον από τον οβολόν μας.

9)  Με ξεχωριστή ικανοποίηση διάβαζα πριν 2 μήνες, το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου γίνονταν αναφορά στο πρόσωπό σας, αφού στις 8 Αυγούστου του φετινού καλοκαιριού, ο διεθνής οίκος Apolitical σας συμπεριέλαβε μεταξύ των 100 πιο σημαντικών ανθρώπων στην ψηφιακή διακυβέρνηση, με βάση την επιρροή που έχουν στον καθορισμό των εξελίξεων, σε παγκόσμια κλίμακα. Μιλήστε μας γι’ αυτή την ξεχωριστή διάκριση που, αν μη τι άλλο, προσθέτει ακόμη μια διεθνή διάκριση, ανάμεσα σε πολλές των τελευταίων ετών, για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Πιστεύω ότι η κατάρτιση της λίστας των 100 από την Apolitical βασίστηκε στα επιτεύγματά τους και στο αποτέλεσμα που δημιούργησαν αυτά στο πεδίο της ψηφιακής διακυβέρνησης, σε παγκόσμια κλίμακα. H εισαγωγή στη λίστα της Apolitical είναι μία επιβεβαίωση αρκετών «θεωρημάτων»:
-           ότι χρειάζεται συνεχής προσπάθεια, με ορίζοντα πέραν της 10-ετίας, με σαφή εξωστρέφεια, για να υπάρξει αποτέλεσμα που να μπορεί να αξίζει μνείας σε παγκόσμια κλίμακα.
-           ότι είναι απαραίτητη η εκπαίδευση πολλών νέων επιστημόνων και η συνεργασία με πλήθος ερευνητών αλλά και στελεχών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε πλήθος ανταγωνιστικών έργων. Κανείς δεν μπορεί μόνος του, για πολύ …
-           ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες και οι σύγχρονες υπηρεσίες μεταφορών επιτρέπουν να ζεις στην Ελλάδα αλλά να συμβάλλεις στην έρευνα και εφαρμογή της ψηφιακής διακυβέρνησης, όπου χρειάζεται.  Από τη μικρή Σάμο, που όμως έχει γραμμή 100 Gbit, από το Πανεπιστήμιο στο Καρλόβασι, προς όλον τον κόσμο.  
Άρα, ειδικά όσο έβλεπα άλλες ανάλογες βραβεύσεις, και της ομάδας μου για 5-10 χρόνια, το θεώρησα λογικό, εκ των υστέρων. Αλλά όχι και αναμενόμενο, βλέπετε είναι η πρώτη φορά που μία τέτοια λίστα καταρτίζεται και δημοσιοποιείται.
Και, εδώ κρύβεται η σημασία της διάκρισης: άνθρωποι που δεν ήξεραν τι είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση τώρα θέλουν να μάθουν. Όσοι ήξεραν, θέλουν τώρα να προσπαθήσουν.  Μακάρι να κρατήσει το φαινόμενο.

10)  Κύριε Χαραλαμπίδη, τελικά προσφέρει κάτι διαφορετικό το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, συγκρινόμενο με άλλα περιφερειακά πανεπιστήμια; Υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι να το επιλέξει ο υποψήφιος φοιτητής;

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι ένα ενδιαφέρον πείραμα: Σε ένα περιβάλλον χωρίς εγκληματικότητα, χωρίς χάσιμο χρόνου, χωρίς συνεχή «έκτακτα περιστατικά», αλλά και μέσα στον ήλιο και τη θάλασσα, μπορούν να μάθουν τα παιδιά μας καλύτερα και βαθύτερα.
Βέβαια, μας λείπουν αίθουσες, εστίες και άλλες υποδομές. Και είμαστε ένα ελληνικό, δημόσιο, ΑΕΙ.  Αλλά φαίνεται το πείραμα να συντηρείται και να μεγαλώνει: οι καθηγητές του και οι απόφοιτοι έχουν αρχίσει να το τραβούν συστηματικά εμπρός.  Νομίζω θα νικήσουν τις αντίρροπες δυνάμεις. Και τελικά, θα το συνειδητοποιήσουν και οι φοιτητές μας, και οι υποψήφιοι φοιτητές μας, οι μεγάλες σε πλήθος δυνάμεις. Τότε θα δείτε ακόμη καλύτερα βήματα.

11) Μιλώντας σε ένα νέο παιδί που το έλκει ο χώρος της Πληροφορικής. Τι σας έρχεται στο νου, που πιθανόν να του λέγατε σαν μια πρώτη συμβουλή, σαν ένα πρώτο φιλικό χτύπημα στην πλάτη, σε ερώτημά του και τυχόν προβληματισμό του, αν νιώθει ότι θα ακολουθήσει πανεπιστημιακές σπουδές προς αυτή την κατεύθυνση.

Κατ΄ αρχήν ανεξαρτήτως κατεύθυνσης, τους λέω να έρθουν στα πανεπιστήμιά μας. Και όταν θα έρθουν, θα τους υποδεχτώ λέγοντάς τους: «Ψηλά το κεφάλι, όπου και να είσαι, από όπου και να είσαι.  Ανέβηκες το πρώτο σκαλί, είσαι πια στων ιδεών την πόλη».  Πρέπει να συνεχίσουμε ακόμη και στα δύσκολα, να έχουμε καλούς φοιτητές.
Τώρα στους πληροφορικούς, δε λέω πολλά. Είναι βλέπετε σε σωστό δρόμο, από μόνοι τους.  Αν κάποτε αμφιβάλουν, τους λέω:
«Δείτε γύρω σας.  Οι ανάγκες για την πληροφορική πολλαπλασιάζονται κάθε μέρα, σε όλον τον κόσμο, σε όλα τα επαγγέλματα, σε όλες τις φάσεις της ζωής μας. Μπορείτε να αλλάξετε τον κόσμο, αν θέλετε, με τις γνώσεις σας, κάποτε. Ή τουλάχιστον να κάνετε μία καριέρα σε καταστάσεις υψηλής ζήτησης πάντα.
«Το να σε θέλουν οι πελάτες, οι φοιτητές, οι συνεργάτες, να σε ζητούν αυτοί, όχι εσύ, είναι το πιο σημαντικό». Έτσι μου λέει ο πατέρας μου, ακόμη.»


12)  Άφησα, εν γνώσει μου, στο τέλος της συνέντευξής μας, το γεγονός ότι έλκετε την καταγωγή από τη Σάμο. Νομίζω το «νήμα» πρέπει να το ξετυλίξουμε από τους πανέμορφους Βουρλιώτες.

Χμ, είναι μία άλλη ωραία αλλά και δύσκολη ιστορία: ο πατέρας μου γεννήθηκε στους Βουρλιώτες, χωριό που είχαν φτιάξει κάτοικοι από τα Βουρλά, της απέναντι Ιωνικής ακτής, αρκετά πριν το 1900. Μεγάλωσε εκεί, έζησε και στο Βαθύ, αλλά το 1942 πήγε στη Μέση Ανατολή. Όταν γύρισε, αεροπόρος το 1946, ήδη στη Σάμο άρχιζε ο εμφύλιος.  Έτσι, έφυγε πάλι από το νησί και ρίζωσε στη Αθήνα, στη «Νέα» Ιωνία. Έμπορος για 40, για 50 χρόνια. Δύσκολα να πάμε Σάμο τότε όμως: μακρυά με το καράβι, άβολο το σπίτι, το αμάξι δεν μπαίνει μέσα στο χωριό, ταλαιπωρία.  Τελικά ήρθα για τα καλά στη Σάμο όταν άρχισα να διδάσκω στο Πανεπιστήμιο, το 2008.  Αλλά όλα είχαν διατηρηθεί σε αυτό το νησί που μπορεί να συντηρήσει τα πάντα:  βρέθηκαν πάλι τα ξαδέλφια, οι φίλοι του μπαμπά, κι άλλοι νέοι φίλοι, και φοιτητές.  Πάλι δεν προλαβαίνω να πηγαίνω στους Βουρλιώτες όσο συχνά θέλω. 
Αλλά ακόμη με βρίσκουν φίλοι, ξένοι που τους έχω φέρει στο χωριό, από το Samos Summit, και λένε ο ένας στον άλλο: «Ο Γιάννης λοιπόν είναι από το ομορφότερο χωριό του κόσμου όλου.»  Και καμαρώνω, όσο και να μην είναι δικό μου επίτευγμα, κυρίως γιατί εμπνέομαι εκεί, ακόμη και τώρα που το σκέφτομαι.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required