21 Μαρ 2019

Σεβαστάκης σε Αθήνα 9,84 - "Εξαιρετικά προβληματικό και ασυγκρότητο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής"

"Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι εξαιρετικά προβληματικό και ασυγκρότητο. Η διοικητική δομή για το μεταναστευτικό έχει στην κορυφή έναν απομονωμένο υπουργό και από κάτω μια διοίκηση που δεν δουλεύει", δήλωσε μεταξύ άλλων στον Αθήνα 9.84 ο ο βουλευτής Σάμου, κ. Δημήτρης Σεβαστάκης.

Ο βουλευτής Σάμου αναφέρθηκε και στην αποχή στο δημοτικό σχολείο Άνω Βαθέος λόγω των ΔΥΕΠ και έκανε λόγο για κόπωση της τοπικής κοινωνίας, την οποία απέδωσε "σε μια φαβέλα 4.000 ανθρώπων που έχει αναπτυχθεί δίπλα στην πόλη, με αποτέλεσμα να έχει καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα και ο αστικός χώρος".

"Το θέμα είναι περίπλοκο και δεν επιδέχεται μονοδιάστατης απάντησης. Επειδή ο πληθυσμός των προσφύγων είναι κυρίως νεανικός, έχει μιαν εξωστρέφεια και κατά κάποιο τρόπο ηγεμονεύει στο δημόσιο χώρο δημιουργώντας μιαν ανάσχεση, που μετασχηματίζεται και σε ιδεολογική πεποίθηση για τον τοπικό κάτοικο”, είπε.

Όσον αφορά τη διαδικασία υποδοχής προσφύγων ο κ. Σεβαστάκης έκανε λόγο για ύπαρξη κυκλώματος και μίλησε για αναπαραγωγή του προβλήματος. "Οι πρόσφυγες απομακρύνονται βάσει των όρων της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας και τον Δεκέμβριο του 2018 απομακρύνθηκαν από τη Σάμο 1500, αλλά ήρθαν 1800, κάτι που δείχνει την ύπαρξη δομημένου κυκλώματος, το οποίο λέει: ελάτε, άδειασαν θέσεις. Υπάρχει ένα δομημένο διεθνικό ή πολυεθνικό κύκλωμα. Το πρόβλημα είναι η παραβίαση της συμφωνίας και όχι αυτοί οι πληθυσμοί, καθώς δεν μπορούν να απομακρυνθούν με τους κώδικες της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Οι τοπικές επιτροπές, σύμφωνα και με τις ΜΚΟ, δεν λειτουργούν ή λειτουργούν υποτυπωδώς και καθυστερούν. Επίσης, οι τρόποι εξέτασης είναι πολύ σχολαστικοί στον πρώτο, δεύτερο και στον τρίτο βαθμό ,με αποτέλεσμα να καταγράφεται μεγάλη καθυστέρηση", ανέφερε.

Ο κ. Σεβαστάκης έκανε, επίσης, λόγο για ελαττωματική συγκρότηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, επισημαίνοντας ότι το μεταναστευτικό είναι πολυεθνικό πρόβλημα, με εμπλοκή ομάδων δικαίου, πολυεθνικών δικηγορικών εταιριών, ΜΚΟ,  και αυτόνομων φορέων που αποτιμούν την κατάσταση. "Υπάρχει ένας υπερέλεγχος που παραλύει το πράγμα και αφήνει το παρασύστημα να δουλεύει" είπε και αναφερόμενος στη διαχείριση και κατανομή των κονδυλίων του εθνικού και ευρωπαϊκού προϋπολογισμού μίλησε για σπατάλη. "Τα κονδύλια και η άστοχη διαχείρισή τους είναι σπατάλη εκ των πραγμάτων. Εάν ρίχνεις λάθος χρήματα σε λάθος σημείο διαπράττεις ανομία. Το πρόβλημα δεν είναι η λάθος διασπορά κατανομής των κονδυλίων, αλλά η λάθος μηχανή".

Απαντώντας σε ερώτηση για την ύπαρξη ενδεχομένως φορέων στη Σάμο που συντηρούν κλίμα ρατσισμού ,ο κ. Σεβαστάκης είπε:

"Υπάρχουν άνθρωποι που στήνουν την πολιτική τους καριέρα πάνω σε αυτό. Ήταν προφανές ότι θα εντείνονταν κάτι τέτοιο σε προεκλογική περίοδο, γιατί το πρόβλημα έχει υφέσεις και εξάρσεις. Δεν πρέπει αυτή η εκτίμηση να μειώνει το γεγονός πως υπάρχει πρόβλημα", είπε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τον μητροπολίτη Σάμου απάντησε πως έχει διαδραματίσει εξισορροπιστικό ρόλο.

Σε ερώτηση για το αν αυτό το κλίμα θα εκφραστεί και στις εκλογές ο κ. Σεβαστάκης είπε: "Με φοβίζει η μετακίνηση του μέσου πολίτη  στον οποίο επενδύσαμε συλλογικά μεταδικτατορικά και τώρα μεταστρέφεται. Μπορεί να μην εκφράζεται, αλλά είναι δεκτικός σε αυτό το μήνυμα. Όπως συνέβη στον Αγιος Παντελεήμονα, όπου ο μέσος πολίτης- πιεσμένος από λειτουργικά προβλήματα στράφηκε και ήταν δεκτικός προς την ακροδεξιά, διότι του έλυνε το πρόβλημα της ασφάλειας του δημόσιου χώρου".

Με πληροφορίες από τον Αθήνα 9.84




                          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required