5 Οκτ 2019

Με "Γλυκιά πατρίδα" και Aegean Docs η πρεμιέρα της Κινηματογραφικής Λέσχης Σάμου

Με την ταινία «Γλυκιά πατρίδα» ξεκινά η φετινή χρονιά της Κινηματογραφικής Λέσχης Σάμου, που υπόσχεται ένα διήμερο γεμάτο κινηματογράφο. H αρχή γίνεται σήμερα, 5 Οκτωβρίου, στις 9 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου με την προβολή της ταινίας "Γλυκιά Πατρίδα", ενώ την επόμενη ημέρα, Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στις 8 μ.μ., σε συνεργασία με τα AegeanDocs θα προβληθούν τρία ντοκιμαντέρ.


Γλυκιά πατρίδα

Με αφετηρία αληθινά περιστατικά που συγκλόνισαν την Αυστραλία της δεκαετίας του 1920, ο Γουόρικ Θόρντον συνθέτει ένα μοντέρνο, απόλυτα επίκαιρο, γουέστερν, ύμνο στην ανθρωπιά και την ελευθερία και ταυτόχρονα αιχμηρή καταγγελία απέναντι στη βία κάθε μορφής εξουσίας. Υποψήφιο για το Χρυσό Λέοντα στο 74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Τοποθετημένο στο απομακρυσμένο ΑΆλις Σπρινγκς παίρνει τα δεδομένα της εποχής ακριβώς ως έχουν: οι λευκοί έποικοι είναι οι αφέντες, οι Αβορίγινες ντόπιοι είναι πια κάτι λιγότερο από δούλοι. Όμως  ανάμεσά τους, θα βρεις ανθρώπους όπως ο ιεροκήρυκας Φρεντ Σμιθ του Σαμ Νιλ, ο οποίος συμπεριφέρεται στους εργάτες του με μια αίσθηση ισότητας που κάθε άλλο παρά αποτελεί τον κανόνα της εποχής.

Όταν ο Χάρι, ένας νεοφερμένος γείτονας με τα τραύματα του πολέμου έντονα ακόμη στην ψυχοσύνθεσή του θα ζητήσει από τον Σμιθ να του δανείσει τον εργάτη του Σαμ και τη γυναίκα του για να τον βοηθήσουν μια δυο μέρες στο κτήμα του, το πρώτο ντόμινο μιας επικείμενης τραγωδίας, θα έχει ήδη πέσει. Και το επόμενο θα είναι η δολοφονία του από τον Σαμ, σε μια ξεκάθαρη περίπτωση αυτοάμυνας, που όμως δεν θα αφήσει στον φτωχό εργάτη και τη γυναίκα του καμιά άλλη επιλογή από το να το σκάσουν, αφού αν σκοτώσεις έναν λευκό, προφανώς δεν υπάρχει καμιά άλλη κατάληξη για έναν Αβορίγινα, από την κρεμάλα.





Οι δυο φυγάδες θα βρουν καταφύγιο σε μια φύση που ξέρουν καλά, όσο η αστυνομία μαζί με τον Σμιθ που βρίσκεται εκεί για να βεβαιωθεί ότι ο Σαμ θα γυρίσει πίσω ζωντανός, θα τους αναζητήσουν. Κι αυτή η διαδρομή σε μια τόσο μεγαλειώδη όσο κι αφιλόξενη φύση θα είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό αισθητικά κομμάτι του φιλμ, με τον Θόρντον να κινηματογραφεί το τοπίο σαν έναν ακόμη χαρακτήρα και να χτίζει στιγμές λυρισμού μέσα από πανοραμικά πλάνα εξαιρετικής ομορφιάς.


Αegean Docs
Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στις 8 μ.μ., σε συνεργασία με τα AegeanDocs θα προβληθούν τρία ντοκιμαντέρ. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η είσοδος στο κοινό για τη συγκεκριμένη εκδήλωση είναι δωρεάν.

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, θα προβληθούν τα παρακάτω ντοκιμαντέρ:

1.THE GREEK ROCK REVOLUTION
Το "Greek Rock Revolution" είναι ένα νέο 95λεπτο ντοκιμαντέρ με αντικείμενο τη μουσική σκηνή της Ελλάδας. Στο  φιλμ «πρωταγωνιστούν» οι 1000 Mods, οι Tuber, οι Naxatras, οι Puta Volcano, οι Villagers Οf Ioannina City, οι Planet Οf Zeus και οι Nightstalker, μπάντες οι οποίες αναδείχτηκαν στην Ελλάδα με την αναγνώριση τους να ταξιδεύει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και της Β. Αμερικής.  Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Ισπανός σκηνοθέτης Miguel Cano πήρε συνέντευξη από όλα τα παραπάνω συγκροτήματα, ακολουθώντας τα στις πρόβες αλλά και στις live εμφανίσεις τους σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη, οι Σέρρες, η Αθήνα, η Πάτρα, το Χιλιομόδι και τα Ιωάννινα. Ο σκηνοθέτης συνδέει τη χρόνια κοινωνικοπολιτική αστάθεια της χώρας μας με την έκρηξη της καλλιτεχνικής έκφρασης μέσα σε ένα πλαίσιο μη συμμόρφωσης.

2. VIEWS OF THE VIEW (24')

3. THE TRADITIONAL BRAZIL (25')




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required