29 Οκτ 2019

Πραγματοποίησαν ιστορικό περίπατο στην κορυφή των Γκιναίων

Ιστορικό περίπατο στην κορυφή των Γκιναίων, εκεί όπου ο Δημοκρατικός Στρατός Σάμου στις 29 Αυγούστου 1947, έδωσε  μάχη απέναντι στους 2 χιλιάδες άντρες του νομάρχη Κούσουλα, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή με τη συμμετοχή δεκάδων ατόμων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Κομματικών Οργανώσεων Ανατολικής Σάμου του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια της διαδρομής με την ξενάγηση του Κώστα Τζίχα μέλος της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ, ξεδιπλώθηκε η ιστορία του ΔΣΣ.

Όπως αναφέρει η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ «μετά τη νικηφόρα μάχη στους Γκιναίους, ο ΔΣΣ μαζικοποιήθηκε, αγκαλιάστηκε από τον λαό του νησιού και συνέχισε την πλούσια δράση του, όχι μόνο στρατιωτική, αλλά και πολιτική και πολιτιστική. Έφτασε να ελέγχει τα 2/3 του νησιού, εξέδωσε το περιοδικό "Γκιναίοι" κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες (Δεκέμβρη 1948), ανέβασε έως και θεατρική παράσταση. Όλα αυτά έγιναν, αντιμετωπίζοντας θαρραλέα την πείνα, τη δίψα, τον θάνατο, χάρη στη βαθιά ιδεολογική πίστη των μαχητών του σε υψηλά ιδανικά και αξίες, για λευτεριά και για άλλη κοινωνία, σοσιαλιστική».

Πέρα από την ξενάγηση απαγγέλθηκε το ποίημα "Γκιναίοι" του Νίκου Σβερκίδη, υπεύθυνου διαφώτισης του ΔΣΣ και διαβάστηκε η αφήγηση του μαχητή του ΔΣΣ Μανόλη Διακογιάννη που είχε δημοσιευτεί το 1998 στην εφημερίδα "Χαραυγή".

Ο Ιστορικός Περίπατος έκλεισε με γλέντι, τραγούδι και κρασί στους Βουρλιώτες μέχρι αργά το βράδυ.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required