23 Οκτ 2019

Διεθνές event πολιτισμού με τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου

Τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου, που έχουν κερδίσει περίοπτη θέση μεταξύ των οίνων, πλαισίωσαν τιμητικά το Φεστιβάλ Καστελόριζου «Πέρα από τα σύνορα», μια γιορτή κινηματογράφου και πολιτισμού που διοργανώθηκε με επιτυχία για τέταρτη συνεχή χρονιά στο ακριτικό και ειδυλιακό νησί, από το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ).

Το Φεστιβάλ, με την υποστήριξη της Ecrans des Mondes Παρισίου, του Συνδέσμου Αναβίωσης Καστελορίζου Σύδνεϋ και του Δήμου Μεγίστης, αλλά και την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, προσφέρει κάθε χρόνο στο Ελληνικό, Ευρωπαϊκό και διεθνές κοινό μια επιλογή από ταινίες τεκμηρίωσης με θεματικούς άξονες την ιστορία και την κοινωνία. Τιμά αξιόλογα παραδείγματα της κινηματογραφικής τέχνης και αφήγησης, τα οποία πραγματεύονται γεγονότα, ζητήματα και πρόσωπα που έχουν επηρεάσει τις χώρες, τους λαούς και τους πολιτισμούς του κόσμου. 

Τα κρασιά του Συνεταιρισμού της Σάμου, με τη μακραίωνη διαδρομή, την ποικιλία του άσπρου μοσχάτου που καλλιεργείται χειρωνακτικά σε πεζούλες ξερολιθιάς στο ορεινό ανάγλυφο, επιλέγησαν με στόχο να αφηγηθούν τη δική τους ιστορία παράδοσης και ποιότητας, η οποία έχει επηρεάσει την κοινωνική, οικονομική αλλά και πολιτισμική ταυτότητα του νησιού αλλά και της χώρας μας.


Τα 25 έργα που επιλέγησαν από 404 προτάσεις εκ 18 χωρών, διαγωνίστηκαν για τα βραβεία καλύτερου ιστορικού και κοινωνικού ντοκιμαντέρ, καθώς και για το ειδικό βραβείο Μεσογειακής Φιλίας, ενώ τιμώμενο μέσο μαζικής ενημέρωσης ήταν το BBC. Σε όλους τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, σκηνοθέτες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους αλλά και διεθνείς ακαδημαϊκούς, προσφέρθηκε ένα δροσιστικό Samos Doux Cocktail ενώ πραγματοποιήθηκε και γευσιγνωστική δοκιμή στους οινολάτρες από όλον τον κόσμο, που μίλησαν επαινετικά για αυτά!

Το φεστιβάλ «Πέρα από τα Σύνορα» ξεπερνά όπως φαίνεται τα «μικρά όρια» καθώς φιλοξενεί πληθώρα παράλληλων πολιτιστικών δράσεων στο Καστελόριζο για τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους διακεκριμένους επισκέπτες από όλον τον κόσμο που έρχονται για το σκοπό αυτό στο νησί.

Ενδεικτικά αναφέρουμε έκθεση φωτογραφίας με την υποστήριξη της πρεσβείας της Αυστραλίας, δραστηριότητες για παιδιά (όπως μαθήματα κολύμβησης, αφήγηση μύθων του Αισώπου και λαϊκών παραμυθιών, παραστάσεις Καραγκιόζη, μαθήματα για την Ομήρου Οδύσσεια), τη θεατρική παράσταση «Οδυσσέας, ο ήρωας της Κατερίνας» του Θοδωρή Γκόνη από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, εξαιρετικές μουσικές βραδιές από τον Μπάμπη Τσέρτο με «αφιέρωμα στον Γιώργο Κάβουρα» και το Μουσικό Σχολείο Παλλήνης με «αφιέρωμα στη Μικρασιατική μουσική».













Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required