5 Ιαν 2020

Ο Σαμιώτης ηθοποιός Γιάννης Μόρτζος στο "Μονόγραμμα" της ΕΡΤ2


Αφιέρωμα στον διακεκριμένο Σάμιο ηθοποιό Γιάννη Μόρτζο έχει προγραμματίσει η ΕΡΤ2 στα πλαίσια της εκπομπής πολιτισμού "Μονόγραμμα", τη Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ. O Γιάννης Μόρτζος, από τη μεγάλη Σχολή του Καρόλου Κουν, ένας καλλιτέχνης ευγενής, με μεγάλα οράματα και μια διαδρομή δεκαετιών στο θέατρο, αυτοβιογραφείται στο "Μονόγραμμα".


Γεννήθηκε στη Σάμο, λίγες ημέρες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος του 1940. Ένα θέατρο που είδε στη Σάμο, από περιοδεύοντα θίασο, του έβαλε μέσα του το μικρόβιο της Τέχνης. Παιδί ανήσυχο, μαθητής... άτακτος, έφτασε στην Αθήνα μόλις τέλειωσε το Γυμνάσιο.


Ένας φίλος του, πρότεινε να πάνε ένα βράδυ στο θέατρο και από εκείνο το βράδυ στο «υπόγειο» του Κουν, άλλαξε η ρότα της ζωής του.
Σπούδασε στη Σχολή Θεάτρου Τέχνης με δάσκαλο τον Κάρολο Κουν, και παρέμεινε κοντά του πάνω από 20 χρόνια ως ένα από τα βασικά ιστορικά στελέχη του Θεάτρου Τέχνης.

Η πρώτη παράσταση στην οποία έλαβε μέρος ήταν οι «Όρνιθες» ως κορυφαίος του χορού. Ήταν η εποχή που βρίσκονταν στο θέατρο όλα τα «θηρία» που εξέθρεψε ο Κουν: Μίμης Κουγιουμτζής, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Θύμιος Καρακατσάνης, Μάγια Λυμπεροπούλου, Γιώργος Αρμένης, όλο το δυναμικό του θεάτρου, όλοι εικοσάρηδες…

Σημαντικός σταθμός στη ζωή του (που τον απομάκρυνε και από το Θέατρο Τέχνης), ήταν όταν το 1981 συνεργάστηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου και κατέβηκε υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

Μετά το Θέατρο Τέχνης η πορεία του συνεχίστηκε στο ελεύθερο θέατρο με αποκορύφωμα τη δική του θεατρική σκηνή, το «Θέατρο Τέσσερις Εποχές – Γιάννης Μόρτζος». Εκεί ανεβάζει εκτός των άλλων και βιογραφίες μεγάλων Ελλήνων και ξένων, όπως του Γιαννούλη Χαλεπά, του Σωκράτη, της Μάρθας Φρόιντ. Η βιογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου ανέβηκε σε μια εξαιρετική απόδοση τόσο ως προς την εξωτερική εμφάνιση του «χαρισματικού αυτού ηγέτη», όσο και την εσωτερική, που συζητήθηκε πολύ!


Αυτό που αγαπά πάρα πολύ, είναι να διδάσκει τους νέους ηθοποιούς. Η θητεία του κοντά στον Κουν τόσα χρόνια του έδωσε αυτό το δικαίωμα. Παρακολουθούσε τη διδασκαλία του Κουν όχι μόνο στη σχολή «κλέβοντας» τα μυστικά του δασκάλου. Δίδαξε κατ' αρχήν στο Θέατρο Τέχνης, αργότερα στο ΚΘΒΕ, και τώρα σε ιδιωτική σχολή.
Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Χρίστος Ακρίδας, δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς, φωτογραφία Μαίρη Γκόβα, ηχοληψία Λάμπρος Γόβατζης, μοντάζ Μαρίνα Απλέζη, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης.Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required