24 Ιαν 2020

Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο του Κώστα Σοφούλη

Τη θλίψη τους για τον θάνατο του Κώστα Σοφούλη εκφράζουν με ανακοινώσεις τους διάφοροι φορείς.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Πρυτάνισσα, Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, ενημέρωσε το Σώμα για την απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Προέδρου της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος, Καθηγητή Κωνσταντίνου Σοφούλη.

Η Πρυτάνισσα αναφέρθηκε εκτενώς στον δυναμικό και οραματικό, αλλά και προσηνή χαρακτήρα του εκλιπόντος, στην καθοριστική συμβολή του στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και στο εν γένει πλούσιο ακαδημαϊκό έργο του και στην πολιτική και κοινωνική του προσφορά.

Επισημάνθηκε ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με «πλοηγό» το όραμα του Κωνσταντίνου Σοφούλη συνεχίζει σταθερά τη διεθνοποιημένη αναπτυξιακή του πορεία, με συνέπεια στις σταθερές προσπάθειες και ευγενείς προσδοκίες, ενός εκ των σημαντικότερων ιδρυτικών στελεχών του.

"Σε αναγνώριση της σημαντικότατης ανιδιοτελούς προσφοράς του, με τιμή στη μνήμη του και με μεγάλη θλίψη για την απώλεια του δικού μας Δασκάλου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Πρυτανικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα:

1. Να εκδοθεί το παρόν Ψήφισμα.

2. Να κυματίσουν μεσίστιες οι σημαίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε όλες τις Μονάδες από σήμερα έως και την ημέρα τέλεσης της εξοδίου ακολουθίας.

3. Να παραστεί αντιπροσωπεία της Πρυτανικής Αρχής στην εξόδιο ακολουθία.

4. Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του.

5. Να επιδοθεί Αντίγραφο του παρόντος Ψηφίσματος στην οικογένεια του εκλιπόντος.

6. Να δημοσιευθεί το Ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος και στον τοπικό τύπο.

Με ανακοίνωσή της η Σχολή Θετικών Επιστημών και η Πολυτεχνική Σχολή, εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για την απώλεια του καθηγητή Κώστα Σοφούλη, ο οποίος συνετέλεσε καθοριστικά στην οργάνωση και λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο ξεκίνημα του, αλλά και στη μετέπειτα πορεία του.

Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε και ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο», Παναγιώτης Χριστόφας. «Με θλίψη μάθαμε για τον θάνατο του Κώστα Σοφούλη, ενός ανθρώπου που πρόσφερε στα νησιά μας και τη χώρα μας, τόσο από τη θέση του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου – όντας ο πρώτος ιδρυτικός Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του - όσο και με την έντονη αντιδικτατορική του δράση και την πολιτική του πορεία μετά τη Δικτατορία. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», αναφέρει ο κ. Χριστόφας.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Σάμου εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του Κώστα Σοφούλη. «Ο εκλιπών υπήρξε αγωνιστής της δημοκρατίας στα μαύρα χρόνια της χούντας, εξέχων πανεπιστημιακός δάσκαλος και σημαντικός διανοούμενος, οργανωτής και ψυχή του πανεπιστημίου του Αιγαίου, πολιτικά στρατευμένος στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος της ΕΤΒΑ και βουλευτής Σάμου. Το πέρασμά του από τη ζωή αφήνει ένα ευδιάκριτο ίχνος.

Με τον Κώστα Σοφούλη είχαμε πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, όμως στην κρίσιμη διαχωριστική γραμμή των καιρών μας, βρεθήκαμε στο ίδιο στρατόπεδο. Υποστήριζε με σθένος, μέχρι την τελευταία του πνοή, τη νεωτερικότητα, τη δημοκρατία, το διαφωτισμό και τον ανθρωπισμό. Τιμή στη μνήμη του και χρέος στους δύσκολους καιρούς, που μας έλαχαν, είναι να μην επιτρέψουμε να επικρατήσει ο σκοταδισμός, το μίσος και η απανθρωπιά.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους».

Μήνυμα εξέδωσε και η Νομαρχιακή Επιτροπή Σάμου του Κινήματος Αλλαγής. «Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετάμε σήμερα τον σύντροφο, φίλο και οραματιστή Κώστα Σοφούλη. Σίγουρα θα στερηθούμε τη φυσική του παρουσία αλλά οι ιδέες, οι αρχές και οι αξίες του θα ζουν καθημερινά μέσα από τους αγώνες και τις δράσεις μας. Δεν θα ήταν δυνατόν να βρεθούν λέξεις που να αποτυπώνουν επαρκώς την οξυδέρκεια, την μεστότητα και το ανήσυχο μέχρι την τελευταία στιγμή πνεύμα του. Στην οικογένεια και τους οικείους του, τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια. Καλό ταξίδι κύριε Καθηγητά…»1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Πρός Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Σάμου : Ένθεν ο Κώστας Σοφούλης αφόδευε, αναδυθήκατε εσεις. Ούτε άξιοι τριχός εκ του οσχέου του.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required