17 Φεβ 2020

Οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Ανατολικής Σάμου στη σύσκεψη των προέδρων των κοινοτήτων για το Μεταναστευτικό

Προτάσεις κατέθεσε στη σύσκεψη των προέδρων των χωριών που έγινε το Σάββατο στους Μυτιληνιούς, η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου.

Η παράταξη αναφέρει:

Να συνεχιστούν και να ενταθούν με νέες ανεβασμένες μορφές οι κινητοποιήσεις , ενάντια στις επιτάξεις περιουσιών στου Ζερβού και στον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με την απόφασή της για δημιουργία γιγάντιων φυλακών - στρατοπέδων συγκέντρωσης, πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση, στη σύσκεψη κοινοταρχών του δήμου Ανατολικής Σάμου που έγινε το Σάββατο 15Φλεβάρη στους Μυτιληνιούς.

Η σύσκεψη οργανώθηκε από το κοινοτικό συμβούλιο του χωριού μετά από πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης Μυτιληνιών που ζητούσε λαϊκή συνέλευση των κατοίκων για να συζητήσουν την οργάνωση κινητοποιήσεων.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Τζίχας στην τοποθέτησή του, σημείωσε ότι τα τελευταία συλλαλητήρια στη Σάμο και στην Αθήνα απέδειξαν ότι ο λαός του νησιού και οι Σαμιώτες που ζουν στην Αθήνα, θέλουν και μπορούν να αντισταθούν στη κυβερνητική πολιτική του εγκλωβισμού και ταυτόχρονα να περιφρουρήσουν αποτελεσματικά τις συγκεντρώσεις τους από ακροδεξιά και ρατσιστικά στοιχεία που καραδοκούν και επιχειρούν να σπείρουν το δηλητήριό τους και να αμαυρώσουν τον δίκαιο αγώνα των νησιωτών.

Βασικό ζήτημα - υπογράμμισε - είναι το περιεχόμενο και τα αιτήματα των κινητοποιήσεων, που πρέπει να απαντούν ουσιαστικά στο πρόβλημα και στις αιτίες του εγκλωβισμού, οι οποίες βρίσκονται στις συνθήκες Δουβλίνο 1 και Δουβλίνο 2 καθώς και στην απαράδεκτη συμφωνία Ε .Ε – Τουρκίας. Συμμετέχουμε – είπε - με όλες μας τις δυνάμεις στις κινητοποιήσεις που διεκδικούν:

· Να ανακληθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για τις επιτάξεις.

· Να κλείσει το χοτ σποτ στο Βαθύ και να μην γίνει καινούργιο.

· Άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών

· Να υπάρχει μόνο μια μικρή δομή υποδοχής, ταυτοποίησης και αναχώρησης στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου θα γίνονται όλες οι

διαδικασίες ασύλου και η γρήγορη αναχώρησή τους για τις χώρες που επιθυμούν.

Επιπλέον όμως, εμείς λέμε κατηγορηματικά ότι βασική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να καταργηθεί η απαράδεκτη συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας που επιβάλλει τον εγκλωβισμό στα νησιά, καθώς και οι συνθήκες Δουβλίνο 1 & 2 που μεταξύ άλλων, τους εγκλωβίζουν στη πρώτη χώρα εισόδου.

Διαφωνούμε ωστόσο με τη δημοτική αρχή και όλες τις άλλες παρατάξεις – τόνισε - σε δυο ουσιαστικά ζητήματα: Στα μέτρα καταστολής και αποτροπής, που τα ονομάζουν «φύλαγμα συνόρων» και στην αποδοχή των αρχικών σχεδιασμών για ΚΥΤ στου Ζερβού δυναμικότητας 1200 ατόμων.

α) Δεν μπορούμε - είπε χαρακτηριστικά - να πυροβολούμε ή να βουλιάζουμε άοπλους ανθρώπους, που ζητούν σωτηρία από τους πολέμους και την εξαθλίωση. Δεν είναι εισβολείς, δεν στρέφονται κατά της εθνικής κυριαρχίας, δεν είναι εχθροί μας. Η μόνη «αποτροπή», των κινδύνων που διατρέχουν και της άθλιας κατάστασης που βιώνουν πρόσφυγες και νησιώτες, θα μπορούσε να γίνει από τον ΟΗΕ αν έπαιζε το ρόλο του σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες. Αν δηλαδή τους υποδεχόταν στα σύνορα της χώρας τους , τους περιέθαλπε και τους κατένειμε αναλογικά στις χώρες - μέλη του. Αυτό δυστυχώς δεν γίνεται, επομένως με την υπάρχουσα κατάσταση ο μόνος δρόμος είναι να πηγαίνουν γρήγορα και με ασφάλεια στις χώρες που δηλώνουν ότι επιθυμούν.

β) Η αποδοχή – συνέχισε - από τη δημοτική αρχή της κατασκευής του ΚΥΤ 1200 ατόμων στου Ζερβού, που αποφάσισε και έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει σχέση με τη μικρή δομή ολιγοήμερης παραμονής, καταγραφής και αναχώρησης για την ηπειρωτική Ελλάδα, που λέμε εμείς. Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ που υλοποιεί και θέλει να επεκτείνει σήμερα με τις επιτάξεις γεωργικής γης και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων η ΝΔ, αφορά φυλακή μακροχρόνιου εγκλωβισμού. Επομένως, πρώτα πρέπει να παρθεί καθαρή απόφαση, να γίνονται όλες οι διαδικασίες ασύλου σε κέντρα με ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, να γίνει άμεσος απεγκλωβισμός από τα νησιά και μετά θα βρούμε τη λύση για το μικρό κέντρο υποδοχής, καταγραφής και γρήγορης αναχώρησης.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, αφού επανέλαβε το πλαίσιο διεκδικήσεων που είχαν αποφασίσει όλοι οι φορείς του νησιού στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του 2019, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους και το λαό του νησιού να διαδηλώσουν τα αιτήματά τους την Τρίτη 18 Φλεβάρη στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και της ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό, που επίσης αφορά όλους, στην Πλατεία Πυθαγόρα. Επανέλαβε μάλιστα την πρόταση που είχε καταθέσει η Λαϊκή Συσπείρωση στο δημοτικό συμβούλιο στις 11 Φλεβάρη, να γίνει κάλεσμα από το δήμο για πάνδημη συμμετοχή στην απεργία της Τρίτης.




1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Οι εισβάλλοντες στην Ελλάδα στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι πρόσφυγες, είναι παράνομοι μετανάστες. Ακόμη και η μετακίνηση των Σύρων νοείται προσφυγική μόνο ως προς την Τουρκία. Κάθε παραπέρα μετακίνησή του από μία ασφαλή χώρα-Τουρκία, σε άλλη επίσης ασφαλή χώρα- Ελλάδα, είναι λαθρομετανάστευση και επομένως η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να δέχεται αιτήσεις για ένταξή τους σε καθεστώς προστασίας, ως πρόσφυγες. Η Τουρκία καταφανώς λειτουργεί ως κράτος – human trafficker, προσκαλώντας και διευκολύνοντας χιλιάδες Πακιστανούς, Αφγανούς, Αλγερινούς και Τυνήσιους, χωρίς βίζα και με φθηνά αεροπορικά εισιτήρια στην Κωνσταντινούπολη οι οποίοι μεταφέρονται στα παράλια και από εκεί στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Οπως όλοι γνωρίζουμε ο Ερντογάν, απείλησε ότι θα ανοίξει τα σύνορα και θα στείλει 3,6 εκ ανθρώπους σε ευρωπαϊκό έδαφος, παραβιάζοντας το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου περί Προσφύγων και δημιουργώντας βάσιμες υπόνοιες ότι τους χρησιμοποιεί ως εργαλείο αποσταθεροποίησης και απειλής.
Εν κατακλείδι, όλη αυτή η εξελισσόμενη κατάσταση σε βάρος της Ελλάδας δύναται να χαρακτηριστεί μαζικός εποικισμός που θα επιφέρει πληθυσμιακή μετάλλαξη, εποικισμός τον οποίο το διεθνές δίκαιο χαρακτηρίζει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και οδηγεί σε δημογραφική γενοκτονία του αυτόχθονος λαού. Όσο για τις επιτάξεις, δεν μιλούν για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Λαμπρά παραδείγματα δια της βίας επιτάξεων,η Σοβιετική Ένωση,οι χώρες του πρώην Ανατολικού μπλόκ, Κίνα, Κούβα, Β. Κορέα κλπ,που ποτέ δεν καταδικάσατε.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required