19 Μαρ 2020

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου - Οι ελλείψεις υπονομεύουν την εφαρμογή σχεδίου για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού

Με τον διοικητή του νοσοκομείο Σάμου συναντήθηκε την Τρίτη ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος, ο οποίος ζήτησε την άμεση ενίσχυση με προσωπικό και μέσα ατομικής προστασίας, καθώς και τη λήψη άμεσων μέτρων για εργαζόμενους και ασθενείς, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες , καθώς και για εργαζόμενους γονείς.


Ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Σάμου αναφέρει:

Ζητήσαμε την άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου με προσωπικό, αναφέροντας και συγκεκριμένα παραδείγματα κλινικών και τμημάτων που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας, αλλά και ιατρικών ειδικοτήτων, που δεν υπάρχουν σήμερα στο νοσοκομείο, αλλά και ειδικότητες, που υπάρχουν και χρειάζονται ενίσχυση. Ζητήσαμε άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού , τραυματιοφορέων , ιατρικού και παρά-ιατρικού και βοηθητικού προσωπικού.

Θυμίζουμε ότι το 2018 και 2019 και μέχρι σήμερα στο 2020 δεν ολοκληρώθηκε καμία προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού – επομένως, δεν αντικαταστάθηκαν ούτε οι 3500 υγειονομικοί που συνταξιοδοτήθηκαν – ενώ στις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες δεν περιλαμβάνεται η πρόσληψη ούτε ενός μόνιμου εργαζόμενου.

Ζητήσαμε να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες, και να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος «γιατί δεν περισσεύει κανένας και μας λείπουν πολλοί». Αίτημα μας είναι η ανανέωση των συμβάσεων και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα , στην φύλαξη και το προσωπικό εστίασης , που οι συμβάσεις τους λήγουν σε λίγες ημέρες. Υπερτονίσαμε την αναγκαιότητα να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους και για τον λόγο ότι είναι εκπαιδευμένοι και υπηρετούν στο νοσοκομείο εδώ και δύο χρόνια.

Ιδιαίτερα, αναφερθήκαμε στην ανάγκη ενίσχυσης, κατά προτεραιότητα, των τμημάτων που αντικειμενικά βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» (ΤΕΠ, Παθολογική, ΜΕΘ, Τραυματιοφορείς, Ακτινολογικό, Εργαστήρια) .

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Καταγγείλαμε ότι υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε ατομικά μέσα προστασίας – μάσκες και αντισηπτικά δίνονται «με το σταγονόμετρο», με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εκτεθούν εργαζόμενοι και ασθενείς του νοσοκομείου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όχι μόνο δεν έχει γίνει κεντρική προμήθεια υλικών, ούτε έχει δοθεί έκτακτη κρατική χρηματοδότηση στις μονάδες υγείας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών αλλά και ότι ο τακτικός (πετσοκομμένος) προϋπολογισμός του νοσοκομείου για το 2020 δεν έχει εγκριθεί ακόμη.

Επίσης ζητήσαμε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων από τον περασμένο Δεκέμβριο για εφημερίες , για αργίες – εξαιρέσιμα και για νυχτερινή εργασία.

Θυμίζουμε ότι στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, μειώθηκε, για άλλη μια φορά, η κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας κατά 41 εκατ. ευρώ. Μείωση που προστίθεται στην περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης για τα δημόσια νοσοκομεία κατά 415 εκατ

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

Είναι φανερό ότι για τους εργαζόμενους στις μονάδες υγείας (όπως και τους ένστολους και τους εργαζόμενους στην υπηρεσία Ασύλου) η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίνει τη δυνατότητα στις διοικήσεις να αποκλείουν συναδέλφους από τη χορήγηση της άδειας ενώ υπάρχουν καταγγελίες, όπως στο Νοσοκομείο Κορίνθου, ότι διοικήσεις ανακοινώνουν ότι θα αρνηθούν τη χορήγηση σε όλους τους εργαζόμενους.

Απαράδεκτη επίσης είναι η πρόβλεψη ότι ένα μέρος θα αφαιρεθεί από την κανονική άδεια. Εκτός από ανάγκη για ανάπαυση, η κανονική άδεια είναι το μοναδικό δικαίωμα των εργαζομένων που έμεινε "αλώβητο" από την κρίση και τα Μνημόνια και τώρα αξιοποιούν την επιδημία του κορονοϊού για να το περικόψουν με αυτόν τον τρόπο.

Ζητήσαμε από τη διοίκηση του νοσοκομείου να δοθεί άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους συναδέλφους, που θα χρειαστεί να παραμείνουν σπίτι για να κρατήσουν τα παιδιά τους.

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕΙ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Είναι φανερό οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας υπονομεύουν την εφαρμογή αποτελεσματικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού με δραματικές συνέπειες για την υγεία συνολικά των λαϊκών οικογενειών.

Αποδεικνύεται, επίσης, πόσο επικίνδυνοι για την υγεία των λαϊκών οικογενειών είναι οι σχεδιασμοί για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και συνολικά η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι «ατομική ευθύνη» και η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα και υπόκειται στους νόμους της αγοράς.

Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για άμεση ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και μέσα ατομικής προστασίας, πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required