28 Μαρ 2020

Συμβουλές από τον «Φάρο» και τον δήμο Ανατολικής Σάμου για να διαχειριστούμε το «Μένουμε σπίτι»

Χρήσιμες συμβουλές προς όλους στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε ανέβασε σε ένα βίντεο, διάρκειας 3 λεπτών,  ο δήμος Ανατολικής Σάμου σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Φάρος».

Ακολουθούν οι συμβουλές:


Είναι σημαντικό η καθημερινότητά μας να έχει μια δομή. Προγραμματίζουμε, λοιπόν, αυτά που έχουμε να κάνουμε καθημερινά και θέτουμε προτεραιότητες.

Ακούμε τον εαυτό μας και του επιτρέπουμε να βιώνει μια ποικιλία διαφορετικών συναισθημάτων για όσα συμβαίνουν στην παρούσα φάση της ζωής μας. Δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

Βρίσκουμε τους τρόπους που θεωρούμε καταλληλότερους για εμάς , προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις νέες συνθήκες.  Κάποιοι μπορεί να αντιδράσουν υπολειτουργώντας. Είναι φυσιολογικό κάποιοι άνθρωποι να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διακρίνουν τι είναι πιο ωφέλιμο και τι θα λειτουργήσει καλύτερα για τους ίδιους και το περιβάλλον τους.

Αποδεχόμαστε και θεωρούμε φυσιολογικό να φοβόμαστε για την υγεία μας, για την οικονομική μας επιβίωση και το μέλλον. Η συνειδητοποίηση πως δεν έχουμε τον έλεγχο σε οτιδήποτε μας συμβαίνει είναι ένα καλό βήμα για να αναλογιστούμε σε ποιο βαθμό και σε ποιες καταστάσεις τελικά έχουμε εμείς στα χέρια μας την ευθύνη και να δράσουμε ανάλογα.

Αξιοποιούμε τον χρόνο που μας δόθηκε μένοντας σπίτι για να κάνουμε όσα ο καθένας αισθάνεται  ότι έχει ανάγκη να κάνει. Μπορεί να είναι δραστηριότητες και στιγμές που θα στερούσαν οι υποχρεώσεις μας ή που  είχαμε υποσχεθεί στον εαυτό μας να κάνουμε όταν θα μας δίνονταν η ευκαιρία.

Όσο σημαντικό είναι να ασχολούμαστε καθημερινά με κάποιες υποχρεώσεις ώστε να διατηρούμε τη ρουτίνα μας, άλλο τόσο είναι σημαντικό να μην παραμελούμε τις στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης. Είναι παγίδα να θεωρούμε ότι όσοι δεν εργάζονται ή δεν εργάζονται με τον τρόπο που εργάζονταν πριν, απλά δεν κουράζονται. Η κόπωση δεν είναι αποτέλεσμα μόνο σωματικής ή νοητικής εμπλοκής. Αποτελεί φαινόμενο με πολύ περισσότερες και πολυπλοκότερες συνιστώσες. Είναι χρήσιμο, λοιπόν, να θυμόμαστε ότι στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης τις δικαιούμαστε όλοι.

Μην ξεχνάτε να φροντίζετε τον εαυτό σας. Η φροντίδα μπορεί να σχετίζεται με ισορροπημένη διατροφή, σωματική άσκηση, ένα χαλαρωτικό ντους ή ότι άλλο έχει νόημα και αξία για τον καθένα από εσάς.
Δεν ξεχνάμε τη σημασία του προσωπικού χώρου και χρόνου και φροντίζουμε να διασφαλίζονται για όσους κατοικούν στο σπίτι μας, ακόμα και για τα παιδιά. Ενημερωνόμαστε από τους επίσημους φορείς για τις εξελίξεις και για το πως μπορούμε να πάρουμε πρακτικά βήματα για να προστατευτούμε εμείς και οι δικοί μας άνθρωποι.

Προσπαθούμε να βάλουμε ένα όριο στην ενημέρωση που λαμβάνουμε γύρω από το κυρίαρχο θέμα των ημερών που είναι η επιδημία του κορωνοϊού. Αναρωτιόμαστε τι μας βοηθά να μαθαίνουμε και τι όχι. Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος το σπίτι μας να μετατραπεί σε ένα χωνί τρομοκρατικών και φοβικών μηνυμάτων που δημιουργούν απόγνωση και πανικό. Είναι πολύ μικρότερες όμως οι πιθανότητες σε ένα τέτοιο περιβάλλον να δημιουργηθούν οι «ρωγμές» για να έρθει η ελπίδα. Κι αυτό είναι κάτι που το χρειαζόμαστε πολύ αυτήν την περίοδο.

Δημιουργούμε, λοιπόν, εμείς αυτές τις «ρωγμές» στην καθημερινότητά μας, νησίδες χαράς και ευχαρίστησης. Παίζουμε με τα παιδιά μας, μαγειρεύουμε με τον/την σύντροφό σας, διαβάζουμε το αγαπημένο μας βιβλίο, βλέπουμε μια ταινία που θα μας φτιάξει τη διάθεση, ή online θεατρικές παραστάσεις (προσφέρονται δωρεάν από το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο «Πορεία»κ.α). Όλοι μας έχουμε ανάγκη αυτές τις «ρωγμές», μικροί και μεγάλοι.

Αναζητάμε την επαφή με την... αστεία πλευρά της ζωής. Μοιραζόμαστε αστεία, κάνουμε χιούμορ και αποφορτιζόμαστε συναισθηματικά. Κάνουμε κομμάτι της καθημερινότητάς μας την επαφή και τη σύνδεση με ανθρώπους, έστω και από απόσταση. Ένα τηλεφώνημα σε ανθρώπους με τους οποίους είχαμε χαθεί για καιρό, δυο λόγια ενδιαφέροντος σε δικούς μας, κάτι που οι ρυθμού ζωής μέχρι τώρα δεν μας επέτρεπαν να κάνουμε. Φανταστείτε πόσο αξία έχει κάτι τέτοιο για ανθρώπους που ζουν μόνοι τους…

Συνδεόμαστε με τους σημαντικούς για εμάς ανθρώπους με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας, τις ελπίδες, την καθημερινότητά μας. Μπροστά στη δυσκολία δεν «κλεινόμαστε». Η κοινή μας ευαλωτότητα μπορεί να γίνει η αφορμή για να δυναμώσουμε τις σχέσεις μας και με νέα πρόσωπα ή ομάδες ανθρώπων, να στηρίξουμε και να στηριχθούμε ο ένας στον άλλον.

Φροντίζουμε με όποιον τρόπο μπορούμε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Με αυτόν τον τρόπο νιώθουμε χρήσιμοι, παραγωγικοί, νοηματοδοτούμε την ύπαρξή μας, συνδεόμαστε, δείχνουμε την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά μας. Και φυσικά.. εάν δυσκολευόμαστε… ζητάμε στήριξη από ειδικούς.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required