27 Μαρ 2020

Διεθνής Αμνηστία για κορωνοϊό: Οι πρόσφυγες πρέπει να μεταφερθούν άμεσα από τους καταυλισμούς


Να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των προσφύγων από την πανδημία του κορωνοϊού ζητά από την κυβέρνηση, η Διεθνής Αμνηστία. 

Σε ανακοίνωση της η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει ότι την ώρα που ο κόσμος αντιμετωπίζει την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, οι κίνδυνοι για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά πολλαπλασιάζονται με τις συνέπειες της πανδημίας να κινδυνεύουν να γίνουν καταστροφικές για όσους είναι εγκλωβισμένοι στους καταυλισμούς. 

Διεθνής Αμνηστία: Να μετακινηθούν οι πρόσφυγες σε ασφαλείς χώρους

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα και να μετακινήσει του πρόσφυγες σε ασφαλείς χώρους.  “Οι συνθήκες ζωής για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες/ούσες άσυλο στα νησιά είναι απάνθρωπες. Από τις 22 Μαρτίου, ο πληθυσμός των καταυλισμών στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο, ήταν περίπου 37.000, ενώ οι εγκαταστάσεις έχουν συνολική χωρητικότητα μόλις 6.095 ατόμων. Ο πληθυσμός στους καταυλισμούς έχει εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση σε νερό, τουαλέτες και μπάνιο. Οι άνθρωποι πρέπει να περιμένουν στην ουρά για ώρες για φαγητό, και ζουν σε επισφαλείς σκηνές ή κοντέινερ χωρίς θέρμανση. Ο αριθμός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι τραγικά ανεπαρκής. Επιπλέον, όποιος/α έφτασε μετά τον περασμένο Ιούλιο, δεν έχει πρόσβαση σε δημόσια υγειονομική περίθαλψη”, σημειώνει σε ανακοίνωση της.

Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση περιορίζει περισσότερο την κίνηση των προσφύγων, και εξακολουθεί να αρνείται, παράνομα, τα αιτήματα ασύλου από τους νεοαφιχθέντες/είσες και τονίζει ότι αυτές οι συνθήκες καθιστούν αδύνατη την προστασία της ευημερίας όσων βρίσκονται στους καταυλισμούς, και θέτουν τους ανθρώπους σε μεγάλο κίνδυνο, μπροστά στην αυξανόμενη απειλή του COVID-19. “Σε περίπτωση ενός ξεσπάσματος της πανδημίας στους καταυλισμούς, μια καραντίνα θα οδηγήσει σε πολλούς θανάτους, που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί”.

“Οι ελληνικές αρχές, με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να υποστηρίξουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των προσφύγων, και να δράσουν αμέσως για να προστατέψουν τις ζωές όσων ζουν στους καταυλισμούς προσφύγων στα ελληνικά νησιά”, καταλήγει η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας και ζητά:

Να μεταφέρει με ασφάλεια τους ανθρώπους από τα νησιά σε κατάλληλους χώρους διαμονής στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Να διασφαλίσει ότι οι καταυλισμοί θα έχουν επαρκές ιατρικό προσωπικό και υπηρεσίες. Να παράσχει κατάλληλα είδη υγιεινής, να διασφαλίσει την ύπαρξη διαρκούς τρεχούμενου νερού, την απολύμανση των χώρων, καθώς και την έγκαιρη συλλογή και απομάκρυνση των απορριμάτων.

Να δώσει ελεύθερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη στο δημόσιο σύστημα υγείας σε αιτούντες/ούσες άσυλο και μετανάστες/ριες χωρίς διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των τεστ και της θεραπείας για τον COVID-19, μαζί με προληπτικά μέτρα.

Πηγή: iefimerida.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required