2 Μαρ 2020

Ανέβλυσε η πηγή της «Μάνας» Κοκκαρίου

Άρθρο του γεωπόνου, π. προέδρου της Κοινότητας Κοκκαρίου, Γιακουμή Ιωάννου Αμυρσώνη, για τα επίπεδα βροχοπτώσεων στη Σάμο έως και την 20η Φεβρουαρίου.


"Και φέτος συνεπής στην ιστορία της, που επαναλαμβάνεται εδώ και 40 χρόνια, ανέβλυσε η πηγή στις 17 Φεβρουαρίου, που κάνει με την μυστηριακή της μορφή και δύναμη, που υποκρύπτει το νερό της, που ζωογονεί την περιοχή και είναι πράγματι πηγή ανάπτυξής της, μερικές χιλιετηρίδες. Η φετινή περίοδος των βροχοπτώσεων, που έχει καθιερωθεί να μετράτε από την 1η Σεπτεμβρίου και τελειώνει την 31η Αυγούστου τον επόμενο χρόνο, υπήρξε μέχρι στιγμής με τα 737 χιλιοστά νερό, καλή. Δεν θα βιαστώ να την βαθμολογήσω με άριστα γιατί κανείς δεν ξέρει τι μας επιφυλάσσει μέχρι 31 Αυγούστου. Εύχομαι να εξελιχθούν όλα ομαλά, όπως μέχρι στιγμής. 

Πράγματι, χάρη σε κείνα τα πρωτοβρόχια στις 13 και 25 του Σεπτέμβρη του 2019 με τα 62 χιλιοστά νερό, η φύση ζωογονήθηκε και ο ελαιόκαρπος αναπτύχθηκε κανονικά. Επίπτωση θετική θα έχει και στην αμπελουργία που θα το διαπιστώσουμε τη φετινή χρονιά. Ο μεγάλος αυτός υπόγειος ταμιευτήρας καλύπτει ως γνωστόν τις ανάγκες της νοτιοανατολικής Σάμου. Εννοώ από το χωριό Μύλους, την Χώρα, την πρωτεύουσα της Σάμου και το Κοκκάρι, πλήρως ικανοποιώντας τις βιοποριστικές ανάγκες, αστικές, αγροτικές και βιομηχανικές. Η στάθμη στην υπόγεια αυτή δεξαμενή είχε κατέβει από την πηγή της «Μάνας», τον Δεκέμβρη, στα 9 μέτρα. Όμως με τις κανονικές βροχοπτώσεις και τις ήπιες μορφές της το νερό συγκεντρώθηκε και αποθηκεύτηκε στον υπόγειο ταμιευτήρα του. Οι βροχοπτώσεις κατά μήνα, όπως βλέπετε στον πίνακα, με εκείνα τα 62 χιλιοστά του Σεπτεμβρίου, δραστηριοποίησε όλο το φυτικό βασίλειο και έδωσε χαρά μεγάλη και ικανοποίηση στους γεωργούς μας, δεδομένου ότι είχαμε μία καλή ελαιοπαραγωγική χρονιά που όμως είχε να βρέξει από τον Απρίλιο (να υπενθυμίσουμε ότι η περυσινή χρονιά, Σεπτέμβριος 2018 - Αύγουστος 2019, ήταν η πιο πλούσια χρόνια βροχοπτώσεων τα τελευταία 40 χρόνια με 1.707 χιλιοστά βροχόπτωσης ή βροχή όπως λέμε τοπικά, ή υετός όπως λέγεται επιστημονικά). 

Ο Οκτώβριος φέτος με μόνο 6 χιλιοστά πάμφτωχος, ενώ ο Νοέμβριος με τα 152 κανονικός πλούσιος και ο Δεκέμβριος με τα 234 χιλιοστά. Ο Γενάρης με τα 77 θα τον έλεγα φτωχό και προτιμητέο έναντι του περσινού που με τα 759 χιλιοστά ήταν ο πιο βροχερός Ιανουάριος των τελευταίων 40 χρονών και που δεν άφησε τον αγροτόκοσμο να κάνει τις αναγκαίες δουλειές του. Ο φετινός με το 1/10 έναντι της περσινής χρονιάς, τον θεωρώ πιο ωφέλιμο. Ο Φλεβάρης ο φετινός με τα μέχρι στιγμής 206 χιλιοστά νερού ικανοποιητικός. Το καλό μέχρι στιγμής είναι ότι οι βροχοπτώσεις στα μέρη μας ήταν ήπιας μορφής, τα δε αναμεταξύ τους διαστήματα επέτρεπαν τις πάσης φύσεως εργασίες να γίνουν κανονικά και έτσι ο ελαιόκαρπος μαζεύτηκε ικανοποιητικά. Σε λίγες μέρες πιστεύω να αναβλύσει και το έτερο σημείο της υπόγειας δεξαμενής που βρίσκεται στην περιοχή Νεροτριβιά στους Μύλους. Και μ' αυτό θα ολοκληρωθεί η φυσική αυτή πράξη που λύνει ένα μεγάλο πρόβλημα στον αγροτόκοσμο των περιοχών αυτών και στους διοικούντες αυτόν τον τόπο, τόσο για νερό ύδρευσης όσο και για το νερό άρδευσης. Και δε μένει τίποτα άλλο παρά η ανθρώπινη παρέμβαση που αφορά τρεις δράσεις. Διαχείριση, προστασία, και αξιοποίηση. Γίνεται αυτό; Η απάντηση, μια άλλη φορά.

Ας αρκεστούμε σε αυτά τα λίγα που μέχρι στιγμής ο θεός μάς τα φέρνει ευνοϊκά και ας Τον ευχαριστήσουμε.

Υ.Γ. Οι βροχομετρήσεις γίνονται εδώ και σαράντα χρόνια στην περιοχή του θερμοκηπίου μου στο Κοκκάρι.


Πίνακας βροχοπτώσεων από 1η Σεπτεμβρίου 2019 έως 20 Φεβρουαρίου 2020

Σεπτέμβριος 2019            62 χιλιοστά νερού

Οκτώβριος                      6 >>>>>>>

Νοέμβριος                      152 >>>>>>>

Δεκέμβριος                     234 >>>>>>>

Ιανουάριος 2020             77 >>>>>>>

Φεβρουάριος                 206 >>>>>>>


Σύνολον                        737 >>>>>>>" 



Από την έντυπη έκδοση



















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required