20 Απρ 2020

5ετές πλάνο χρηματοδότησης για το νέο ΚΥΤ


Φωτο.: "Σαμιακόν Βήμα"
Σε... πλήρη αντιστοιχία λόγων και πράξεων το 5ετές πλάνο χρηματοδότησης για το νέο ΚΥΤ με τις παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, στο Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου της 9ης Μαρτίου. Και εξηγούμαστε.







Ο υπουγός κ. Μηταράκης στη συνεδρίαση της 9ης Μαρτίου 2020
Θυμίζουμε ότι τότε ήταν η 3η φορά που επισκέπτονταν τη Σάμο ο κ. Μηταράκης, μετά την 15η Ιανουαρίου 2020 που ανακοινώθηκε η ίδρυση του υπουργείου (επανίδρυση επί της ουσίας) και ο ίδιος αναλάμβανε υπουργός. Το βράδυ της 9ης Μαρτίου ήταν η 2η παρουσία του ενώπιον του Δ.Σ. σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα μετά και τις αντιδράσεις κατοίκων και το στήσιμο μπλόκου στην περιοχή Ζερβού όπου κατασκευάζεται το νέο ΚΥΤ. Το μπλόκο είχε προκαλέσει αρχικά με απόφασή του το Δ.Σ. για να προχωρήσει σε άρση της απόφασής του στη συνέχεια, μετά από μερικές μέρες, δεχόμενο έντονη κριτική (ιδιαίτερα ο δήμαρχος κ. Στάντζος και ο πρόεδρος του οργάνου κ. Κολλάρος), από τους συγκεντρωμένους «καταληψίες» του σημείου.

Πανοραμική άποψη της ευρύτερης περιοχής όπου κατασκευάζεται το νέο ΚΥΤ (Φωτο.: "Σαμιακόν Βήμα")


Η πρόσφατη απόφαση χρηματοδότησης του νέου ΚΥΤ

Το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης, 16 Απριλίου στις 13:31, αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (με εντολή υπουργού το έγγραφο υπογράφει ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, γνωστός από παλιά, με τη δημιουργία του αρχικού ΚΥΤ στο Βαθύ, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, Πάτροκλος Γεωργιάδης), στην οποία εγκρίνεται δαπάνη ύψους 2.400.000 € για τη μίσθωση χώρων όπου δημιουργείται η νέα δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, χρονικής διάρκειας 5 ετών. Πρόκειται για τα έτη 2021, 2022, 2023, 2024 και 2025. Αν και υπάρχει αναφορά στο 2026, δεν σημειώνεται σχετική έγκριση ποσού.


Φωτο.: "Σαμιακόν Βήμα"
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι φανερό ότι το ποσό αφορά ενοικίαση και άλλων χώρων στη Ζερβού αλλά δεν καλύπτει την αρχική εκτίμηση επίταξης 216 στρεμμάτων, δηλαδή βρίσκονται εκτός σχεδιασμού κάποιες περιοχές που αρχικά προβλέπονταν για το νέο ΚΥΤ. Προφανώς για τις διαθέσιμες γειτονικές εκτάσεις, γύρω από το σημείο αναφοράς (πρώην σφαγείο Κνίτη), κατέστη δυνατό να υπάρξουν συμφωνίες ενοικίασης και με πρόχειρο πάντα υπολογισμό των ποσών υπάρχουν εκτάσεις γης 5 στρεμμάτων που θα λάβουν 800 € μηνιαίως, καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό για εκτάσεις που μέχρι χθες δεν παρουσίαζαν κανένα ενδιαφέρον για οποιαδήποτε μορφή αξιοποίησης.


Τι είχε πει ο υπουργός στις 9 Μαρτίου

Στο ρεπορτάζ του «Σαμιακού Βήματος», αμέσως μετά τη λήξη του Δημοτικού Συμβουλίου, σημειώναμε μεταξύ άλλων.
"Μπορεί να μειωθεί το μέγεθος στη Ζερβού αλλά σαν κλειστή δομή θα απαιτηθούν περισσότερα στρέμματα από τον αρχικό χώρο". Αναφερόμενος στο θέμα των επιτάξεων τις χαρακτήρισε ως αναγκαστικές ενοικιάσεις αφού οι ιδιοκτησίες επιστρέφονται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχει απαλλοτρίωση γης, δεν φεύγει από τον ιδιοκτήτη. Δήλωσε ακόμη ότι είναι διατεθειμένος να καθίσει στο τραπέζι με τους 34 ιδιοκτήτες που βρίσκονται στην υπό επίταξη περιοχή και να γίνουν ατομικές συμφωνίες ώστε να αρθεί η επίταξη. Ζήτησε επανειλημμένως όλοι να «βάλουμε πλάτη» συμφωνώντας σε συγκεκριμένες αποφάσεις που θα ακολουθηθούν κατά γράμμα. Να κλείσει η δομή στο Βαθύ, να ολοκληρωθεί η υπάρχουσα στην περιοχή Ζερβού, μειώνοντας το μέγεθός της (εννοώντας τα 216 στρέμματα της επίταξης), σε συνδυασμό με την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, που ήδη συμβαίνει, μετά και τις εξελίξεις στον Έβρο καθώς και την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Αν γίνουν αυτά, ειδικά για τη δομή στο Βαθύ, ο υπουργός ανέφερε πως μέσα στον Ιούνιο μπορούμε να κλείσουμε τη δομή.»


Οι αισιόδοξες δηλώσεις Πέτσα στην τηλεόραση του ΑΝΤ1


Υπουργικές δηλώσεις χωρίς αντίκρισμα

Τα παραπάνω συνέβαιναν χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα η υγειονομική απειλή του κορωνοϊού που άλλαξε τη ζωή μας. Φυσικά η δήλωση και η αισιοδοξία του κ. Μηταράκη για κλείσιμο του ΚΥΤ στο Βαθύ παραμένει ευχολόγιο άνευ ουσίας στην παρούσα φάση. Τουλάχιστον όχι με χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο που πλησιάζει. Αυτό μας έκανε να θυμηθούμε τις κατά καιρούς υπουργικές δηλώσεις που ουδέποτε ανταποκρίθηκαν στην πραγματικότητα, μεταθέτοντας συνεχώς ημερομηνίες, όπως έπραξε ο π. υπουργός κ. Δημήτρης Βίτσας ενώ πρόσφατα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, διατείνονταν με σιγουριά (ΑΝΤ1, εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», 21 Νοεμβρίου 2019), ότι μέχρι το τέλος του χειμώνα θα λειτουργήσει το κλειστό κέντρο στη Σάμο. Αποχαιρετούμε σε 10 μέρες και τον 2ο μήνα της φετινής άνοιξης και... βλέπουμε. Αυτά τα σημειώνουμε για να υπενθυμίσουμε την κακή συνεννόηση (;) μεταξύ υπουργικών στελεχών, τέως και νυν κυβέρνησης, την ευκολία που γίνονται δηλώσεις και φυσικά την επιπολαιότητα που τους διακρίνει στην αντιμετώπιση της τοπικής κοινωνίας που ζει και αγωνιά για το αύριο. Επιπολαιότητα διακομματική.



«Προφητικό» το «Σαμιακόν Βήμα»

Ουδεμία σχέση με προφήτες και προφητείες. Απλώς είχαμε ζητήσει τη γνώμη ειδικού (μηχανικού), που γνωρίζει από κατασκευή έργων μεγέθους ΚΥΤ της περιοχής Ζερβού, ζητώντας να μάθουμε αν οι δηλώσεις του τότε υπουργού κ. Βίτσα, για ολοκλήρωση των εργασιών και λειτουργίας του νέου ΚΥΤ, χωρητικότητας 1.200 ατόμων, θα πραγματοποιούνταν περί τα τέλη Αυγούστου 2019. Ο κ. Βίτσας είχε κάνει τις δηλώσεις όταν βρέθηκε στη Σάμο από 9 έως 14 Απριλίου σε μια προσπάθεια καλύτερου ελέγχου της κατάστασης. Με τεχνικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο «Σ.Β.» το Μεγάλο Σάββατο, 27 Απριλίου 2019, αποδεικνυόταν το ανυπόστατο και μη πραγματοποιήσιμο των δηλώσεων εκείνων, όσον αφορά την παράδοση ενός έργου που τότε θα αφορούσε φιλοξενία 1.200 ατόμων και όχι τα σημερινά δεδομένα των 5.000+. Αυτό ως παράδειγμα, με αφορμή και τη δήλωση του κ. Πέτσα για λειτουργία του νέου ΚΥΤ στο τέλος του χειμώνα. Δυστυχώς, έχει αποδειχθεί επανειλημμένως, ότι στο μεταναστευτικό και οι πρώην όσο και οι νυν διοικούντες ταξιδεύουν με «βάρκα την ελπίδα» σε αχαρτογράφητα νερά. Τουλάχιστον ας σέβονται με μεγαλύτερη σοβαρότητα τις θέσεις και απόψεις των κατοίκων. Ας ελπίσουμε πως στην υγειονομική και οικονομική κρίση του κορωνοϊού θα τα καταφέρουν καλύτερα.


Η απόφαση χρηματοδότησης όπως αναρτήθηκε στη "Διαύγεια"







Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required