24 Απρ 2020

Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου - Εμπαιγμός η εξ' αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών

Για εμπαιγμό της Κυβέρνησης όσον αφορά την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών κάνει λόγο η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου.

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη αναφέρει:

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ανατολικής Σάμου να εγκρίνει την προμήθεια 40 tablets, για τις ανάγκες των μαθητών της Γ’ Λυκείου που δεν έχουν δικό τους υπολογιστή προκειμένου να μπορούν να πάρουν μέρος στην προετοιμασία τους για τις εξετάσεις εισαγωγής στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία θέλει να φορτώσει τις δαπάνες για εξοπλισμό μαθητών και σχολείων στους δήμους. Η δαπάνη αυτή θα γίνει από τα αδιάθετα υπόλοιπα της Σχολικής Επιτροπής Β’βάθμιας εκπαίδευσης των μηνών Μαρτίου και Απριλίου που τα σχολεία είναι κλειστά, διαφορετικά δεν θα υπήρχε ούτε αυτή η δυνατότητα.

Οι ανάγκες όμως όλων των παιδιών σε όλες τις τάξεις και τα σχολεία του Δήμου Ανατολικής Σάμου, που οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους παρέχουν ατομικό Η/Υ ή tablets ξεπερνούν με πρόχειρους και μετριοπαθείς υπολογισμούς τα 600. Δηλαδή μια δαπάνη που ξεπερνά τις 110.000 ευρώ και αν παρέχονταν σε όλα τα παιδιά των σχολείων των δήμων όπως εμείς προτείνουμε, η δαπάνη αγγίζει τις 500.000 ευρώ.

Αυτά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να καλυφθούν από τις Σχολικές Επιτροπές, ούτε πρέπει να επιβαρύνουν με κανένα τρόπο τον δημοτικό προϋπολογισμό. Επομένως είναι προφανής ο εμπαιγμός του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης όταν μιλούν για τηλεδιδασκαλία χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τον αντίστοιχο τεχνικό εξοπλισμό για όλους.

Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν σκοπεύουν να δώσουν ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και «πετάνε το μπαλάκι» στους δήμους!

Από πού θα πληρώσουν οι δήμοι και ο οι σχολικές επιτροπές (των οποίων ο προϋπολογισμός τα τελευταία χρόνια με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχει περικοπεί κατά 65%), αυτά τα έκτακτα ποσά για την τηλεδιδασκαλία;

Από πού θα καλύψουν οι δήμοι τις (αναγκαίες κατά τα άλλα) ελαφρύνσεις σε επαγγελματίες που έχουν κλειστά τα μαγαζιά τους λόγω κοροναϊού και σε λαϊκές οικογένειες με ανυπέρβλητες οικονομικές ανάγκες;

Εδώ οι ευθύνες των δημοτικών αρχών ( και της δικής μας) είναι τεράστιες. Όχι γιατί δεν είναι μάγοι «να βγάλουν λεφτά απ’ το καπέλο», αλλά γιατί στο σύνολό τους (πλην της δημοτικής αρχής Πάτρας) συναινούν σ’ αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και δεν διεκδικούν μαζί με το λαό , την 100% χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, την επιστροφή των παράνομα συνεχώς παρακρατούμενων πόρων από το κράτος, τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με μισθοδοσία από το κράτος και όχι από τις τσέπες των δημοτών με τα ανταποδοτικά (λεγόμενα) τέλη και μια σειρά άλλα δίκαια αιτήματα.

Στο προκείμενο όμως , που αφορά στην εξ αποστάσεως διδασκαλία όλων των παιδιών χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, εμείς ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ (και αυτή θα είναι η πρότασή μας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου) τα εξής:

· Να εξασφαλιστούν με ενιαίο τρόπο για όλους τους μαθητές/τριες όλα τα αναγκαία μέσα: Δωρεάν tablet, laptop, δωρεάν συνδέσεις γρήγορου internet .

· Η κάλυψη όλων των μαθητών και σχολείων σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό πρέπει να γίνει με έκτακτη κρατική χρηματοδότηση και όχι από τα ταμεία των σχολικών επιτροπών ή από τον προϋπολογισμό των Δήμων, επιβαρύνοντας στην ουσία, τις τσέπες των δημοτών.

· Καμία εμπλοκή ιδιωτών – χορηγών στον εξοπλισμό και την λειτουργία των σχολείων.

· Καμία διακοπή ρεύματος ή σύνδεσης στο διαδίκτυο για κανένα σπίτι.

Καλούμε τη δημοτική αρχή και τις άλλες παρατάξεις να μην ενδώσουν στα επικοινωνιακά παιχνίδια που στήνονται από την κυβέρνηση και να σταθούμε όλοι στο ύψος των αναγκών των συνδημοτών μας σ’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών μας.




1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Έχουμε πήξει στους «ξερόλες» με άποψη και «γνώσεις» επί παντός επιστητού.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required