27 Απρ 2020

Στην πανελλαδική μέρα Δράσης συμμετέχει ο Σύλλογος Εργαζόμενων του νοσοκομείου

Στην πανελλαδική ημέρα δράσης στις 28 Απριλίου, συμμετέχει ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Σάμου, που θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου.

Ο Σύλλογος αναφέρει:

Ο Σύλλογος εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου συμμετέχει στις 28-4-2020 στην Πανελλαδική ημέρα δράσης και ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.), συνεχίζοντας τις δράσεις και τις παρεμβάσεις μας για την προστασία της υγείας και όλων των εργαζομένων. 

Καθημερινά οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας καλούμαστε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, αντιμετωπίζοντας μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό. 

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για πρόσληψη 4.000 επικουρικών συναδέλφων δεν αρκούν να καλύψουν παρά μόνο προσωρινά ένα μικρό μέρος των 30.000 κενών οργανικών θέσεων, που καταγράφονται στους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των μονάδων υγείας, ενώ οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, ιδιαίτερα όπου τίθενται σε «καραντίνα» εργαζόμενοι. 

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι ελάχιστες προσλήψεις που έχουν γίνει στο Νοσοκομείο μας, αφού δεν μπορούν να καλυφτούν σε νοσηλευτικό προσωπικό οι μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν στην Μ.Ε.Θ.-στην Μαιευτική κλινική, την Παθολογική και αλλού, ενώ στην ιατρική υπηρεσία παραμένει η ίδια απαράδεκτη κατάσταση εδώ και δύο χρόνια, με ένα παιδίατρο, ενώ είναι επιτακτική ανάγκη πρόσληψης πνευμονολόγων και δημιουργία πνευμονολογικής κλινικής με το αντίστοιχο προσωπικό, καθώς και η στελέχωση με γιατρούς του τμήματος επειγόντων περιστατικών. 

Στην περίπτωση του προσωπικού καθαριότητας έχουμε μείωση σε προσωπικό που υπηρετούσε την προηγούμενη περίοδο εν μέσω πανδημίας από 16 σε 14,ενώ ο οργανισμός του Νοσοκομείου του 1986 προέβλεπε 20 εργαζόμενους με τα μισά τετραγωνικά του κτιρίου. Καμία απάντηση δεν έχουμε λάβει ακόμη από το Υπουργείο Υγείας, την 2η ΥΠΕ και την διοίκηση του Νοσοκομείου στο αίτημα μας για αύξηση του προσωπικού στην καθαριότητα λόγω και της πανδημίας. Απαράδεκτο είναι επίσης ότι συνεχίζονται οι απολύσεις εργαζομένων και επιστρέφουν οι εργολαβικές εταιρείες στις δημόσιες μονάδες υγείας και στο Νοσοκομείο μας. Συγκεκριμένα με τους εργαζόμενους στην φύλαξη. Το Δ.Σ. του Συλλόγου καταγγέλλει την τακτική εκχώρηση υπηρεσιών των δημόσιων δομών υγείας σε ιδιώτες και απαιτούμε να σταματήσουν όλες οι διαδικασίες της εκχώρησης της υπηρεσίας φύλαξης σε ιδιώτες. Απαιτούμε την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που εργάζονται με ελαστικές μορφές (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου) σε όλες τις υπηρεσίες και να αυξηθούν σε αριθμό οι εργαζόμενοι, ώστε να μπορούν να επιτελούν απρόσκοπτα το έργο τους. 

Εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, και η κατάσταση χειροτερεύει από την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων από την έκθεση στον κορονοϊο, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχουν ήδη νοσήσει Πανελλαδικά περισσότεροι από εκατό εργαζόμενοι ενώ τουλάχιστον τετρακόσιοι πενήντα έχουν τεθεί σε καραντίνα. 

Στις περισσότερες δημόσιες μονάδες υγείας δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας. Χαρακτηριστική είναι και η πρόσφατη απαράδεκτη απόφαση της «Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες», με ημερομηνία 9 Απριλίου 2020, που αποτελεί ομολογία των μεγάλων ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αφού φτάνει στο σημείο να προτείνεται η χρήση απλής χειρουργικής μάσκας από το υγειονομικό προσωπικό που περιθάλπει ασθενείς με SARS-CoV-2, όταν «δεν υπάρχουν συνθήκες δημιουργίας αερολύματος». 

Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με οδηγίες διεθνών οργανισμών, σύμφωνα με τις οποίες είναι απαραίτητο οι υγειονομικοί να έχουν πλήρη και συγκεκριμένο εξοπλισμό προστασίας στην επαφή τους με ασθενείς SARS-CoV-2 (μάσκες υψηλής προστασίας Ν95, προστατευτικά γυαλιά, γάντια, και διπλή ρόμπα - φόρμα μιας χρήσης και αδιάβροχη ποδιά). 

Αποδεικνύονται οι ευθύνες των κυβερνήσεων που απέρριπταν το αίτημα μας για δημιουργία κρατικού φορέα παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ώστε η προμήθεια του αναγκαίου υλικού να μην εξαρτάται, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, ούτε από επιχειρηματικά συμφέροντα ούτε από τον «πόλεμο που μαίνεται στην παγκόσμια αγορά» όπως ομολόγησε ο υπουργός Υγείας. 

Αν και καθημερινά εργαζόμαστε σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αρνούνταν την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο δημόσιο και την ένταξη των υγειονομικών σε αυτά. 

Οι πρόσφατες εξελίξεις με τον κορονοϊό αναδεικνύουν, για άλλη μια φορά, ότι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών για υπηρεσίες υγείας και η προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις οποίες η υγεία είναι «ατομική ευθύνη» και η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα και πρέπει να υπόκειται στους νόμους της αγοράς. Αναδεικνύουν πόσο επικίνδυνοι για την υγεία των λαϊκών οικογενειών είναι οι σχεδιασμοί για μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. 

 Να αποσυρθεί η απαράδεκτη απόφαση της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» του Υπουργείου Υγείας και να εξασφαλισθούν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων μασκών αναπνευστικής προστασίας (FFP2, FFP3, N95 κλπ) και όχι απλών χειρουργικών μασκών. 

 Να γίνεται προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία, για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς- νοσούντες στους εργαζόμενους και τους υπόλοιπους ασθενείς. 

 Να προμηθευτεί το Νοσοκομείο της Σάμου τα απαιτούμενα αντιδραστήρια για την διενέργεια της εξέτασης για SARS-COV-2 στο Νοσοκομείο, αφού υπάρχει το μηχάνημα και να μη στέλνονται στην Αθήνα, για την αποφυγή καθυστέρησης. 

 Να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση του συνόλου των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 και καταγραφή και αναγγελία στην επιθεώρηση εργασίας και τον ασφαλιστικό φορέα της επαγγελματικής ασθένειας – λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό. 

 Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Καμία εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες 
 Πρόσληψη μόνιμων γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας, με επείγουσες διαδικασίες. 

 Να επιταχθούν ξενοδοχεία για τη διαμονή εργαζόμενων των δημόσιων νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι. 

 Να ενταχθούν όλοι οι Υγειονομικοί στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. 

 Να χορηγούνται επαρκώς όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, του κέντρου Υγείας Καρλοβάσου, των αγροτικών περιφερειακών ιατρείων, στο κέντρο ψυχικής υγείας, στο Κ.Ε.Φ.Ι.Α.Π. και στο Ε.Κ.Α.Β. 

 Να μεριμνήσει η Διοίκηση για να δοθεί η άδεια ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους. 

ΤΡΙΤΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στην κεντρική πύλη του Νοσοκομείου 12:30 μμ. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required