25 Μαΐ 2020

Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ανατολικής Σάμου για θέματα ασφάλειας και υγιεινής των εργαζόμενων στην καθαριότητα

Ερώτηση προς τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, για προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στην καθαριότητα του δήμου, τα οποία αναδείχθηκαν σε περιοδεία τους στο αμαξοστάσιο, κατέθεσαν σήμερα οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: 


ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ 

Κύριε Δήμαρχε, 

Σε πρόσφατη (19-5-2020) περιοδεία μας στο αμαξοστάσιο του δήμου και σε συζήτηση με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, αναδείχθηκαν δύο κατά τη γνώμη μας σοβαρότατα ζητήματα που έχουν σχέση με την υγιεινή και την ασφάλειά τους. 

Το πρώτο αφορά την άθλια κατάσταση στον συγκεκριμένο χώρο στον οποίο οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται και να παραμένουν καθημερινά κατά την έναρξη και τη λήξη της εργασίας τους. Είναι γνωστά σε εσάς τα προβλήματα του χώρου με το ερειπωμένο κτίριο, την ακαταστασία και τη στενότητα του χώρου, τα οποία δεν είναι σημερινά, αλλά διαιωνίζονται επί πολλά χρόνια και με πολλές δημοτικές αρχές. 

Επιπλέον - και αυτό είναι άκρως επικίνδυνο και απαράδεκτο – δεν υπάρχει χώρος αποδυτηρίων με τουαλέτα και ντους με ζεστό νερό, για την υγιεινή των εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με τα απορρίμματα και αντικειμενικά κινδυνεύουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους από τυχόν μολυσματικές ασθένειες και λοιμώδη νοσήματα. Ιδιαίτερα μάλιστα αυτή την περίοδο, που βρίσκεται σε εξέλιξη η πανδημία του νέου κορονοϊού. 

Το δεύτερο αφορά τους αναγκαίους εμβολιασμούς στους οποίους πρέπει να υποβάλλονται οι εργαζόμενοι σ’ αυτόν τον ευαίσθητο και επικίνδυνο τομέα της καθαριότητας. Όπως μας έγινε γνωστό, εδώ και πολλά χρόνια – πέραν και κατά την διάρκεια της δικής σας θητείας – δεν έχουν γίνει βασικά εμβόλια προστασίας όπως της ηπατίτιδας και του τετάνου. Το γεγονός αυτό - όπως αντιλαμβάνεσθε - συνιστά επικίνδυνη αμέλεια που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινη ζωή. 

Με βάση τη σοβαρότητα των δύο προβλημάτων που θέτουμε υπόψη σας, ζητάμε να μας απαντήσετε τι πρόκειται να πράξετε: 

1) Για την κατασκευή ή τοποθέτηση προκατασκευασμένων αποδυτηρίων με όλες τις προδιαγραφές για την απαραίτητη φροντίδα υγιεινής των εργαζομένων. 

2) Για τον άμεσο εμβολιασμό όλων των εργαζομένων με τα απαραίτητα εμβόλια για την προστασία τους, όπως αυτά που αναφέρουμε παραπάνω


1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Επί παντός επιστητού. Και επιθεωρητές υγείας.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required