15 Μαΐ 2020

Το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Σάμου για την επαναλειτουργία των σχολείων

Ανακοίνωση για την επαναλειτουργία των σχολείων και τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες εξέδωσε το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Σάμου.

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

Η κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τους μαθητές της Γ' λυκείου να ξεκινούν στις 11/5 και τους υπόλοιπους (λυκείων και γυμνασίων) να ξεκινούν μετά από μία εβδομάδα, στις 18/5. Συνεχίζει όμως να μην καταβάλει καμία προσπάθεια, ώστε να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα των σχολικών μονάδων, προβάλλοντας κι εδώ την ατομική ευθύνη, αντί να αναλάβει τη δική της. Κύριο ζήτημα αποτελεί το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, αν πραγματικά προστατεύεται η υγεία με ευθύνη του κράτους, χωρίς το κόστος και η ευθύνη να πέφτει σε εκπαιδευτικούς και γονείς.

Την προηγούμενη εβδομάδα έληξε και η ηλεκτρονική διαβούλευση του κατάπτυστου νέου νομοσχεδίου για την Παιδεία. Το κερασάκι στην τούρτα, μάλιστα, μπήκε το βράδυ της Παρασκευής 8/5, όταν και η κυβέρνηση “σαν τον κλέφτη”, έφερε στη βουλή και ψήφισε ρύθμιση η οποία επιτρέπει την εγκατάσταση καμερών στις τάξεις για τηνonline παρακολούθηση του μαθήματος, με πρόσχημα την αδυναμία μαθητών να προσέρχονται στο σχολείο λόγω της πανδημίας, καθώς επίσης και την επέκταση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και σε καταστάσεις εκτός πανδημίας. Πρόκειται για άκρως αντιδραστική εξέλιξη αφού όχι μόνο δεν πατάει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο, αντίθετα πρόκειται για απόλυτα αντιπαιδαγωγική εξέλιξη και ταυτόχρονα παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η σύγχρονη κι ασύγχρονη εκπαίδευση που χιλιάδες εκπαιδευτικοί αξιοποίησαν για να βρεθούν δίπλα στους μαθητές τους εν μέσω πανδημίας, καμία απολύτως σχέση δεν έχει με το live-streaming μάθημα απ’ την τάξη. Ο δάσκαλος στήριξε τους μαθητές του μέχρι τώρα, δείχνοντάς τους ότι είναι ακόμη δίπλα τους, έστω και μ’ αυτόν τον τρόπο. Τα διάφορα τεχνολογικά μέσα και εκπαιδευτικές εφαρμογές, όμως, μόνο επικουρικά μπορούν να αξιοποιούνται στην εκπαίδευση και αναλόγως με την ηλικία των μαθητών. Δεν μπορεί να αντικατασταθεί η φυσική παρουσία των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων ακόμα και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της χώρας. Αν τολμήσουν να κάνουν κάτι τέτοιο πρέπει να βρουν και θα βρουν απέναντί τους όλους τους εκπαιδευτικούς, όλους τους γονείς, όλους τους μαθητές, όλο το λαό.

Τώρα είναι ώρα να δυναμώσει ο αγώνας, με μαζικές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών. Όπως και εν μέσω πανδημίας δε μείναμε σιωπηλοί, έτσι και τώρα συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας. Το Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ καταγγέλει την πολιτική της κυβέρνησης και καλεί τα σωματεία των εκπαιδευτικών και τους Συλλόγους γονέων να προχωρήσουν σε Γ.Σ. και ανοιχτά Δ.Σ. και να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις, με βασικά αιτήματα:
·  Να καταργηθεί εδώ και τώρα συνολικά η απαράδεκτη τροπολογία για τις κάμερες. Καμία παγίωση αντεργατικών – αντιλαϊκών ρυθμίσεων. Να αποσυρθεί τώρα το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο.
·   Να εξασφαλιστούν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων, για την προστασία της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Προστασία και μονιμοποίηση των καθαριστριών.
·  Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required